Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Neraugoties uz ģimenes ārstu iebildumiem, e-slimības lapas būs jāizraksta no 1.decembra

Neraugoties uz ģimenes ārstu iebildumiem, Veselības ministrija (VM) nav mainījusi savu nostāju jautājumā par termiņu, no kura e-veselības vidē būs jāsāk izrakstīt elektroniskās darbnespējas lapas, un šis termiņš paliek iepriekš nospraustais - 1.decembris. Tomēr e-receptes ārsti vēl kādu laiku varēs izrakstīt gan elektroniski, gan papīra formātā.

Kā šodien pēc tikšanās ar abām ģimenes ārstu asociācijām norādīja VM valsts sekretārs Kārlis Ketners, jautājumā par termiņiem ministrija nepiekāpās. Taujāts, vai tas nozīmē, ka daži ārsti nevarēs turpināt darbu, Kerners skaidroja, ka to ārstu pacienti, kuri nebūs piekrituši strādāt e-veselības vidē, būs spiesti meklēt citus risinājumus, lai saņemtu slimības lapu.

Savukārt e-recepte pagaidām tiks ieviesta pilotprojekta veidā. Vēl neesot skaidrs, cik ilgi šis pilotprojekts norisināsies.

Arī Labklājības ministrija (LM) uzskata, ka elektronisko darbnespēju lapu izrakstīšana ir jāsāk ar 1.decembri.

Taujāts par ģimenes ārstu iebildumiem ierakstīt e-slimības lapās pacientu diagnozes, Ketners sacīja, ka šajā jautājumā panākts kompromiss un pēc pacienta pieprasījuma diagnozi darbnespējas lapā varēs neierakstīt.

Vaicāts, vai e-receptes ieviešana pilotprojekta veidā neapdraud pašu projektu, Ketners norādīja, ka sistēmas funkcionalitāti tas neapdraud.

VM valsts sekretārs arī pastāstīja, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) vēl nākamnedēļ ģimenes ārstiem prezentēs e-veselības sistēmu produktu vidē.

Tomēr, kā žurnālistiem norādīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, ģimenes ārsti jau pirms gada teica, ka e-veselību pirms ieviešanas vajag "pilotēt". To arī valdība pērnā gada decembrī nolēma un uzlika VM par pienākumu līdz šī gada 1.novembrim sagatavot ziņojumu pa pilotprojekta rezultātiem, stāstīja Veide, tomēr viņa norādīja, ka arī 2.novembrī ziņojuma nav, jo pilotprojekts nav noticis.

Veide stāstīja, ka ģimenes ārsti vēl gaidīs, ka VM pārdomās savu nostāju par obligātu elektronisko darbnespējas lapu ieviešanu no 1.decembra. Ja ministrija savas domas nemainīs, ģimenes ārsti vērsīšoties pie valdības.

Jau ziņots, ka arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija iebilst pret e-veselības sistēmas lietošanu, kamēr vien sistēma nav kvalitatīvi izstrādāta un ieviesta, kā arī novērsti datu drošības riski, aģentūru LETA informēja asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas