Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Raidījums: Automašīnu tirgotāji apkrāpuši Valsts policiju

Līdz šim lielākajā  automobiļu iepirkumā  Valsts policijai atklājusies krāpšana, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga. Pilnsabiedrība A26 uzvarējusi konkursā par operatīvā transporta ar jaunās paaudzes motoru piegādi. Taču likumsargu rīcībā nodotas līgumam neatbilstošas automašīnas.

Ir aizdomas, ka uzņēmējs krāpies un policiju maldinājis ar viltotiem dokumentiem. Šmaukšanos varēja atklāt krietni laicīgāk, ja policija nebūtu bijusi tik pielaidīga pret konkrēto komersantu, vēsta _Nekā personīga_.

Uzreiz pēc Jāņiem iekšlietu ministrs Rihards  Kozlovskis (Vienotība) un Valsts policijas šefs Ints Ķuzis sabiedrībai izrādīja daļu no jaunajām policijas automašīnām. Tas līdz šim ir vērienīgākais auto iepirkums policijā - likumsargi tika pie 755 jauniem transportlīdzekļiem, un par nomu turpmākos piecus gadus maksās 22 miljonus eiro. Jaunus spēkratus aizturēto pārvietošanai vajadzēja arī policijas Speciālo uzdevumu bataljonam. Šim nolūkam policija iepirkumā prasīja furgonus ar jaunās paaudzes motoru EURO 6. Auto ar samazinātu izmešu daudzumu nav vienkārši iegriba, to prasa Eiropas komisijas regulas par vides saudzēšanu.

Šī iepirkumā norādītā prasība atturēja daudzus auto dīlerus piedalīties konkursā. Transportlīdzekļus vajadzēja piegādāt jau gada vidū, bet rūpnīcas nesolīja, ka automašīnas ar jaunās paaudzes motoru laikus saražos un atsūtīs uz Latviju.

"Mēs konkrētajā grupā A16 nestartējām, jo nebija atbilstošam izmešu daudzumam automobilis, ko piedāvāt. Tajā brīdī tieši mainījās modeļi, mēs nevarējām nodrošināt to EURO 6, nezinot ne komplektācijas, ne cenas," raidījumam atklāja SIA _Amserv Krasta _valdes priekšsēdētājs Andis Araks.

To nevarēja arī  pilnsabiedrība A26, tomēr tā konkursā piedalījās un solīja, ka policijai būs furgoni, kuru dzinēji atbildīs prasītajam. Pilnsabiedrība iepirkumā uzvarēja un slēdza līgumu. Tas paredz, ka policija mēnesī par vienas mašīnas nomu maksās 800 eiro, bet par visiem Citroen furgoniem piecos gados - vairāk nekā 806 tūkstošus eiro.

17 Citroen Jumpy automašīnas Latvijā tika nogādātas gada vidū. Te tās vajadzēja aprīkot policijas vajadzībām. Uzņēmējs to arī darīja, lai gan zināja, pašas mašīnas neatbilst līgumam, jo ir aprīkotas ar EURO 5, nevis EURO 6 motoriem. Neskatoties uz neatbilstību, policija automobiļus ir pieņēmusi. Par to liecina automobiļu atrašanās policijas stāvvlaukumā Vestienas ielā. Policija automašīnas pieņēma septembra sākumā un apgalvo, ka neatbilstību nav pamanījusi.

Šmaukšanās nāca gaismā 21.septembrī, kad Citroen transportlīdzekļus policija ierakstīja grāmatvedībā. Tad arī policija saprata, ka automašīnas nav vis ar jaunās paaudzes motoru, bet gan atbilst zemākam standartam. Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža vietniece Renāte Fila skaidroja, ka policijas darbinieki vēl pirms auto pieņemšanas skatījušies CSDD reģistros, taču tur neesot parādījusies nekāda informācija par konkrēto Citroen dzinēju emisijas   standartiem.

Raidījums _Nekā personīga _gan pārliecinājās, ka atklāt krāpšanu policija varējusi dažu minūšu laikā. Visiem pieejamā vietnē iespējams noskaidrot gan to, kur auto ražots, gan arī pārbaudīt motora specifikāciju, proti, ka šajā gadījumā auto motors atbilst _EURO 5 _emisijas standartiem. Fila norādīja, ka nesaredz Valsts policijas amatpersonu vai ierēdņu iesaisti maldinošajā iepirkumā.

Vēl 22.jūnijā, divus mēnešus pirms auto pieņemšanas, Valsts policijas priekšnieks rakstīja pilnsabiedrībai A26, lai tā apstiprina, vai policijai tiešām tiks piegādāti Citroen ar stingrajām prasībām atbilstošiem motoriem, lūdzot pievienot ražotāja apstiprinājumu. Uzņēmuma izpilddirektora Guntara Šīranta atbildes vēstule atsūtīta zibenīgi. Klāt bija pievienots autoražotāja Parīzē izdots apstiprinājums, kas policijas modrību iemidzināja.

Nekā personīga rīcībā ir policijai piegādāto Citroen automašīnu rūpnīcas sertifikāti, un neviens no tiem neatbilst tai kopijai, ko A26 jūnijā iesniedza policijai. Tas nozīmē, ka policiju komersants maldinājis apzināti, lai slēptu, ka mašīnas neatbilst ne konkursa prasībām, ne noslēgtajam līgumam. Toties raidījuma rīcībā esošie automašīnas ražotāja sertifikāti atbilst tām automašīnām, ko A26 reāli piegādāja policijai un kuras reģistrēja CSDD.

Tagad, kad atklājies, ka komersants policiju ir apšmaucis, konkursa rīkotājs - Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūra - saka, ka jautājums vairs nav viņu kompetencē, jo līgums ir noslēgts un automašīnas pieņemtas. Tagad pretenzijas jāceļ tai iestādei, kas automašīnas pieņēmusi, proti, Valsts policijai. Tā prasīs, lai A26 izpilda līgumu. Tas nozīmē, ka uzņēmējam būs mašīnas jāmaina. Policija norāda, ka tas jāizdara līdz nākamā gada sākumam.

"Konkrētajā gadījumā mums ir pietiekošs pamats uzskatīt, ka esam tikuši maldināti. Ja tā ir, tad mums ir visas civiltiesiskā prasījuma pamats," apstiprināja Fila. Ja auto netiks nomainīti pret līgumam atbilstošiem spēkratiem, Valsts policija sola tiesāties. Policija ir pieprasījusi skaidrojumu no pilnsabiedrības A26, CSDD, kā arī sagatavojusi pieprasījumu ražotājam par vasarā viņu it kā sūtītā sertifikāta izcelsmi. Ja pierādīsies, ka Valsts policijai sniegts viltots apliecinājums, tā rosinās kriminālprocesu un vainīgos saukts pie atbildības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas