Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Muižniece aicina LU anulēt goda biedra statusu Lembergam

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) aicina Latvijas Universitāti (LU) anulēt piešķirto LU goda biedra statusu Ventspils domes deputātam Aivaram Lembergam (Latvijai un Ventspilij), liecina ministres ieraksts Twitter.

Aicinājums tiek pamatots tiesībsargājošo iestāžu apsūdzībās un uzsāktos kriminālprocesos pret Ventspils domes deputātu.

Iepriekš ziņots, ka LU Senātā izvērtusies diskusija, vai koruptīvos noziegumos apsūdzētajam Lembergam jāanulē LU goda biedra nosaukums.

Tā kā attiecīgais lēmumprojekts senātā nebija atbalstīts, tad Senāta priekšsēdētājs Kristaps Jaudzems lūdzis atcelt viņu no priekšsēdētāja amata.

Savukārt Lembergs izplatījis paziņojumu, kurā pauž viedokli, ka Muižnieces iniciatīva esot saistīta ar priekšvēlēšanu laiku, kurā viņa cenšoties "glābt situāciju ar "Konservatīvo" ārkārtīgi zemo atbalstu vēlētāju vidū".

Lembergs atsaucas uz Eiropas Cilvēktiesību konvekcijas 6.pantu, kas nosaka, ka ikviens, kas tiek apsūdzēts noziedzīgā nodarījumā, tiek uzskatīts par nevainīgu, kamēr viņa vaina nav pierādīta saskaņā ar likumu. Lembergam notiesājošu tiesas spriedumu ir paziņojusi pirmās instances tiesa, bet viņš to ir pārsūdzējis.

Ziņots arī, ka Lembergu pirmās instances tiesā 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja. Lembergu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumentu viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā dalībā mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijas. Savukārt attaisnots viņš tika dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā.

Pēc cietumā pavadīta aptuveni gada 2022.gada 25.februārī Lembergs tika atbrīvots no apcietinājuma pret 100 000 eiro drošības naudu.

Lemberga krimināllietu Rīgas apgabaltiesa apelācijas kārtībā turpinās izskatīt 5.aprīlī.

5. un 6.rindkopā pievienots Lemberga viedoklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas