Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nākamgad elektrības cenu kāpums mājsaimniecībām neizbēgams

Latvijā strādājošās energokompānijas, līdzīgi kā ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, prognozē, ka nākamgad mājsaimniecībām tirgus atvēršanas rezultātā vai regulētā tarifa kāpuma iespaidā pamatīgi augs tēriņi par elektroenerģiju.

Elektrības cenas kāpums lielai daļai mājsaimniecību varētu sasniegt pat 20-40%, un galvenokārt tas ir izskaidrojams ar faktu, ka pašreizējie vēl 2011. gadā apstiprinātie elektrības tarifi nenosedz elektrības elektroenerģijas ražošanas un elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kāpuma izmaksas.

Energokompānijas Latvenergo pārstāve Ivita Bidere Dienai apstiprināja, ka esošais tarifs vairs nav tirgus situācijai atbilstošs, jo ir audzis OIK un mainījušās cenas tirgū. Tāpēc, ja tirgus tiks atvērts, cenas kāps līdz tirgus līmenim, bet tirgus liberalizācijas atlikšanas gadījumā Latvenergo būs spiesta veidot jaunu tarifu. «Elektroenerģijas cenas sastāvdaļa veido vien 9% no starta tarifa un 32% no pamata tarifa, kas vairs nav tirgus situācijai atbilstoša cena, kādu maksā, piemēram, brīvā tirgus klienti. Līdz ar to jau šobrīd Latvenergo peļņa tiek gūta tikai no brīvā tirgus klientiem Latvijā un citur Baltijā, peļņu no regulētā tarifa negūstot gandrīz nemaz,» uzņēmuma nostāju pamato I. Bidere, norādot, ka pašreizējās subsīdijas starta tarifam rada zaudējumus Latvenergo un kropļo konkurenci, radot nevienlīdzīgus noteikumus starp tirgotājiem. Viņa pagaidām neprognozēja konkrētu cenu kāpumu, bet norādīja, ka cenu kāpums gaidāms nākamā gada pirmajā pusē.

Latvenergo neslēpj, ka atbalsta tirgus atvēršanu, un pievērš uzmanību tam, ka, par spīti sākotnējam cenu kāpumam, ilgākā termiņā patērētāji var cerēt uz cenu samazināšanos, jo elektroenerģijas ražotāji, domājot par sava produkta un pakalpojuma konkurētspēju, būs spiesti optimizēt izmaksas un efektīvāk ražot elektroenerģiju.

Arī SIA Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers norāda, ka šobrīd spēkā esošajā starta tarifā ierēķinātās elektroenerģijas izmaksas nesedz tirgus izmaksas. Tās veido vien Ls 0,009 par kilovatstundu (kWh), bet pamata tarifā - Ls 0,029 par kWh, lai gan cenas tirgū ir Ls 0,0342 par kWh. Ņemot vērā pašreizējo OIK līmeni un prognozējamās elektroenerģijas cenas, Enefit prognozē - ja tiktu atvērts elektrības tirgus, mājsaimniecībai ar vidējo patēriņu 200 kWh mēnesī tēriņi par elektrību pieaugtu par aptuveni 20%. Pēc tirgus atvēršanas Latvijas mājsaimniecībām var nākties par elektrību maksāt vairāk nekā kaimiņos, jo Latvijā ir gan augsts sadales tīkla tarifs, gan salīdzinoši liels maksājums par OIK, paredz Enefit pārstāvis.

Savukārt energoresursu pārvaldes uzņēmuma Prudentia Energy Markets vadītājs Roberts Samtiņš lēš, ka, iecenojot šī brīža tirgus cenas un OIK, cena palielinātos pat vēl straujāk - līdz aptuveni Ls 0,115 jeb par 40% vairāk nekā pašreiz spēkā esošais starta tarifs un par 8% vairāk nekā spēkā esošais pamata tarifs.

Visu rakstu lasiet trešdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas