Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Patlaban jau 18 izglītības iestādes Latvijā brīvprātīgi īsteno valsts aizsardzības mācību kā profesionālās ievirzes mācību priekšmetu, ko papildina nodarbības Jaunsardzē

Militārās iemaņas jau skolā

Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Aizsardzības ministriju nākusi klajā ar priekšlikumu kā vienu no obligātajiem izvēles priekšmetiem vidusskolās ieviest valsts aizsardzības mācību, kur cita starpā skolēni varēs apgūt arī iemaņas apieties ar ieročiem. Diskusijas par šo tēmu bijušas arī iepriekš, taču šoreiz jautājumu apspriež jau nopietnāk. Atbildīgās amatpersonas gan atzīst, ka priekšā vēl daudz darāmā. Savukārt daļa Dienas uzrunāto vidusskolu direktoru par konkrēto ieceri nav sajūsmā – skolēni jau tā ir pārāk noslogoti.

"Es nedomāju, ka tas mums jāievieš. Ir jāiet tieši pretējs ceļš un jādomā, kā šobrīd esošo priekšmetu skaitu samazināt," ir pārliecināta Rīgas Juglas vidusskolas direktore Aija Melle. Viņasprāt, izglītības iestādēm vairāk jāvelta laiks jauniešu personības attīstīšanai: "Mūsu bērni jāmāca par atbildīgiem pilsoņiem. Tajā ir jāiegulda daudz vairāk enerģijas un rūpju, tad viņi varēs pastāvēt par savu valsti." Tam, ka skolēni jau tāpat ir pietiekami noslogoti, piekrīt arī Ikšķiles vidusskolas direktors Česlavs Batņa, tomēr viņš nav tik kategorisks: "Iemaņas var būt noderīgas. Es gan rosinātu nevis nodarboties ar kārtējo mācību priekšmetu ieviešanu, bet meklēt alternatīvas, piemēram, skolēni šīs prasmes varētu apgūt nedēļu mācību gadā projekta ietvaros sadarbībā ar Zemessardzi vai Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem." Kā vēl vienu alternatīvu viņš min iespēju konkrēto vielu integrēt sporta stundās, kuru laikā ciemotos militāristi un palīdzētu apgūt zināšanas.

Mazliet citādās domās gan ir Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolas vadītājs Gints Ročāns. Šajā mācību iestādē jau kopš 2012. gada tiek realizēta profesionāli orientētā virziena izglītības programma, kuras laikā jaunieši apgūst valsts aizsardzības mācību. Viņa pieredze rādot, ka gan teorētiskās, gan praktiskās zināšanas, ko skolēni iegūst, ir noderīgas. "Atslēgas vārds visam ir "interesanti", jo nodarbības ir aizraujošas un brīvdienās ir nometnes, kur var ne vien mācīties, bet arī iegūt jaunus draugus un lietderīgi pavadīt laiku. Militārā mācība mūsu skolā ir kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu, pēc tam jaunieši bieži vien dodas studēt un atzinīgi izsakās par prasmju bagāžu, kas iegūta vēl skolā," viņš paskaidro. Pēc Ročāna domām, esot būtisks arī fakts, ka jaunieši skolā apgūtu pirmo medicīnisko palīdzību, kas līdz šim izpalikusi. 

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), aizstāvot šāda priekšmeta nepieciešamību, saka, ka katram valsts iedzīvotājam jāzina, kā rīkoties krīzes gadījumā, turklāt Latvijai esot jāvirzās uz visaptverošu valsts aizsardzības izpratni.

"Mēs rosinām mainīt domāšanas paradigmu par valsts aizsardzību no priekšstata, ka karotājs ir tikai karavīrs ar ieroci rokās un to veido sabiedroto spēku atbalsts, uz pārliecību, ka ikviens šīs valsts patriots var dot nenovērtējamu ieguldījumu valsts aizsardzībā," viņš uzsver. Tie jaunieši, kas apgūs valsts aizsardzības mācību, beidzot vidusskolu, automātiski papildinās rezerves karavīru rindas. Kā uzsver Bergmanis – ar Jaunsardzi šobrīd ir par maz, lai jauniešos ieaudzinātu patriotismu un prasmes valsts aizsardzībai.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 11.aprīļa laikrakstā Diena!

Top komentāri

Jānis
J
Ļoti vērtīgi, ka latviešu tauta beidzot no mazotnes sāk mācīties sevi aizsargāt.
Vārds
V
Smadzeņu skalošana jau skolā. Apmācīt zombijus Rietumu vajadzībām.
.
.
Vispār jau bērnu vervēšana armijā un paramilitāros spēkos ir pretrunā Bērna tiesību konvencijai. Tāpat obligāta pakļaušana militāristu murgiem kropļo bērna psihi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas