Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nerunājiet par daudz

Jau abas Latvijas tuvākās kaimiņvalstis - Lietuvu un Igauniju - skāris noklausīšanās skandāls, proti, kāds ierakstījis augstu amatpersonu kompromitējošas telefonsarunas un publicējis tās vietnē Youtube.com. Šim informācijas karam vajadzētu darīt vērīgas arī Latvijas amatpersonas, ņemot vērā, ka 2015. gada pirmajā pusē Latvija kļūs par prezidējošo valsti Eiropas Savienības (ES) Padomē. Turklāt prezidentūras laikā tiks rīkots arī Austrumu partnerības samits, kas var vērst pret Latviju lielās kaimiņvalsts Krievijas spiedienu.

Tikko kā skandālu Igaunijā raisīja ārlietu ministra Urmasa Paeta un ES augstās pārstāves Ketrinas Eštones vietnē Youtube.com publicētais telefonsarunas ieraksts, kurā ministrs pauž pieļāvumu, ka desmitiem cilvēku nošāvušo snaiperu darbību organizējuši jaunās Ukrainas koalīcijas, nevis pašlaik jau gāztā prezidenta Viktora Janukoviča pārstāvji. Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu, taujāts, kā tas bijis iespējams valstī, kura slavena ar cīņu pret kiberdraudiem un ir attīstīta IT jomā, Dienai bilda, ka nav jau zināms, vai ieraksts veikts Tallinā vai Briselē.

"Tā ir mūsdienu realitāte, ir jādomā par to, ko saki telefonsarunā," atzinis Reinsalu. Viņš norādīja, ka par notikušo gaidāma izmeklēšana, bet nav optimistiski noskaņots saistībā ar tās rezultātiem.

Ar līdzīgu skandālu saskārās arī Lietuva, kad tā pildīja ES prezidējošās valsts pienākumus. Tai pašā vietnē Youtube.com parādījās ieraksts no neformālas Lietuvas diplomātu sarunas. Viens no diplomātiem izteicās, ka Azerbaidžānas un Armēnijas domstarpībās viņš ir Armēnijas pusē. Lietuvas ekspremjers Andrus Kubiļus Dienai atzina, ka Viļņas samita priekšvakarā Lietuva saskārās ar daudzām provokācijām no Krievijas puses, tostarp notika nelegāla sarunu ierakstīšana.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums Dienai norādīja, ka telefonsarunu publicēšana izsauc tikai nožēlu. "Kādreiz pat ieskatīties svešās vēstulēs tika uzskatīts par nepiedienīgu. Nožēlojami, ka ar šādām metodēm kāds mēģina ietekmēt un pat manipulēt ar sabiedrisko domu. Tas lieku reizi atgādina, ka visiem ir jābūt atbildīgiem savā saziņā," Ārlietu ministrijas oficiālo viedokli pauda tās pārstāvis. Kuluāros tiek runāts, ka Latvijas valsts augstākās amatpersonas ar traucējumiem telefonsakaros saskārušās Ukrainas krīzes karstumā. Tas raisījis pamatotas bažas arī par mūsu valsts amatpersonu sarunu noklausīšanos. Savukārt Valsts prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne Dienai teica, ka viņai nav informācijas, ka prezidentam būtu bijuši traucēti telefonsakari. Turklāt viņai pašai Krimas krīzes eskalācijas laikā nav bijis šķēršļu sazvanīties ar valsts pirmo personu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas