Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Možeiko tur aizomās par policijas resursu izmantošanu BMX trases veidošanā

Valsts policijas iekšējās drošības biroja pulkvežleitnants Armands Možeiko tiek turēts aizdomās par policijas resursu izmantošanu privātas BMX trases izbūvē, ziņo Nekā personīga.

2016.gadā Ādažu novada pašvaldībā vērsās sabiedriskā labuma organizācija sporta klubs BMX Ādaži. Biedrība ierosināja, lai dome zemes gabalu degradētā teritorijā nodotu tai bezatlīdzības lietošanā. Uz zemes gabala bija plānots izveidot BMX trasi.

Līgumu uz 10 gadiem noslēdza biedrības valdes loceklis, bet faktiskos darbus gan juridiski, gan praktiski kārtoja Valsts policijas darbinieks Armands Možeiko. Pašvaldība darījumu uzskatīja par ieguvumu, jo ar vienu  piegājienu, viņuprāt, tiks attīstīta degradēta teritorija,  iekārtots atpūtas parks un pašvaldībai tas nebūs jāuztur. Guntis Porietis, Ādažu novada domes izpilddirektors, skaidro, ka pats Možeikobijis klāt domes sēdēs, kurās tika izskatīts jautājums par zemes nodošanu bezatlīdzības lietošanā.

Teritorijas labiekārtošanai bija jānotiek trijās kārtās, ar norunu, ka trasi  pabeigs 2022. gadā. Aktīvākie darbi noritēja pagājušajā vasarā un Možeiko aktivitātes nebija noslēpums. Viņa klātbūtne trases talkās redzama gan sporta kluba BMX Ādaži mājas lapā, gan Facebook profilā. Ģirts Lūsis, sporta kluba BMX Ādaži valdes loceklis, uz jautājumu par to, vai Možeiko ir iesaistījies projektā dēlu dēļ un piekritis to darīt bez atlīdzības, atzīst, ka tā tiešām ir.

Citādi domā Iekšējās drošības birojs (IDB), kas ķer iekšlietu sistēmas negodīgos darbiniekus. Dienests savācis pierādījumus, ka vismaz 3 policijas šoferi bijuši nodarbināti trasē darba laikā. Tāpat trases vajadzībām izmantota policijas tehnika un ar policijas vieglo transportu Možeiko regulāri braucis uz Ādažiem kārtot dažādus jautājumus sporta parka sakarā. IDB šonedēļ Možeiko aizturēja, tomēr mēģinājums viņam piemērot apcietinājumu cieta neveiksmi un pret 20 000 eiro lielu drošības naudu Možeiko jau pēc dienas bija brīvībā.

Armands Možeiko iekšlietu sistēmā strādā no 90. gada. Pāvaldes vadītāja amatā Možeiko atbildēja par jaunu ieroču, formas tērpu un automašīnu iegādi policijas vajadzībām. Možeiko saka, ka nezina, kurš un kādām vajadzībām izmantojis Bobcatu (policijas tehniku), un policijas darbinieku iesaistīšanās trases iekārtošanā bijusi viņu brīva izvēle. "Es pieļauju, ka viņi redzēja manu aizrautību un brīžos, kad viņiem bija brīvs laiks, viņi varēja mani atbalstīt. Teiksim tā. Tas, ko es daru, ir sabiedrības labā un man no tā nav nekāda mazākā labuma. Ne tur ir kāda mantkārība, ne tur ir vēl kaut kas," komentē Možeiko. 

Iekšējās drošības birojs uzsver, ka izmeklēšana vēl ir pašā sākumā, un ir daudz jautājumu, piemēram, kā pie policijas darbinieka Možeiko, kura dzīvesbiedre arī ir policiste, mājās skaidrā naudā glabājās lielas naudas summas un kāda ir to izcelsme.

Pats Možeiko tic, ka Inta Ķuža uzdevumā šo lietu pret viņu ir safabricējuši, lai atriebtos, par Možeiko sniegtu informāciju dienestiem saistībā ar iepirkumiem iekšlietu sistēmā. Možeiko neatklāja ne kas tā ir par Ķuzim neglaimojošo informāciju, ne arī kuram tieši dienestam viņš šo informāciju būtu nodevis.  

Možeiko vārds iepriekš parādījies vēl vairākos dīvainos policijas iepirkumos. No tiem skaļākais bija automašīnu iepirkums, kur uzņēmējs centās apmuļķot policiju, piegādājot transportlīdzekļus ar konkursam neatbilstošu dzinēja emisiju daudzumu. Dienesta pārbaudē secināja, ka Možeiko nevarēja zināt, ka piegādātāja dokuments bijis viltojums,un viņš drīz amatā atgriezās.

Sandis Ģirģens (KPV LV), Iekšlietu ministrs, noskaņots kareivīgi un pauž, ka iecietības laiks pret negodīgām personām esot beidzies. "Notiek dienesta pārbaude policijā un es prasīšu arī skaidrojumus Ķuzim par darba organizāciju," atklāj ministrs.

Ja sākotnējā informācija apstiprināsies, Ķuzim būs jāatbild, kā uzraudzības sistēmā varēja būt tādi robi. Vairāku gadu laikā birojs regulāri pieķēris policistus zogam degvielu, reizēm gan lietas rosinātas par mazām summām, taču nesen kādā lietā zudums bijis rekordliels - Policijas koledžā pazudušas piecas tonnas degvielas. 

Par pārkāpumiem iepirkumos sodīts arī pats Valsts policijas šefs Ints Ķuzis, tiesa, administratīvi. Vienā gadījumā viņš izmaksāja avansu autotransporta iepirkumā prezidentūras vajadzībām, ko viņš nedrīkstēja darīt. Otro reizi IUB saskatīja, ka Ķuzis pārkāpis iepirkuma nosacījumus izvēloties komersantu, kas mirušos nogādātu morgā. Ķuzis saprot, ka formāli iepirkuma likumu pārkāpis, bet ir gatavs aizstāvēt katru savu darbību. Par otro pārkāpumu šobrīd rit tiesvedība. Ķuža pilnvaru laiks vēl ir divi gadi.

Rihards Kozlovskis, bijušais iekšlietu ministrs, komentējot radušos situāciju ar Ķuzi pauž, ka netic Ķuža atkārtotai kadidēšanai uz Valsts policijas priekšnieka amatu: "Mana sajūta saka, ka Ķuža kungs nepretendēs uz vēl vienu amata termiņu. Tāpēc ir jānotiek darbam pie cienījama aizstājēja atrašanas."

Top komentāri

Domāju, ka notikušas briesmu lietas
D
bet izrādās, ka cilvēks darbojies, lai apkārtnes bērni var saturīgāk pavadīt brīvo laiku un nākotnē policijai viņi nebūtu jādzenā pa narkotiku perēkļiem
Carnikavā trasi nojauca
C
Turpat netālu Carnikavā jau okupācijas laikā bija uzbūvēta ļoti laba BMX trase, bet to pašvaldība noprihvatizēja un vēlāk nojauca, lai uzbūvētu pāris mājas Krievijas "investoriem"
neapmaksātās virsstundas
n
Vai IDB ir sarēķinājis tās neuzskatītās un neapmaksātās virsstundas, kuras aizdomās turamais nostrādājis bez likumā noteiktās atlīdzības? Iespējams, ka tur summas ir krietni lielākas par neattiecināmām izmaksām, ko Možeiko radījis policijai
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas