Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem nākamgad jārēķinās ar būtiskām izmaiņām

Nodokļu reformas ietvaros ar 2018. gada 1. janvāri stājas spēkā būtiskas izmaiņas vairākos nodokļu normatīvajos aktos, tajā skaitā arī Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likumā, portālu Diena.lv informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Maksimālais mikrouzņēmumu apgrozījums tiks samazināts no 100 tūkstošiem eiro līdz 40 tūkstošiem eiro gadā. Tiks mainīta arī kārtība, kādā drīkst nodarbināt mikrouzņēmumu darbiniekus. Izmaiņas paredz, ka turpmāk mikrouzņēmuma darbinieks varēs strādāt tikai vienā mikrouzņēmumā.

Likuma pārejas noteikumos paredzēti īpaši nosacījumi tiem nodokļu maksātājiem, kuru apgrozījums 2018. vai 2019. gadā nepārsniedz 52 tūkstošus eiro. 2018. gadā šādi mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji ir tiesīgi nepiemērot 20 % MUN likmi apgrozījuma ierobežojuma pārsniegumam virs 40 tūkstošiem eiro, ja to apgrozījums 2017. gadā vai apgrozījums 2016. gadā pārsniedza 40 tūkstošus eiro.

Savukārt 2019. gadā šādas tiesības var izmantot tie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, kuru apgrozījums 2017. gadā vai apgrozījums 2016.gadā pārsniedza 40 000 eiro.

Izmaiņas veiktas arī kārtībā, kādā drīkst nodarbināt mikrouzņēmuma darbiniekus. Fiziskā persona kā MUN maksātāja darbinieks vienlaikus var strādāt tikai vienā mikrouzņēmumā. Sākot ar 2018. gada 1. janvāri, VID vairs nereģistrēs mikrouzņēmuma darbinieku kā darba ņēmēju mikrouzņēmumā, ja tas ir nodarbināts citā mikrouzņēmumā.

VID līdz 2018. gada 1. februārim Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) informēs MUN maksātājus par darbiniekiem, kuri 2017. gada 31. decembrī strādā arī pie cita MUN maksātāja. Ja MUN maksātāja darbinieki, kuri 2017. gada 31. decembrī ir nodarbināti vairākos mikrouzņēmumos vienlaikus, šādā veidā tiks nodarbināti arī 2019. gadā, tad, aprēķinot mikrouzņēmumu nodokli, mikrouzņēmuma papildus aprēķinātajai 15 % MUN likmei pieskaitīs divus procentpunktus par katru šādu darbinieku un ar 2020. gadu tas zaudēs MUN maksātāja statusu.

VID arī rīkos bezmaksas seminārus, lai interesentus informētu par gaidāmajām izmaiņām nodokļu reformas ietvaros. Nākamais seminārs notiks jau 10. oktobrī Rīgā, bet informācija par visiem semināriem pieejama VID tīmekļa vietnes sadaļā Aktualitātes/Notikumi.

 

 

Top komentāri

Jupis
J
Tas ir viss, uz ko spējīgas mūsu "viedās "galvas- regulāras idiotiskas reformas, tendētas uz tautas aptīrīšanu. Iniciatīva jānosit jau iedīglī- Tev nebūs dzīvot ar godīgu darbu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas