Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No nākamā gada varētu atļaut alkohola tirdzniecību internetā

Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ar kuriem paredzēts no 2020.gada atļaut alkoholu tirgot internetā.

Latvijā patlaban ir aizliegts pārdot alkoholiskos dzērienus internetā.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē šā gada 6.februārī tika izskatīts Latvijas Alkohola nozares asociācijas priekšlikums par alkoholisko dzērienu tirdzniecību internetā. Saeimas komisijas un EM pārstāvji konceptuāli atbalstīja priekšlikumu atļaut pārdot alkoholiskos dzērienus internetā, tāpēc EM tika lūgta izstrādāt attiecīgu regulējumu.

Ministrijā informēja, ka, lai arī patlaban Latvijā ir aizliegts pārdot alkoholiskos dzērienus internetā, ir mājaslapas, kas tomēr piedāvā iegādāties alkoholiskos dzērienus arī internetā, apejot likuma aizliegumu un radot negodīgas konkurences priekšrocības pret pārējiem komersantiem.

Tāpat ministrijā atzina, ka visā Eiropas Savienībā ir atļauts iegādāties alkoholiskos dzērienus internetā un arī Latvijas iedzīvotāji izmanto iespēju iegādājās alkoholiskos dzērienus internetā tieši no citām valstīm, tādējādi radot zaudējumus valsts budžetā no neiekasētā akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa.

Lai risinātu minētās problēmas, EM pauda pārliecību, ka nepieciešams atcelt aizliegumu tirgot alkoholiskos dzērienus internetā fiziskām personām un paredzēt piegādes kārtību alkoholiskajiem dzērieniem. Lai nodrošinātu likumprojekta grozījumu ieviešanu, ir izstrādāts atbilstošs regulējums attiecībā uz alkoholisko dzērienu pārdošanu internetā.

Likumprojekts paredz atļaut alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē, ievērojot virkni nosacījumu. Pirmkārt, alkohola tirgošanai internetā būs jāsaņem Valsts ieņēmumu dienesta izsniegta licence. Otrkārt, pirkumiem būs atļauts izmantot tikai bezskaidras naudas norēķinus. Treškārt, tirgotājam būs jāpārbauda pircēja identitāte un vecums. Ceturtkārt, tirgotājam būs jāievēro tādi ierobežojumi kā aizliegums pārdot alkoholiskos dzērienus nepilngadīgām personām, kā arī aizliegums alkoholiskos dzērienus pārdot laika posmā no plkst.22 līdz 8.

Likumprojekts paredz, ka alkoholiskos dzērienus varēs saņemt gan mazumtirdzniecības vietā, gan izmantojot kurjerpastu pircēja norādītajā adresē.

EM uzskata, ka izmaiņas regulējumā būtiski uzlabos Latvijas alkohola nozares konkurētspēju gan iekšējā, gan ārējā tirgū. Tāpat lielākie ieguvēji būšot mazie alkoholisko dzērienu ražotāji, jo bieži viņu produkcija netiek pārstāvēta mazumtirdzniecības veikalos, kas nozīmē, ka to produkciju ir ļoti grūti iegādāties un to komercdarbības attīstība ir apgrūtināta.

Par minētajiem likuma grozījumiem vēl būs jālemj valdībai, bet gala lēmums jāpieņem Saeimai. Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas