Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Miris pēdējais Latvijas čekas vadītājs Johansons

Otrdien, 7.februārī, 80 gadu vecumā mūžībā aizgājis pēdējais Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) priekšsēdētājs Edmunds Johansons, vēsta portāls nra.lv.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2006.gada nogalē notika Johansona memuāru "Čekas ģenerāļa piezīmes" prezentācija. Tajā Johansons apliecinājis, ka VDK bija savi aģenti visās oficiālajās iestādēs un sabiedriskajās organizācijās. Augstākajā padomē bijuši 40 deputāti, kas sadarbojušies ar VDK, tā skaidroja VDK priekšsēdētājs.

Grāmatā tika ieskicēta LPSR VDK struktūra, tās uzdevumi, minēti fragmenti no dažādām specoperācijām. Liela uzmanība bija veltīta Atmodas periodam, kā arī VDK likvidācijai.

PSRS armijas ģenerālmajors memuāros bija atklājis plašākai sabiedrībai līdz šim nezināmus faktus, kas būtu noticis 1991.gada augusta puča laikā, ja Latvijas VDK būtu pakļāvusies Maskavas pučistu un vietējo kompartijas funkcionāru spiedienam un izdalījusi VDK rezervistu specvienībām ieročus. Johansons atgādināja, ka "pēc Lielā tēvijas kara bija nepieciešami apmēram desmit gadi, lai nomierinātu tā dēvētos partizānus".

Tas, ka Latvijā 90.gadu sākumā netika pieļauta asinsizliešana, pēc Johansona domām, ir profesionālo un Latvijai lojālo VDK darbinieku lielākais nopelns.

1996.gadā Saeimas deputāts Juris Dobelis ziņoja, ka Johansons strādājot AS Sakaru banka un vadot tur apsardzes dienestu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas