Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Naktī Stradiņa slimnīcā veikta sirds transplantācija

Pagājušajā naktī Stradiņa slimnīcā veikta sirds transplantācijas operācija, aģentūrai BNS pastāstīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle.Operāciju veikta 45 gadus vecam vīrietim, ārsti viņa stāvokli raksturo kā ļoti nopietnu, bet stabilu. Donors bija no Latvijas, ceturtdien atklāja mediķi.

Šī ir pirmā sirds transplantācija, kas notikusi valsts pasūtījuma ietvaros.Sirds transplantācijas operācija veikta Romana Lāča vadībā.Vīrietis ar sirds mazspēju sirdzis pēdējos četrus piecus gadus, šogad viņa stāvoklis krasi pasliktinājies, un viņš tika iekļauts transplantācijas gaidīšanas rindā. Šādiem pacientiem iespējams palīdzēt ar mehānisku sirds implantāciju. Tā bijusi laimīga sagadīšanās, ka atradies piemērots donors."Mūsu valstī ir liels atteikuma [ziedot orgānus] daudzums, tas bija nereāli, neticējām, ka tā var notikt. Gatavojāmies sasaukt konsīliju, lai lemtu par mehānisko sirdi, bet, liktenim sagadoties, vakar bija šādas pašas grupas donors. Devējam nebija norādījuma, ka nevaram orgānu izmantot, un ar piederīgo atļauju no vieniem naktī līdz pēc pieciem rītā pabeidzām operāciju," stāstīja sirds ķirurgs Ints Putniņš.Viņš ceturtdien stāstīja, ka sirds pārstādīšanas operācijas nav rutīnas operācija, tās vienmēr saistītas ar satraukumu, neziņu, kā viss izdosies - tas ir ļoti liels koordinēšanas darbs. Arī pašu operāciju veic ļoti plaša komanda 10 – 12 cilvēku sastāvā."Šis koordinācijas darbs izvēršas diezgan garš, jo ir jāsagaida potenciālā donora nāves konstatācija. Transplantācijas centra kolēģi noskaidro, vai donors ir izdarījis ierakstu Iedzīvotāju reģistrā. Sarunas ar radiniekiem, kas ne vienmēr beidzas pozitīvi, Tad ir tāda rūgtuma sajūta, ka ir diezgan liels darbs ieguldīts. Arī donors ir jāizmeklē," uzskaitīja speciālists."Līdz ar to, ir jāiegulda darbs, lai secinātu, ka orgāns ir lietojams, un beigu beigās bezmaz vai visa brigāde ir sagatavojusies, ka palīdzēs, bet ir noraidījums. Neliels iztukšojums. Morāle laikam ir tāda, ka protams, ka jāsāk ar sevi un jāiet uz PMLP un jāizdara šī atzīme, lai noņemtu slogu no radiniekiem," sacīja speciālists.Šī ziņa sabiedrību sasniegusi dienā, kad Stradiņa slimnīca rīko diskusiju "Kad pašam vajadzēs – sapratīsi", lai aktualizētu orgānu ziedošanas un transplantācijas jautājumus sabiedrībā. Izveidots arī videomateriāls un citi informatīvie materiāli, kas tiek izplatīti arī sociālajos tīklos.Latvijā valsts apmaksā nieres un sirds transplantācijas operācijas, bet neapmaksā aizkuņģa dziedzera transplantācijas, aknu un plaušu transplantācijas, ko mediķi būtu gatavi veikt, tika uzsvērts ceturtdien diskusijā.Pirmā sirds transplantācija Latvijā notika 2002.gada aprīlī. Līdz šim Latvijā bija veiktas 16 sirds transplantācijas. Kopš 1973.gada līdz 2013.gada beigām pavisam veiktas 1724 nieres transplantācijas, 30 no tām – izmantojot dzīva donora nieri.Orgānus transplantācijai ir iespējams saņemt gan no dzīva donora, gan miruša cilvēka. Latvijā, tāpat kā citviet Eiropā, cilvēki par orgānu donoriem var kļūt brīvprātīgi ziedojot savu orgānu. Dzīves laikā var dokumentāli noformēt savu attieksmi par iespējamu orgānu izmantošanu pēc nāves.

Top komentāri

Matīss Justs
M
Vēlu veiksmi visiem - un veselību arī. Esmu jau parakstījies, ka, ja nomiršu nedabīgā nāvē, manus orgānus lai mediķi lieto pēc saviem ieskatiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas