Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

No šodienas e-veselības lietošana ir obligāta

No šodienas Latvijā tiek sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Viņa skaidroja, ka no šodienas e-darbnespējas lapas tiek atvērtas, pagarinātas un noslēgtas e-veselības sistēmā, savukārt informāciju par noslēgto e-darbnespējas lapu darba devējs nākamajā dienā redz savā Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas profilā. Arī iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) par e-veselībā noslēgto B darbnespējas lapu iedzīvotājs var iesniegt elektroniski, izmantojot VSAA e-pakalpojumu.

Savukārt, lai iegādātos e-receptes zāles, aptiekā jāuzrāda sava personas apliecība jeb eID vai pase, turklāt, iegādājoties zāles savam nepilngadīgajam bērnam, papildus jānosauc bērna vārds un uzvārds. Lai iegādātos citam cilvēkam, piemēram, radiniekam vai kaimiņam, izrakstītas e-receptes zāles, aptiekā jāuzrāda e-receptes ID numurs, kurš pieejams gan ārstam, gan pacientam, kā arī jānosauc pacienta vārds, uzvārds un jāuzrāda savs personas apliecinošs dokuments.

Vienlaikus Štālberga informēja, ka iedzīvotājs var arī deleģēt e-veselības portālā citu cilvēku savu e-recepšu zāļu iegādei. Tādā gadījumā deleģētajam cilvēkam aptiekā jāuzrāda tikai savs personas apliecinošs dokuments un jānosauc pacienta vārds, uzvārds.

NVD uzsver, ka šī gada 1.janvārim papīra formā izrakstītās kompensējamo zāļu receptes varēs izmantot līdz to derīguma termiņa beigām, proti, tās aptiekā elektronizēs farmaceits, savukārt papīra formā atvērtu darbnespējas lapu e-veselībā elektronizēs ārstniecības persona, kura to noslēgs.

Pēc Štālbergas paustā, ja e-recepti nebūs iespējams izrakstīt tehnisku iemeslu dēļ, piemēram, interneta vai elektrības traucējumu gadījumā, ārsts ir tiesīgs to izrakstīt papīra formā. Savukārt, ja minētajā gadījumā nevar atvērt e-darbnespējas lapu, ārsts veic par to atzīmi pacienta medicīniskajā dokumentācijā un atver e-darbnespējas lapu nākamo piecu darba dienu laikā, norādot sistēmā darbnespējas perioda pirmo dienu.

Tāpat pēc šī gada 1.janvāra uz papīra recepšu veidlapām turpinās izrakstīt individuāli kompensējamās zāles, M saraksta zāles un medicīniskās ierīces, zāles, kuru iegādi pacientam kompensē apdrošināšanas sabiedrība, kā arī, ja pacients izmantos recepti kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā vai Šveicē. Tāpat papīra veidlapas izrakstīs personām, kuras nav reģistrētas Iedzīvotāju reģistrā.

Saņemot e-darbnespējas lapu vai e-recepti, to var apskatīt, autorizējoties e-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv. Iedzīvotājiem e-veselības portālā pieejama tikai tā medicīniskā informācija, kuru sistēmā ievadījušas ārstniecības personas.

Jautājumu gadījumā par e-darbnespējas lapas, e-receptes vai citu e-veselības pakalpojumu izmantošanu, kā arī ieteicamo rīcību sistēmas īslaicīgu tehnisku traucējumu gadījumos, iedzīvotāji aicināti zvanīt e-veselības lietotāju Atbalsta dienestam pa tālruni 67 803 300. Tas darbojas katru dienu no plkst.8 līdz 20.

Ārstniecības iestādēs un aptiekās, kurās lieto e-veselības sistēmu, izvietotas atpazīšanas uzlīmes "šeit lieto e-veselību". Informācija par šīm ārstniecības iestādēm ir pieejama arī e-veselības portāla interaktīvajā kartē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas