Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Ģenerālmajors Kalniņš (att. no kreisās) ir pašreizējā NBS komandiera Raimonda Graubes vietnieks

NBS komandiera amatam iesaka virzīt Leonīdu Kalniņu

Nacionālo bruņoto spēku komandiera amatam aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) iesaka virzīt bijušo Zemessardzes komandieri, pašreizējo Apvienotā štāba priekšnieku ģenerālmajoru Leonīdu Kalniņu, kurš ir arī pašreizējā bruņoto spēku komandiera Raimonda Graubes vietnieks. Par to Bergmanis informēja otrdien sasauktajā preses konferencē.

Bergmanis uzsvēra, ka kandidātam ir jābūt no sauszemes spēku elementa, tāpat, ņemot vērā, ka jaunajam komandierim darbu būs nepieciešams uzsākt ļoti ātri, jābūt pieredzei gan štāba vadīšanā, gan kāda no lielajiem bruņoto spēku veidiem vadīšanā. Tāpat Bergmanis uzsvēra, ka vēlama ir gan starptautisko operāciju pieredze, gan labs kontakts ar pašvaldībām, darba devējiem un Jaunsardzi. Kandidātam jābūt ar skaidru redzējumu, kā ar pašreiz NBS rīcībā esošajiem līdzekļiem sasniegt maksimālu efektu pret potenciālo pretinieku. 

Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka līdzšinējā praksē Latvijā problēma bijusi tā, ka mūsu bruņoto spēku virsniecība bijusi pārāk jauna, tādēļ izņēmuma kārtā bijuši gadījumi, kad NBS komandiera amats virsniekam nav bijis pēdējais viņa militārajā karjerā, kaut laba prakse paredz - tas ir augstākais militārais amats, pēc kura komandierim būtu jāatvaļinās, nodrošinot amatu pēctecību.

Amatam izvirzītais ģenerālmajors Kalniņš žurnālistiem pauda, ka "man ir savs redzējums, un redzējums ir viens. Tie ir augsti attīstīti bruņotie spēki ar stiprām kaujas spējām, lai spētu izpildīt galveno uzdevumu - aizsargāt Latvijas valsti. Pārējie ir pakārtotie uzdevumi."

Jau pirms izvirzīšanas ministrs ar potenciālo kandidātu iepazīstināja Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, kurš ar Bergmani un, iespējams, Kalniņu plkst.11 bija ticies Rīgas pilī.

Likums paredz, ka NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Latvijas Bruņoto spēku augstākā vadītāja Valsts prezidenta priekšlikuma. Komandiera kandidātu Valsts prezidentam iesaka aizsardzības ministrs.

Ministru kabinets Kalniņu Apvienotā štāba priekšnieka amatā apstiprināja šā gada 28.jūnijā. Apvienotā štāba priekšnieka amatā viņš stājās šā gada 26.augustā. Kalniņš bruņotajos spēkos dien kopš 1997.gada un dienestu viņš sācis Zemessardzes 51.bataljonā, 2003.gadā iecelts par Izlūku mācību centra komandieri. No 2003. līdz 2005.gadam Kalniņš dienējis Mācību vadības pavēlniecībā, no 2005. līdz 2009.gadam - Zemessardzes štāba Operatīvās plānošanas pārvaldes priekšnieka amatā, savukārt no 2009.gada līdz apstiprināšanai Zemessardzes komandiera amatā 2011.gadā dienējis Zemessardzes štāba un Operatīvās pārvaldes priekšnieka amatā.

NBS Apvienotā štāba priekšnieks absolvējis Augstākā komandējošā sastāva kursu Baltijas Aizsardzības koledžā Igaunijā, kā arī Vadības un ģenerālštāba virsnieka kursu ASV Armijas vadības un ģenerālštāba koledžā.

Kalniņš Irākā 2006.gadā ASV vadīto koalīcijas spēku operācijā bija Latvijas kontingenta komandiera vietnieks/multinacionālās divīzijas štāba plānošanas daļas priekšnieka vietnieks.

Valsts prezidents vēl pagājušā nedēļā Kalniņam svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniedza ģenerālmajora pakāpes zīmotnes. Kā iepriekš aģentūrai LETA skaidroja Aizsardzības ministrijā, NATO valstīs ir ierasta prakse un neatņemama virsnieka karjeras sastāvdaļa, ka augstākajiem virsniekiem ar atbilstošu dienesta pieredzi, izglītību un amatu piešķir nākamo dienesta pakāpi.

Maksimālais vecums militārajā dienestā augstākajiem virsniekiem ir 60 gadu. Tajā pašā laikā saskaņā ar likumu personu NBS komandiera amatā apstiprina uz četriem gadiem - tātad, piemēram, 59 gadus vecs kandidāts, pārkāpjot 60 gadu slieksni, amatu automātiski nezaudētu. 1957.gada 13.februārī dzimušajam Kalniņam nākamgad apritēs 60 gadi.

Pašreizējais NBS komandieris Raimonds Graube nesen paziņoja, ka vēlas atvaļināties no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graube, kurš ir pāris nedēļu jaunāks par Kalniņu, paziņojis, ka esot vecākais NATO valstu komandieris. Graubem nākamgad februārī apritēs 60 gadi.

NBS kopumā dien seši augstākie virsnieki, un AM iepriekš nenoliedza, ka atbilstoši citu NATO dalībvalstu praksei bruņoto spēku komandiera amatā tiek apstiprināti tieši šādi virsnieki.

Starp augstākajiem virsniekiem gan ir tikai daži, kuriem netuvojas pensijas vecums.

Starp sešiem augstākajiem NBS virsniekiem bez Kalniņa ir vēl ģenerālmajors, militārais pārstāvis NATO un Eiropas Savienībā (ES) Juris Zeibārts, kuram nākamgad apritēs 58 gadi. Baltijas Aizsardzības koledžas komandanta amatā šovasar stājās 46 gadus vecais ģenerālmajors Andis Dilāns. Šovasar Zemessardzes komandiera amatā stājās 47 gadus vecais brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš.

NBS dien vēl divi augstākie virsnieki - 51 gadu vecais Jūras spēku flotiles komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis un šovasar brigādes ģenerāļa dienesta pakāpes zīmotnes saņēmušais Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks Ivo Mogiļnijs, kuram tuvākajos gados pensionēšanās vecums netuvojas.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas