Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Nav vienprātības, kam jāvada oligarhu sarunu izmeklēšana

Vēl nav notikusi pat pirmā oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde, bet izskanējuši gan aicinājumi meklēt jaunu komisijas vadītāju, gan darbam izvēlēt pilnīgi jaunu komisijas sastāvu, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Pārskatīt visus deputātus, kas darbojas izmeklēšanas komisijā, mudina Latvijas Reģionu apvienība (LRA). Partijas Saeimas frakcijas vadītāja Nellija Kleinberga pauž, ka šaubu ēna bija pār abiem kandidātiem uz komisijas vadītāja vietu Andreju Judinu (Vienotība) un Ingunu Sudrabu (No sirds Latvijai), kuru iepriekš atbalstīt rosināja arī viņa pati. Viņasprāt, vadība jāuzņemas Nacionālās apvienības (NA) kandidātam, tomēr deputāts Ritvars Jansons, kas šobrīd deleģēts darbam, pienākumu uzņemties nevēlas. Jāpiebilst, ne ZZS, ne Vienotības, ne No sirds Latvijai Saeimas frakcijas vadītāji neredz pamatu mainīt deputātu, kas izvēlēts darbam komisijā.

Mārtiņš Šics pauda, ka, lai gan balsojis par Sudrabu, tas viņam "iekšēji bija ļoti nepatīkams balsojums". Viņš Andreju Judinu pieredzes dēļ uzskatījis par piemērotāko vadītāju. Patiesībā tas, viņaprāt, bijis vienīgais iespējamais kandidāts. Tāpat kā Sudraba, sarunā iesaistīto personu dēļ "ne tur zaļie [ZZS] var būt par vadītājiem, ne tur varētu būt kāds no Saskaņas. Nacionālās apvienības pārstāvji kategoriski atteicās, bet es kā deleģētais teicu, ka man šāda tipa pieredzes nav, un es nevēlētos vadīt šo komisiju", Šics rezumē.

Tomēr viņa balsojums bija citāds. Deputāts skaidro, ka jau iepriekš LRA vadība nav bijusi mierā ar viņa aktivitātēm, mudinot no amata atsaukt zemkopības ministru Dūklavu, kas arī figurē sarunās. Pirms balsojuma Kleinberga viņam esot teikusi, ka "situācija ir mainījusies, Judina kunga politiskais spēks ir tiešām mūsu objektīvs konkurents un būtu vēlams balsot par Sudrabas kundzi. To es arī izdarīju".

Kleinberga norāda, ka galu galā lemt varēja pats Šics. Tomēr viņa ieteikusi balsot par Sudrabu, jo Judins nav atbalstījis LRA deputāta iniciatīvu par Dūklava demisiju. Turklāt parlamentārās izmeklēšanas, ko iepriekš vadījusi Vienotība, nav labi darbojušās. Pareizi gan nav bijis balsot ne par vienu, ne otru kandidātu, tomēr viņa uzskatījusi, ka Sudraba darbu var veikt, jo Saeimā viņa strādājot pragmatiski, un vēlme pierādīt savu nevainīgumu deputātei liekas saprotama.

Tagad tomēr LRA rosina darbam deleģēt citus deputātus, lai varētu izvēlēties komisijas vadītāju, kas neliek šaubīties par savām spējām un vēlmi strādāt produktīvi. Tas LRA ieskatā varētu būt kāds NA deputāts, jo šī partija kopā ar Vienotību aktīvi rosināja, ka komisija jāveido.

Arī ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzskata, ka vadītāja lomu ieņemt varētu Jansons. Tāpat NA deputāta kandidatūru atbalstītu Judins. Tomēr, neskatoties uz to, ka mudinājums prezidentam iesaistīties un sniegt savu viedokli nāca tieši no NA puses, Jansons stāsta, ka komisijas vadību neuzņemsies. Viņš jau ir Pilsonības, migrācijas un saliedētības komisijas priekšsēdētājs un norāda, ka vadīt divas nopietnas komsijas nav parlamentārā prakse. Viņam arī nav juridiskās izglītības, tāpēc viņš jau iepriekš uzticību paudis Judinam un savas domas mainīt neplāno.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 2. augusta, avīzē Diena!

 

Top komentāri

nav skaidrs
n
kà madame Tà Neesmu Es vispàr nokljuva komisijà, kurai bùtu jàpéta vinjas pagaldes sarunas?
replika
r
Ko tad īsti Sudraba grib pierādīt- savu nevainību vai nevainīgumu?
Sudraba ir daudz labāka
S
nekā Judins, kam burtiski "pa acīm" ārā spiežas neapmierinātība ar dzīvi. Tādus šādos amatos labāk nelikt. Un tas, ka Sudraba tika pieminēta sarunās, nav nopietns pretarguments. Tur daudzi tika pieminēti. Un ko - tagad viņus visus atsauksim no amatiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas