Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

NEPLP izsaka neuzticību LTV priekšniekam Beltem un valdes loceklim Ņesterovam

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) kā VSIA Latvijas Televīzija (LTV) valsts kapitāla daļu turētāja vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu izteikt neuzticību LTV valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim programmu attīstības jautājumos Sergejam Ņesterovam. Lēmums stājas spēkā līdz ar tā pieņemšanas brīdi, informē NEPLP.

Skaidrojot šo lēmumu, NEPLP paziņojumā pausts, ka LTV 2017. un 2018. gadā nav nodrošinājusi stratēģisku attīstības projektu plānošanu un uzraudzību noteiktajos termiņos un budžeta rāmjos, kas rada risku, ka nodokļu maksātāju līdzekļi netiek izlietoti iespējami efektīvi sabiedrības interesēs. 

2016. gadā valsts budžetā apstiprināja LTV nozīmīgu attīstības projektu – “Studijas režijas atjaunošana, vienota aparatūras kompleksa, kas apkalpos vairākus studiju paviljonus, izveide” divu gadu periodam piešķirot līdzekļus 1 000 050 eiro apmērā. Saskaņā ar plānu 800 000 eiro bija jāiztērē līdz 2017. gada beigām, bet LTV apguva tikai nepilnus 175 000 eiro. LTV apņēmās darbus paveikt līdz 2018.gada martam, kas nenotika. 2018. gadā LTV bija jāizlieto vēl 250 000 eiro un jānodod projekta 1. kārta ekspluatācijā līdz 17.decembrim. Plāns netika izpildīts. Turklāt projekta īstenošanas gaitā tika konstatēts būtisks sadārdzinājums – nepilni 500 000 eiro. Lai projektu pabeigtu, LTV bija spiesta papildus ņemt kredītu pusmiljona eiro apmērā.

2018. gada maijā, pastāvot riskam, ka ziņu dienesta režijas komplekss jebkurā brīdī var pārstāt darboties, valdība augustā atbalstīja 414 137 eiro apmērā piešķīrumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. LTV apņēmās projektu īstenot līdz gada beigām. NEPLP konstatēja, ka iepirkums, kas saistīts ar instalāciju iegādi un uzstādīšanu, ir izsludināts vien 14. novembrī. Līdz ar to, paziņojot iepirkuma rezultātus 13.decembrī, plānotos darbus nav iespējams pabeigt laikā. Ja līdzekļi neparedzētiem gadījumiem netiek apgūti līdz gada beigām, tie jāatmaksā atpakaļ valsts budžetā.

NEPLP uzskata, ka šāda projekta plānošanas prakse neatbilst labas pārvaldības principiem Latvijas sabiedrības interesēs, kā arī apdraud sabiedriskā pasūtījuma realizāciju.  

Savukārt revīzijā par LTV sadarbību ar trešajām pusēm NEPLP konstatēja, ka LTV sniedz reklāmas pakalpojumus komerctirgum. Šī gada oktobrī Belte ir noslēdzis līgumu ar vismaz vienu Latvijas komerctelevīziju, padarot sabiedrisko mediju par reklāmas aģentūru, kas, izmantojot publiskos resursus, apkalpo komerctirgu, uzskata NEPLP. Spēkā esošā stratēģija šādu komercpakalpojuma sniegšanu neparedz. Saskaņā ar Valsts Kontroles ziņojumu “Vai sabiedriskā pasūtījuma plānošana un īstenošana ir organizēta mērķtiecīgi?” un Eiropas tiesību aktiem, šajā rīcībā ir saskatāmi šķērssubsidēšanas riski. 

Izvērtējot kapitālsabiedrības sasniegtos rezultātus un valdes darbu 2017. gadā, NEPLP pieņēma lēmumu nepiešķirt prēmijas LTV valdes locekļiem. Tomēr LTV valde nepiekrīt NEPLP lēmumam un pieprasa to atcelt. Kopumā izmaksājamā summa, ieskaitot nodokļus, būtu nepilni 27 000 eiro. Padome uzskata, ka valdes prēmēšana šobrīd neatbilst uzņēmuma interesēm, jo laikā, kad LTV pietrūkst finansējums satura projektiem un jau šogad tika samazinātas to tāmes, par prēmijās izmaksājamo summu iespējams radīt vienu cikla satura projektu.

Pašlaik darbu turpina valdes loceklis finanšu jautājumos Ivars Priede. 

2019. gada 10. janvārī NEPLP izsludinās konkursu uz vakantajām sabiedriskā medija valdes locekļu vietām, bet nākamnedēļ iecels pagaidu valdes locekli.

Belte portālā Lsm.lv citējis, ka šādu lēmumu no NEPLP gaidīja nākamā gada sākumā, tāpēc padomes paziņojums jau pašlaik ir pārsteigums.

Viņš izteicies, ka vēlētos neatkarīgas komisijas ziņojumu par NEPLP minētajiem pārmetumiem: “Ja NEPLP izsaka man neuzticību tagad, tad es to esmu izdarījis jau krietni agrāk. Es gribētu, lai kāds no malas vērtē to, ko mēs darām," pauda no amata atbrīvotais LTV valdes priekšsēdētājs.

"Pēkšņi viņus interesē šis reklāmas līgums. Ļoti gribētu, lai kāds no malas izteiktu savu viedokli, un gribētu saprast, kā tieši šis līgums varēja kļūt par iemeslu neuzticības izteikšanai man personīgi," atzīmēja Belte.

Sarunā ar Latvijas Radio viņš atzinis, ka viņam ar NEPLP ir bijušas nesaskaņas saistībā ar LTV darba novērtējumu 2017. gadā un citos jautājumos.

Pēdējās 4 rindkopās pievienots Beltes komentārs

Top komentāri

Liekēžu NEPLS!
L
Kamēr šī sarkano mauku banda, neliešu un izdzimteņu bars degradēs Latvijas mediju darbu, tikmēr valsts un sabiedrība tiks dezinformēta. Ko vien ši ragana Līdaka ir vērta, velnišķo intrigu un ķengu kultivēšanā iekš NEPL katrs varēja redzēt TV Rīga 24 ''Prese klubā'', kur šī seklā un vulgārā tirgus bāba visus pārkliedza, visus aprēja, visiem starpā jaucās, nevienu sakarīgu un jēdzīgu domu tā arī nepauzdama.
Radio jau izēda un aprija.
R
Nu kārta LTV. Ko aprīs nākamo? Šīs tīrasiņu raganas Ķezbere un Līdaka jau nav dzīvas, ja kādam nav rīkli pārkodušas. Paskatieties uz šo abu velna māšu mūļiem, un jums tas skaidrs kā Diena taps! Par Āboltiņu un Gŗīvu nerunāsim, - stulbeņi un izbāzeņi, kam vieta būtu atejas bedres tīrīt. Pupet on a string!
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
NEPL padome aizmirsa pie nodokļu maksātāju līdzekļu nekaunīgas izšķērdēšanas pieskaitīt arī to klaji neprofesionālo - no scenārija līdz aktierspēlei - seriālu "Divi vienā."
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas