Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Pašvaldības nespēj noskaidrot informāciju par lielu daļu skolēnu, kuri nekur nemācās

No redzesloka pazudušie bērni

Pagājušajā gadā kopumā nevienā izglītības iestādē nebija reģistrēti vairāk kā 19 tūkstoši bērnu obligātajā izglītības vecumā. Lai gan lielā daļā gadījumu iemesli ir zināmi, piemēram, ģimene dzīvo ārvalstīs, bieži vien pašvaldības nav spējušas noskaidrot, kur bērni palikuši. Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) pašvaldībām pārmet nepietiekamu darbu un atsevišķos gadījumos arī prettiesisku rīcību.

Kā liecina IKVD dati, šajā mācību gadā izglītības iestādēs nav reģistrēti 17 357 bērni no septiņiem līdz 18 gadiem un 1665 bērni piecu un sešu gadu vecumā. Šogad pirmo reizi apkopoti dati par jaunākajiem bērniem, tāpēc situāciju nevar salīdzināt, bet vecuma grupā no septiņiem gadiem izglītības iestādēs nereģistrēto bērnu skaits ir palielinājies par 1445 bērniem, salīdzinot ar gadu iepriekš. IKVD vadītāja Inita Juhņēviča Dienai skaidro, ka svarīgi ir nodrošināt, lai visi bērni obligātajā izglītības vecumā apmeklētu kādu izglītības iestādi. Bērnam saņemt izglītību ir pamatpienākums, bet pašvaldības uzdevums ir saprast, kāpēc daļa bērnu uz skolu neiet, un viņus sistēmā atgriezt.

Ja aplūko iemeslus, redzams, ka lielākā daļa šo bērnu atrodas ārzemēs – 14 764, no viņiem 961 bērns piecu un sešu gadu vecumā. Turklāt šo bērnu skaits katru gadu pieaug. Tāpat ik gadu palielinās to bērnu skaits, kuriem ir citas valsts pilsonība un Latvijā saņemta uzturēšanās atļauja. Secināts, ka viņi tomēr pārsvarā uzturas savas pilsonības valstī un tur arī iegūst izglītību.

Katru gadu IKVD arī secina, ka ir ilgstoši slimojoši bērni un bērni invalīdi, kuriem netiek sniegts nepieciešamais atbalsts, lai nodrošinātu izglītības ieguvi vismaz minimālā līmenī. Pērn tāds ir bijis 21 bērns no septiņu gadu vecuma. Kā Dienai pauž dienestā, dažas ārstniecības un pašvaldības iestādes pēc būtības rīkojas prettiesiski.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 6. februāra, numurā!

Top komentāri

nu nu
n
tas nekas, toties lai noskaidrotu uz kurieni aizbēguši mums iedalītie imigranti, tam gan latvijas ierēdņiem kapacitātes pietiek. kā arī tam, lai katram šitam pasaules blandonim pa kuratoram klāt pieliktu, kamēr mums pašiem visādu dienestu nolaidības dēļ turpat katru nedēļu nelabvēlīgās ģimenēs iet bojā pa bērnam!!!!
Tekla
T
Ko nu telo idiotus? Tik maza valsts kada ir latvija,a r realu iedzivotaju skaitu ne vairakka 1 500 000 iedzivotaju nespej uzskaitit katru dzivu dveseli Latvija, pie tam, ka katra pagasta, novada sez dienas zagli pie datoriem. Ir kauns par Latviju, k ata 25. gadu laika ir ta degradejusies, ka politki, valsts amatpersonas ir kaut kadi kretini,, egoistiski, alkatigi izdzimteni, kuriem ir uzsplaut uz latvieus tautu un Latvijas valsti, jo vini doma tikai par savam egoistiskajam, alkatigajam iegribam un to izcili demonstre latvijas prezi Rumpis, Vikene, Zaglers, Berzins, Vejonis....Latvija valda egoismis, cinismis, augstpratiba un alkatiba, jo Latvijas valsti pedejos 26. gadus vada un parvalda cilveki ar zemiskam, nedemokratiskam un necilvecigam sadam ipasibam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas