Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Muzeja liktenis Rīgas pilī joprojām neskaidrs

Piektdien Kultūras ministrijas, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) un Rīgas pilī esošo muzeju pārstāvju kopīgajā sanāksmē nav panākta vienošanās par Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumu pārvietošanas iespējām un to tehniskajiem risinājumumiem, portālu Diena.lv informēja Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule.

"Konceptuāla vienošanās vēl nav panākta. Izskatot vairākas iespējas, tiks meklēts saimnieciski izdevīgākais un iespējami īsākā laikā īstenojamais risinājums, kas nodrošina kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu. Pēc gala varianta sagatavošanas un tā iesniegšanas lēmuma pieņemšanai valdībā, par to informēsim sabiedrību," sacīja ministrijas preses pārstāve.

Kā vēstīts, Kultūras ministrijā prognozē - pārvākšanās process valstij varētu maksāt pat miljonu latu.

Jau ziņots, ka pagaidu jumts Rīgas pilī, arī virs Konventa daļas, ir izbūvēts. Kad tiks sākta pastāvīgā jumta izbūve pagaidām nav zināms. Ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus un pagaidu jumta izbūve izmaksājusi 220 000 latu, šie izdevumi segti no VNĪ budžeta.

Jau rakstīts, ka VNĪ ir vērsusies ar priekšlikumu Finanšu ministrijā izveidot Rīgas pils padomi, tādējādi nodrošinot ilgtermiņā ar Rīgas pils attīstību, rekonstrukciju un restaurāciju saistītus jautājumus, teikts Ministru kabineta atbildes vēstulē.

Ņemot vērā, ka Rīgas pils ugunsgrēkā cietušas kultūrvēsturiskās vērtības un to atjaunošanai pievēršama pastiprināta uzmanība, VNĪ jau 5.jūlijā nolēma izveidot Rīgas pils restaurācijas metodikas padomi, iekļaujot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Rīgas pilsētas Būvvaldes, pilnsabiedrības Pils projekts, Latvijas Restauratoru biedrības, Latvijas Amatniecības kameras pārstāvjus, kura analizēs, sniegs konsultācijas un ieteikumus un izraudzīsies atbilstošākās kultūrvēsturisko elementu atjaunošanas metodes, kā arī pieņems lēmumus par atbilstošākajiem risinājumiem, lai nodrošinātu Rīgas pils kultūrvēsturisko vērtību aizsardzību, saglabāšanu un atjaunošanu, ziņo LETA.

Atbildē Saeimas komisijai teikts, ka, ņemot vērā Rīgas pils telpu tehnisko stāvokli, kā arī neatbilstošo mikrobioloģisko vidi, līdz Muzeju krātuvju kompleksa rekonstrukcijas Pulka ielā, Rīgā, darbu pabeigšanai Rīgas pilī izvietotos muzeju krājumus pārvietos uz citām pagaidu telpām, vēsta LETA.

Aģentūra informē, ka nolemts muzeju krājumu un eksponātu pagaidu izvietošanu nodrošināt nekustamajos īpašumos Lāčplēša ielā 106/108 un Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī apsvērt iespējas Rakstniecības un mūzikas muzeja nozīmīgu krājumu daļu, piemēram, manuskriptus un citas kultūrvēsturiskas vērtības, izvietot Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunbūves krātuvē, kurai tur būtu vispiemērotākie klimatiskie apstākļi.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, visvairāk cietusi Rīgas pils Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas