Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pacients ar malāriju gada laikā slimnīcā nonāk otro reizi

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Latvijas Infektoloģijas centrs ievietots pacients ar apstiprinātu diagnozi - malārija. Pacients pirms gada bija saslimis ar malāriju, un, izrakstoties no stacionāra, viņam bija jāturpina ārstēties ambulatori, ievērojot mediķu padomus. Diemžēl pacients nevarēja savlaicīgi sākt profilaktisku ārstēšanos, tāpēc gada laikā šis ir jau otrais slimības gadījums, portālu Diena.lv informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa.

Kā stāsta stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs Drudža diferenciāldiagnostikas nodaļas vadītāja, infektoloģe Armanda Broduža, arī atkārtotam slimības uzliesmojumam klīniskās izpausmes ir tādas pašas, kā inficējoties ar malāriju pirmo reizi. Slimībai raksturīgas periodiskas drudža lēkmes, kas sākas ar stipru trīci, temperatūras paaugstināšanos līdz 39-40 grādiem, nemieru, galvassāpēm, paātrinātu elpošanu, sāpēm locekļos un jostas apvidū. Slimniekam palielinātas aknas un liesa, rodas anēmija. Lēkme ilgst 3-8 stundas un izbeidzas ar strauju temperatūras krišanos (dažkārt pat zem normālās), stipru svīšanu, nespēku, miegainību. Lēkmes atkārtojas ik pēc 48 stundām.

Infektologi atgādina, ka malārija ir izplatītākā un arī bīstamākā tropiskā infekcijas slimība. Malārijas ierosinātājus pārnēsā vairākas ģints Anopheles odu sugas, kas ir aktīvas galvenokārt nakts laikā. Daži malārijas veidi var noritēt ar recidīviem - atkārtotiem infekcijas uzliesmojumiem.

Arī šobrīd, lai pagarinātu vasaru, daudzi Latvijas iedzīvotāji izvēlējušies doties uz siltām un eksotiskām zemēm. "Ja cilvēks pēc atgriešanās no ceļojuma jūt veselības problēmas: ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, ēstgribas zudums, caureja, vai citas iespējamās inficēšanās pazīmes - tad nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība. Ģimenes ārsts vai infektologs noteiks diagnozi, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcijas draudus mazinātu", pārliecināti mediķi.

Dodoties uz malārijas apdraudētajām zemēm, ceļotājam jāzina, ka tikai speciālists var izrakstīt vispiemērotākā pretmalārijas līdzekļa (ja tāds nepieciešams) pareizo devu, ņemot vērā ceļojuma galamērķi. Neviens pretmalārijas profilaktisko līdzekļu kurss nenodrošina pilnīgu aizsardzību, tomēr atbilstoša ķīmijprofilakse samazina letālas slimības risku. Tāpat jāzina, ka individuāli piesardzības pasākumi pret odu kodieniem laika posmā starp krēslu un rītausmu ir pirmās nozīmes aizsardzība pret malāriju.

Konsultācijas par ceļotāju un tropu slimību profilaksi Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Latvijas Infektoloģijas centrs ir pieejamas otrdienās un ceturtdienās no plkst.12 līdz plkst.14. Konsultācijas pie ārsta notiek pēc iepriekšēja pieraksta pa tālruni - 67014560.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas