Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Operai atkal vajadzīgs papildu teju miljons

Otrdien, 17.decembrī, Ministru kabinets lems par 915 788 latu piešķiršanu no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Latvijas Nacionālajai operai (LNO).

Kultūras ministrija (KM) rosina LNO piešķirt 478 219 latus kā vienreizēju maksājumu šā gada izdevumu segšanai. Tāpat teju pusmiljons jeb 437 569 lati LNO nepieciešami pasākumu nodrošināšanai 2014.gadā, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

KM norāda, ka LNO jaunā valde ir iepazinusies ar operas šā gada finanšu situāciju un apstiprināto repertuāru 2013./2014.gada sezonai. Iegūtie secinājumi liecina par apdraudējumu operas finanšu stabilitātei un mākslinieciskā repertuāra nodrošināšanai.

Informatīvajā ziņojumā, kuru uzklausīs Ministru kabinets, teikts, ka LNO šā gada deviņos mēnešos izmaksātie atalgojumi fiziskajām personām pārsniedz 153 645 latus, kas ir 97% no gada plānotā. Izdevumi citiem pakalpojumiem, kas galvenokārt saistīti ar jaunuzvedumiem un izrāžu materiālu atjaunošanu, šā gada deviņos mēnešos pārsniedz 61 077 latus, kas ir 98% no gada plānotā. Savukārt budžeta iestāžu pievienotās vērtības nodokļu maksājumi vien gada trīs mēnešos pārsniedz 84 788 latus.

Lai sabalansētu gada pirmo deviņu mēnešu budžetu un norēķinātos par pārsniegtajām saistībām, LNO gada pirmajos deviņos mēnešos iztērējusi 85% no valsts budžeta dotācijas. Lai pozitīvi noslēgtu šo gadu, LNO papildu nepieciešami 418 392 lati.

Turklāt LNO jaunā valde atklājusi, ka grāmatvedības uzskaites programma Navision, kura ir operas lietošanā kopš 2006.gada, no uzstādīšanas brīža līdz 2013.gada nogalei nav regulāri atjaunota, tādēļ Microsoft no nākamā gada 1.janvāra pārstāj uzturēt šo programmas versiju. Vēršoties pie programmas apkalpotāja Latvijā, LNO valde ir saņēmusi piedāvājumu apmaksāt abonēšanas maksu kopš 2006.gada, kā arī jauninājumu ieviešanu un pielāgošanu LNO vajadzībām par 59 827 latiem.  

Nesaimnieciskā rīcība radīs grūtības LNO arī nākamajā gadā. Piemēram, bijušais operas direktors Andrejs Žagars izdevis rīkojumu, ka 2014.gada 10.janvārī LNO orķestra māksliniekiem par darbu R.Vāgnera Nībelunga gredzens tetraloģijā jāizmaksā prēmija 40% apmērā no mēnešalgas. Minētās prēmijas kopējais apmērs ir 31 000 latu. LNO valde, ņemot vērā visus apgrūtinājumus, tomēr izstrādājusi nākamā gada budžetu, apņemoties 2014.gadā samazināt budžeta deficītu līdz minimumam un, sākot ar 2015.gadu, nodrošināt LNO darbību ar 4,8 miljoniem latu.

Papildu tam KM lūdz valdību piešķirt LNO no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vēl 437 569 latus, lai nākamajā gadā nodrošinātu Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumus. LNO mākslinieciskais repertuārs 2014.gadam veidots saistībā ar Eiropas kultūras galvaspilsēta pasākumiem, bet nākamajam gadam apstiprinātais mākslinieciskais repertuārs, kurš paredz 8 jaunuzvedumus un trīs lielkoncertus, neatbilst operas finanšu kapacitātei. Esošās finansiālās un cilvēkresursu iespējas ļauj apkalpot maksimāli piecus līdz sešus jaunuzvedumus gadā.

Nākamā gada LNO programma veidota tā, lai izceltu Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas vēsturiskās saknes saistībā ar Riharda Vāgnera darbību Latvijas galvaspilsētā, iezīmējot Vāgnera opusu Rienci kā Rīgas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumu, kā arī parādītu jaunos latviešu oriģināldarbus – operas Valentīna, Mihails un Mihails spēle šahu un baletu Trīs tikšanās. KM brīdina, ka atteikšanās no Rīga 2014 programmā iekļautajiem projektiem Latvijai var nozīmēt arī reputācijas riskus gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā, ņemot vērā viennozīmīgi plašo notikuma rezonansi gan diplomātiskajā korpusā, gan medijos.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā operas vadītāja Andreja Žagara laikā LNO papildu līdzekļi tika piešķirti vairākkārt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas