Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Neredzamais piesārņojums rada riskus nākotnē

Gan Valsts Vides dienests (VVD), gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ar lielu pārliecību apgalvo, ka 2015. gadā īstenotā Olaines bijušās šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves Ekolauks sanācija veikta kvalitatīvi. Tomēr Dienas uzrunāts vides eksperts, kurš savulaik strādājis VARAM, bet noteiktu apsvērumu dēļ nevēlas publiskot savu vārdu, norāda – realitātē sanācijas darbi īstenoti mazākā apjomā, nekā sākumā plānots. Turklāt nav attīrīts tā sauktais piesārņojuma kodols zem zemes, kas pārvietojas līdz ar gruntsūdeņiem un var apdraudēt to Olaines novada privātmāju iedzīvotāju veselību, kuri dzeramo ūdeni iegūst no savām piemājas akām vai dziļurbumiem.

Šķidro bīstamo atkritumu izgāztuve četrus kilometrus uz ziemeļiem no Olaines pilsētas tika izveidota 1972. gadā. Uz šejieni no 1973. līdz 1980. gadam veda rūpnīcas Olainfarm toksiskos atkritumus. Taču tehniskā izpildījuma nepilnību dēļ kaitīgās vielas vairākkārt noplūda un piesārņoja gruntsūdeņus, tūkstošiem reižu pārsniedzot pieļaujamās piesārņojošo komponentu koncentrācijas normas. Izgāztuve faktiski ir lauks meža vidū. Šeit atradušies četri baseini, un visā teritorijā bijis dažāds piesārņojuma līmenis – kāds baseins bijis pilnīgi sauss, cits – pilns ar ķīmiskām vielām, bet citos – piesārņots lietus ūdens. Visos baseinos bija radušās sūces, tādēļ piesārņojums no izgāztuves gan ar virszemes, gan gruntsūdeņiem izplatījās ārpus tās teritorijas.    

Ar mērķi likvidēt vēsturiski izveidojušos piesārņojumu VVD 2015. gadā rekordtempā – tikai četru mēnešu laikā – īstenoja izgāztuves sanācijas projekta 1. kārtu. Lai gan VVD  uzsver, ka piesārņojuma kodola likvidēšana projektā nav bijusi paredzēta, bijušais VARAM darbinieks apgalvo pretējo. Lai to īstenotu un izpildītu ES finansējuma noteikumus, bija jāsakārto juridiskās formalitātes, proti, valstij jāiegūst valdījumā apkārtējie zemes īpašumi no privātīpašniekiem, skaidro eksperts. 

Viņa teikto noliedz gan VVD, gan VARAM, norādot, ka 1. kārtas ietvaros tika īstenotas visas projekta iesniegumā minētās darbības – attīrīta projekta teritorija, kur atradās piesārņojuma avots, veicot cieto atkritumu ekskavāciju, šķidro atkritumu atsūknēšanu, piesārņotās grunts ekskavāciju, kā arī piesārņoto gruntsūdeņu atsūknēšanu projekta īstenošanas teritorijā Ekolauks. Atbilstoši minēto institūciju skaidrojumam, projekts neparedzēja darbības citos zemes gabalos. "Projekta ietvaros nebija plānota piesārņojuma areāla sanācija, bet tikai piesārņojuma avota likvidēšana," pauž VVD un VARAM. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 25.septembra, numurā!

 

Top komentāri

Lembe Piebaldzēns
L
Grūti pamanāmais PSKP komūnistu piesārņojums tautai pauros neizbēgami novedīs nabadzībā iestumto latvju nāciju iznīkšanā un valsti līdz sabrukumam. To apliecina vienmēr debīlie vēlēšanu rezultāti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas