Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nolemj publicēt VDK aģentūras uzskaites papildu kartotēku

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas nosaka, ka jāpublicē arī bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentūras uzskaites papildu kartotēka un citi dokumenti.

Iepriekš atbildīgās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV) skaidroja, ka ir jāpaveic "mazs neizpildītais mājas darbs" no 12. Saeimas, lai būtu nodrošināta tā dēvēto "čekas maisu" satura publiskošanu līdz galam.

Tagad likumā būs noteikts, ka jāpublicē arī no LPSR VDK aģentūras statistiskās kartotēkas izslēgtās, iznīcināšanai paredzētās LPSR VDK aģentu, rezidentu, kā arī tikšanās un konspiratīvo dzīvokļu turētāju uzskaites kartītes. Normatīvajā aktā arī noteikts, ka tiek publicēti arī citi VDK dokumenti un netieši ar VDK saistītie dokumenti.

Saeima nolēma, ka šie dokumenti Latvijas Nacionālajā arhīvā ir publiski pieejami bez ierobežojumiem. Tāpat akceptēts rosinājums, ka netiks publicēta informācija par personu veselības stāvokli, seksuālo orientāciju un dzimumdzīvi.

Grozījumu sākotnējo variantu rosināja koalīcijas politiķi, kuri skaidro, ka kopš sākotnējā lēmuma par VDK dokumentu publicēšanu ir atklātas dokumentu grupas, kuru publiskošana likumā nebija paredzēta.

Deputāti pauž, ka likuma grozījumu pieņemšana veicinās sabiedrības uzticēšanos valsts institūcijām, atklātību un sekmēs vēsturiskā taisnīguma atjaunošanu.

Grozījumi stāsies spēkā 1. jūnijā.

Telekanāls LNT jau martā vēstīja, ka visas iespējamo VDK aģentu kartītes, kas ir Latvijā, Nacionālā arhīva mājaslapā, visticamāk, tomēr nav publicētas.

Top komentāri

vecā sieva
v
No mana pagasta arī ir publicēti. Viņi jau ir miruši, kāda jēga publicēt tagad. Un tie Rīgas kundziņi - viņi nekad to neatzīs un pierādīt nekad nevarēs, tātad arī viss pa tukšo. Labāk būtu mīkstinājuši noteikumus kā tikt pie tiesāto un uz 25 gadiem notiesāto leģionāru lietām. Maniem mazbērniem par vecvectēvu vispirms radniecība jāpierāda ar 3 laulības apliecībām un 4 dzimšanas apliecībām.
Vecsčekists
V
Kaut kāda jēga šim absurda teātrim tomēr ir. Tas parāda, cik tizla tomēr bija boļševiku valsts un tās drošības dienesti. Galveno uzdevumu - nosargāt boļševiku varu, tie taču nespēja izpildīt! Bez tam - no specdienestu darbības principu viedokļa raugoties - aģentūras sarakstu atstāšana pretiniekam liecina par absolūtu bardaku VDK sistēmā kā tādā.
Irlielāmērāticams
I
ka, ja atrastu kādas bijušās VDK aģentes mēnešreižu kalendāru... tad publicētu arī to.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas