Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ogrē atklāts Latvijā pirmais veloskaitītājs ar tablo

Pagājušajā nedēļā uz jaunizbūvētā veloceļa Ogre-Ciemupe uzstādīts Latvijā pirmais veloplūsmas skaitītājs ar tablo. Tas dos ne tikai precīzus datus pašvaldībai par veloinfrastruktūras efektivitāti un riteņbraucēju skaita pieauguma tendencēm, bet arī iespēju ikvienam braucējam gūt priekšstatu, cik daudzi transporta izvēles domubiedri šajā vietā bijuši konkrētajā dienā, mēnesī, gadā.

Diena noskaidroja, ka skaitītāju un tablo pēc Ogres pašvaldības pasūtījuma uzstādījis uzņēmums KleinTech Services, par kura radīto velosipēdistu skaitīšanas sistēmu rakstījām jau pērn septembrī. Tā pārstāvis Kaspars Egliņš pastāstīja, ka riteņbraucēju uzskaite jau iepriekš veikta vairākās Latvijas pašvaldībās, tajā skaitā Rīgā velonedēļas laikā, uzskaitot pa Skolas ielas veloceļu braucošos. "Rezultāti pārsteidza daudzus - pirmajā dienā bija 2100 velobraucēju, bet nedēļas beigās, uzlabojoties laika apstākļiem, - jau 2800, kas veloceļam ir vērā ņemams skaitlis," saka Egliņš. Ogres novada pašvaldība bijusi pirmā, kas izvēlējusies uzstādīt arī speciālu tablo, kas pamatdatus par velosipēdistu kustību rāda arī pašiem braucējiem. Konkrētais veloskaitītājs līdz otrdienai, kad to kopā ar jaunizbūvēto veloceļu atklāja oficiāli, darbojās testa režīmā. Pilnvērtīgu priekšstatu par jaunā veloceļa popularitāti varēs gūt pēc apmēram mēneša, kad būs uzkrāta plašāka informācija.

"Ceram, ka arī citas Latvijas pašvaldības ņems piemēru no Ogres un arī uzstādīs šādus skaitītājus ar tablo, jo tie ne tikai līdz efektīvāk plānot veloinfrastruktūras izbūvi, bet arī kalpo kā līdzeklis velosatiksmes popularizēšanai. Šī produkta attīstībai KleinTech Services veidos atsevišķu meitas uzņēmumu, redzam lielu perspektīvu strādāt arī eksportam," atklāj Egliņš, piebilstot, ka sadarbība par šādu sistēmu uzstādīšanu jau veidojas ar Igaunijas galvaspilsētu Tallinu.

Automātiskie velosipēdistu skaitītāji ar publiski redzamu tablo bieži manāmi valstīs, kas velosatiksmes attīstību pozicionējušas kā prioritāti. KleinTech Services piedāvātais risinājums, pēc tā pārstāvja teiktā, ir modernāks - analizē nevis pieskāriena jutību, bet gan videosignālu. Dators, kam pieslēgta videokamera, atpazīst riteņbraucēju, piefiksē to uzskaites sistēmā, pašu video nesaglabājot. Klientam informācija par braucējiem pieejama grafiku un skaitļu tabulu veidā, ļaujot, piemēram, izskaitļot uz darbu ar velosipēdu braucošo skaitu un tā izmaiņu dinamiku, kā arī laika apstākļu ietekmi uz pārvietošanās līdzekļa izvēli.

"Šobrīd koncentrējamies uz velosipēdistu skaitīšanu, taču testēšanas beigu fāzei tuvojas arī gājēju skaitīšana, nākotnē plānots skaitīt arī automašīnas. Proti, statistikas datos būs iespējams pārvērst visus kustīgos objektus, ko fiksē virs ielas uzstādīta kamera," informē uzņēmuma pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas