Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Noraida iepriekš atbalstīto priekšlikumu par uzdevumu valdībai nodrošināt līdzekļus bezmaksas ēdināšanai bērnudārzos

Šodien parlamenta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē koalīcijas deputātiem izdevās pārbalsot vakar vairākuma deputātu atbalstīto priekšlikumu par uzdevumu Ministru kabinetam nodrošināt līdzekļus bezmaksas ēdināšanai bērnudārzos, tomēr koalīcijas spēki lūgs par priekšlikumu balsot vēlreiz.

Vakar parlamentārieši diskutēja par kolektīvo iesniegumu, kas paredz ieviest bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos. Deputāts Igors Pimenovs (S) rosināja uzdot valdībai uzdevumu nodrošināt finansējumu iniciatīvas izpildei, ko otrdien balsojumā atbalstīja vairums komisijas parlamentāriešu.

Koalīcijas politiķi balsoja pret, tomēr, dažiem no koalīcijas deputātiem balsojumā nepiedaloties, opozīcijas spēkiem izdevās gūt pārsvaru. Uzreiz pēc balsojuma komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP) lūdza Pimenovu uz šodienas sēdi sagatavot konkrētu priekšlikumu, attiecīgi par kuru deputāti balsotu vēlreiz, jo opozicionārs it kā neesot skaidri noformulējis savu piedāvājumu.

Šodienas sēdē Bondars atzīmēja, ka, lai nebūtu pārpratumu, nepieciešams šo jautājumu pārbalsot, jo tad "visiem deputātiem būs skaidrība, kas ir un kas nav atbalstīts". Pimenovs gan uzstāja, lai spēkā paliktu vakardienas pieņemtais lēmums, tomēr vairākums komisijas deputātu uzstāja uz atkārtotu balsojumu, kurā opozicionāra ierosinājums tika noraidīts.

LETA jau ziņoja, ka vakardienas sēdē, komentējot šo kolektīvo iesniegumu par brīvpusdienām bērnudārzos, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Sociālās drošības un veselības aprūpes eksperts Pēteris Leiškalns akcentēja, ka kopumā ideja par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos ir ļoti jauka un laba, tomēr tā izmaksā apmēram 35 līdz 50 miljonus eiro.

Tāpat viņš teica, ka, viņaprāt, galvenā problēma attiecībā uz bērnudārziem nav maksa par ēdināšanu, bet gan nepietiekamais vietu skaits tajos. Pēc viņa domām, pašvaldībām un arī valstij brīvie līdzekļi būtu jānovirza tam, lai nodrošinātu visiem bērniem pieejamus bērnudārzus no 1,5 gadu vecuma. Tas ļautu vecākiem pēc bērnu kopšanas atvaļinājuma atgriezties darbā un pelnīt algu.

Leiškalns arī piebilda, ka citādi var tikt veicināta nevienlīdzība, jo tiem vecākiem, kuri garo rindu dēļ nevar tikt pie vietas pirmsskolā, uz mājām pusdienas netiek piegādātas.

Tikmēr Latvijas Pašvaldību savienības eksperte Ināra Dundure akcentēja, ka bērnudārzu nodrošinājums Latvijā tiešām ir liela problēma, tomēr tā neesot šodien apspriežamā problēma. Runājot par brīvpusdienām, Dundure norādīja, ka pēc administratīvi teritoriālās reformas pašvaldības saskaņo savus sociālos pakalpojumus, tostarp ēdināšanu. Proti, ja kādā novadā iepriekš bija bezmaksas ēdināšana, tad lielākoties klāt pievienotajos jaunajos novados arī pārējiem bērniem tiek sniegts šāds pakalpojums.

Viņa minēja, ka Rīgā jau otro gadu visus pirmsskolēnus ēdina par pašvaldības līdzekļiem, kā arī bezmaksas ēdināšana ir arī Madonā, Jūrmalā un citviet.

Iniciatīvu par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos par ļoti labu atzina parlamentārietis Vjačeslavs Dombrovskis ("Republika"), piebilstot, ka viņa vadītā partija "Republika" šo iesniegs kā priekšlikumu 2022.gada budžeta projektā.

Turpretī Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs uzsvēra, ka pašvaldībām ir savas autonomās funkcijas, kuras tās "diezgan greizsirdīgi" vēlas veikt. Viņš teica, ka šogad no valsts budžeta dotācijās pašvaldībām tika piešķirti 197 miljoni eiro, un FM var piedāvāt izdevumu pārskatīšanas metodoloģiju, lai šie ekonomikas un efektīvākas funkcionēšanas procesi varētu tikt labāk organizēti.

Politiķis arī uzsvēra, ka pašvaldībām ir doti 197 miljoni eiro un tā esot "agregātsumma", ko pašvaldības pēc savas izvēles tērē tur, kur tas visvairāk nepieciešams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas