Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Tūkstošiem cilvēku godinājuši pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes piemiņu viņa atdusas vietā

Nezina, kā izvēlēties prezidentu mūža mājas

Pirms nedēļas Vienotība koalīcijas sēdē ierosināja pilnveidot likumu Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu, paredzot skaidrāku kārtību, kādā personām, kas pildījušas Valsts prezidenta pienākumus, tiek piešķirtas kapavietas. Koalīcijas partneri iniciatīvu neatbalstīja, lai gan pēc sēdes piekrita, ka Valsts prezidents ir valsts simbols un arī pēc pilnvaru beigām ir pelnījis cieņpilnu attieksmi.

Taču gan Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), gan Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) vadošie politiķi uzskata, ka esošais regulējums ir pietiekams, un nevēlas likuma atvēršanu. Likums Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu nosaka, ka Valsts prezidenta un personas, kura ieņēmusi Valsts prezidenta amatu, apbedīšanas un kapa uzturēšanas izdevumus sedz valsts.

Jāatgādina, ka Diena janvāra sākumā vēstīja par to, kā Vaira Vīķe-Freiberga, kura bija Valsts prezidente no 1999. gada līdz 2007. gadam, "izmantojot neformālas ietekmes sviras un starpniekus, tikusi pie "parastajiem" cilvēkiem nepieejamas kapavietas Meža kapos netālu no Jāņa Čakstes atdusas vietas".

Diskusijā, kas sākās pēc publikācijas, bija arī ļoti asi viedokļi, un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) to vērtē kā apvainojošu un bijušo prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu aizskarošu. Viņasprāt, tas "ir mēģinājums vājināt mūsu valsti". 

Politiskajā diskusijā Valsts prezidentu par valsts simbolu var saukt, taču juridiski valsts simbols ir karogs, ģerbonis un himna, kā arī valsts zīmogs, kāda Latvijā nav, Dienai paskaidroja konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars. Taču viņš piekrīt, ka Valsts prezidenta darbības nodrošināšanas likumā varētu veikt grozījumus, lai paredzētu tiesības prezidentiem pēc aiziešanas mūžībā tikt guldītiem Rīgas Meža kapos, kā to bija ierosinājusi Vienotība. Taču tas nevarētu būt pienākums, jo, iespējams, šīm personām ir dzimtas kapi citā vietā.

Pastars uzskata, ka svarīgi būtu noteikt vispārīgu regulējumu par kopīgiem galvenajiem principiem valstī, jo tagad šos jautājumus nosaka katra pašvaldība atsevišķi. Piemēram, valdībai varētu dot ekskluzīvas tiesības regulēt to personu apbedīšanu, kurām ir īpaši nopelni Latvijas labā.

Rīgas domes saistošie noteikumi paredz, ka "Kapsētu pārvaldes priekšnieks var dot piekrišanu kapavietas piešķiršanai daļēji slēgtā kapsētā mirušā, kuram dzīves laikā bijuši sevišķi nopelni Latvijas valsts vai Rīgas pilsētas labā, apbedīšanai, pamatojoties uz valsts pārvaldes iestādes, radošās savienības, nevalstiskās organizācijas vai profesionālās biedrības iesniegumu". Tieši uz šiem noteikumiem atsaucās Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs un arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, Dienai pamatojot partijas atturīgo attieksmi pret Vienotības ierosinājumu grozīt likumu.

Savukārt Vienotības frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa Dienai uzsvēra, ka izmaiņas likumā būtu ļoti svarīgas, lai novērstu tādas diskusijas, kādas notika Vīķes-Freibergas gadījumā.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 30. janvāra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Vidiš
V
vai tad 200 metru ir liidzaas?Luusis divos piegaajienos šķeepu tik taalu neaizmetiis, apsmiekls
Absurds
A
Ko tu runā, ja neesi bijis Meža kapos un neesi redzējis, ka visās labākajās vietās - krustcelēs u.c. pierakti okupantu nelaiķi. Cik likumīgi tas ir noticis ar cilvēkiem, kas Latvijai ir atnesuši tikai postu, nelaimes un ciešanas? Tas pats notiek ar citos, nu jau it kā slēgtos kapos jauniem apbedījumiem. Tie lielākoties ir vienreizēji apbedījumi, kur nav guldīti priekšteči. Liec mierā Valsts ex Prezidenti!
kamers prezidentu nav velejusi taut
k
Ja taisa prezidentu apbedisanas vietu, tad tikai prezidentiem un bez gimenes. Visi prezidenti vienaa rindaa. Un nekadas 7 vietas vienam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas