Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Opozīcija rūpīgi vērtēs prezidenta iniciatīvu izpildvaras stiprināšanai

Opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un apvienība "Saskaņas centrs" (SC) sola rūpīgi vērtēt Valsts prezidenta Andra Bērziņa pirmdien Saeimā iesniegto likumdošanas iniciatīvu Ministru prezidenta un valdības pozīcijas stiprināšanai.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis portālam Diena.lv sacīja, ka ZZS ir atvērti prezidenta iniciatīvai, jo vienmēr ko varot uzlabot. "Vai viss būs viens pret vienu pieņemams, šobrīd ir grūti pateikt," bilda Brigmanis. Pagaidām viņš atturējās vērtēt priekšlikuma detaļas, jo tās vēl jāanalizē.

SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins portālam Diena.lv teica, ka nepieciešams laiks, lai rūpīgi iepazītos ar prezidenta iniciatīvu. Agešins uzsvēra, ka, no vienas puses, pašreizējai Valda Dombrovska (V) valdībai šī iniciatīva vairs nelīdzēs, taču, no otras puses, pārmaiņas pašreizējā situācijā ir nepieciešamas.

"Tagad valdības gaiteņos ir totāla bezatbildība," uzsvēra  Agešins, bilstot, ka plāno tiksies ar ekspertiem, lai pārrunātu priekšlikuma būtību.

Diena.lv jau ziņoja, ka Valsts prezidents Bērziņš pirmdien Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) nosūtījis likumdošanas iniciatīvu, kas paredz, grozot Satversmi, Ministru kabineta iekārtas likumu un Saeimas kārtības rulli, stiprināt Ministru prezidenta un valdības pozīciju.

Prezidents rosina vairākas izmaiņas pašreizējā valdības apstiprināšanas kārtībā. Proti, premjeram un viņa redzējumam par valsts stratēģisko attīstību līdzīgi kā līdz šim būtu jāsaņem Saeimas uzticība, kas būtu jāpauž ar kvalificētu balsu vairākumu. Taču pēc tam Ministru prezidents jau kā apstiprināts valdības vadītājs aicinātu savā komandā ministrus. Viņiem kā līdz šim vairs parlamenta atbalsts nebūtu vajadzīgs, taču būtu nepieciešams prezidenta akcepts.

Tāpat rosināts ieviest neuzticības balsojuma iespēju Saeimai, lai parlaments varētu mainīt Ministru kabinetu gadījumā, kad tā vairākums nav apmierināts ar valdības darbu. Vēlāk Saeimai pašai būtu tiesības izraudzīties sev vēlamu Ministru prezidenta amata kandidātu. Šāda kārtība paplašinātu Saeimas pilnvaras.

Tiek rosināts arī izslēgt no likumdošanas normas, kas nosaka, ka Ministru kabinets ir atkāpies, ja Saeima pirmajā vai otrajā lasījumā noraida valdības iesniegto budžeta projektu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas