Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Otra augstākā amatpersona, uzticama ministram

Otra augstākā politiskā amatpersona katrā ministrijā ir parlamentārais sekretārs, kuru jau izraudzījušies gandrīz visi jaunie ministri. Pieredzes ziņā šie politiķi, kuriem, tāpat kā ministriem, ir tiesības uzstāties arī Saeimas tribīnē, ir atšķirīgi. Vienā jomā šo amatu ieņem nozares profesionālis, citā - Saeimas deputāts, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Vēl kādā ministrijā postenis uzticēts partijas vadībai uzticīgam, aktīvam cilvēkam, kuram vēlēšanās nav paveicies. Saeimas deputāti pēc izvēles algu var saņemt vai nu parlamentā, vai arī ministrijā.

Valsts budžeta izskatīšanas laikā parlamentārajam sekretāram ir būtiska loma, jo Saeimas komisijās jāaizstāv nozares budžets. Laikā, kad Latvija būs prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē, parlamentārajiem sekretāriem būs papildu pienākumi, kas jo īpaši attiecas uz Zandu Kalniņu-Lukaševicu, kura šo darbu veiks Ārlietu ministrijā. Viņa arī neiekļuva Saeimā, bet ir no agrākā Reformu partijas kodola. 

Finanšu ministrs Jānis Reirs (Vienotība) par parlamentāro sekretāru aicinājis Jāni Upenieku (Vienotība), ar kuru kopā strādājis Budžeta un finanšu komisijā. Ministrs norāda arī uz Upenieka izglītību, kas gūta Rīgas Ekonomikas augstskolā. Pēc vēlēšanām Ilze Viņķele (Vienotība) sacīja, ka tiem kolēģiem, kas izmantojuši individuālo kampaņu, kuru vidū ir arī Upenieks, nevajadzētu ieņemt nekādus amatus.

To, ka ir noticis pretējais, var saistīt arī ar Upenieka piesliešanos Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas domubiedru grupai. Upenieks apstiprina, ka balsojis par Solvitu Āboltiņu frakcijas vadītāja vēlēšanās, jo "tas ir Solvitas nopelns, ka mēs esam tik spēcīgi, cik mēs esam".

Par "Solvitas zelta rezervi" tiek uzskatīta arī Karīna Korna, kura kandidējusi vēlēšanās augstās vietās, bet Saeimā nav iekļuvusi. 12. Saeimas vēlēšanās no 4. vietas viņa noslīdēja uz 11. pozīciju Kurzemes vēlēšanu apgabalā. Taču partija vienmēr viņai uztic amatus ministrijās - tagad Korna būs parlamentārā sekretāre Satiksmes ministrijā, kur iepriekš bija ministra padomniece. Kolēģi izvēli skaidro ar Kornas pieredzi un juristes zināšanām.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) parlamentārā sekretāra posteni uzticējusi bijušajam Durbes novada priekšsēža vietniekam Edgaram Putram (ZZS), kura ģimene saimnieko zemnieku saimniecībā Pīlādži. Viņš kļuva par Saeimas deputātu uz ministru pilnvaru laiku valdībā. Iespēja strādāt Saeimā radās pēc tam, kad divi kandidāti pirms viņa - Ventspils Olimpiskā centra vadītājs Uldis Boitmanis un Ventspils Izglītības pārvaldes vadītājs Aldis Slavinskis - no iespējas apmainīt labi atalgotu amatu pret mīksto mandātu Saeimā atteicās. 

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Otra augstākā amatpersona, uzticama ministram, lasiet ceturtdienas, 13.novembra laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas