Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pagaidām bez lielas brīvības

Sākotnēji atvieglojumi vakcinētām personām būs visai šauri un par tiem tiks pieņemts lēmums jau tuvākajā valdības sēdē, stāsta veselības ministra Daniela Pavļuta (A/P) padomnieks Kaspars Bērziņš.

Par vakcinētu persona tiek uzskatīta divas nedēļas pēc vakcinācijas pilna kursa. Tie, kas potējušies ar AstraZeneca, par vakcinētiem tiek uzskatīti no 21. dienas pēc pirmās potes saņemšanas līdz 90. dienai. Pēc tam, lai tiktu uzskatīts par vakcinētu, ir jāsaņem minētās vakcīnas otra deva. Cilvēks par vakcinētu uzskatāms pusgadu, jo pašlaik nav zinātniski pierādītas precīzas informācijas par vakcīnas iedarbīguma ilgumu

Trīs galvenie atvieglojumi būs iespēja neveikt rutīnas skrīningu darba kolektīvos, iespēja neievērot mājas karantīnas nosacījumus, ja ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs, kā arī ''brīvāka'' dzīve sociālās aprūpes centros (SAC).  Bērziņš gan uzsver, ka atvieglojumi būs pieejami tikai tajos SAC, kur savakcinēts pietiekami liels īpatsvars klientu un darbinieku.

Atvieglojumi paredz, ka pie vakcinētiem klientiem var ierasties apmeklētāji (lietojot sejas maskas), šiem klientiem ir iespējas piedalīties kopīgos pasākumos, kā arī savstarpējā komunikācijā var nelietot sejas aizsarglīdzekļus.

Būtiski, ka vakcinēti SAC klienti varēs doties ārpus iestādes un apmeklēt sabiedriskas vietas. Tajos SAC, kuros vakcinācijas aptvere ir lielāka par 70%, varēs uzstāties vakcinēti mākslinieki.  

Atbildot uz izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) jautājumu, vai vakcinēti pedagogi, strādājot klātienē, varēs nevalkāt sejas maskas, Bērziņš atbild noliedzoši un skaidro, ka tādas prakses nav nevienā valstī. Tas saistīts ar to, ka daudzi skolēni varētu būt inficēti, pašiem to nezinot. Jāatgādina, ka bērni pagaidām vakcinēti netiek.

Jau plašāki atvieglojumi vakcinētām personām varētu tikt ieviesti tikai tad, kad būs savakcinēti vismaz 30% iedzīvotāju, tostarp, kas īpaši svarīgi, būs sasniegts augsts vakcinēto īpatsvars riska grupās.

Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) norāda, ka tas būs ne ātrāk kā pēc trim mēnešiem. Plašākie atvieglojumi, kas saistāmi ar Zaļā sertifikāta ieviešanu, paredzēs, ka vakcinētas personas var lielākā skaitā pulcēties brīvā dabā, var kopā ar citām vakcinētām personām atrasties iekštelpās, tostarp kultūras un izklaides pasākumu vietās un ēdināšanas iestādēs, ja arī pakalpojumu sniedzēji ir vakcinēti. Praksē tas nozīmē, piemēram, ja teātris grib rādīt savas izrādes vakcinētai publikai, tad visiem izrādē iesaistītajiem arī jābūt vakcinētiem. 

Tāpat vakcinēti cilvēki varēs neievērot pašizolāciju, ierodoties Latvijā no valstīm ar augstu slimības izplatību, ja ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs (iespējams, pašizolācija tomēr būs obligāta, ieceļojot no valstīm ar SARS-CoV-2 celmiem, kas ir augsti infekciozi un vakcīnas pret tiem mazāk efektīvas). Vakcinēti pakalpojuma sniedzēji varēs nelietot individuālos aizsardzības līdzekļus, sniedzot individuālus pakalpojumus norobežotā telpā (tas neattieksies uz ārstniecības iestādēm). 

Par valdības sēdē taujāto, vai Zaļo sertifikātu varēs saņemt nevakcinēti, bet Covid-19 izslimojuši cilvēki, Bērziņš skaidro, ka par to sīkāk vēl lems epidemiologi, tomēr ir skaidrs, ka izslimojuši, bet nevakcinēti cilvēki pilnībā netiks pielīdzināti vakcinētām personām. 

Zināmu skepsi par atvieglojumiem vakcinētām personām pauž Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valdes priekšsēdētājs Egils Baldzēns, kurš uzsver, ka vakcinēšanās ir katra cilvēka brīva izvēle un nedrīkst diskriminēt tos cilvēkus, kuri izvēlējušies nevakcinēties.

Arī Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas vadītāja Ineta Rezevska norāda: ''Īpaši uzmanīgiem ir jābūt, ja kādas priekšrocības tiek dotas tikai vakcinētajiem, jo objektīvi mēs apzināmies, ka pastāv iedzīvotāji, kas nevarēs vakcinēties medicīnisku kontrindikāciju dēļ. Tāpat ir grupas, kas nevēlas vakcinēties reliģisku apsvērumu dēļ vai arī iespējams izglītības trūkuma dēļ. Tādēļ jo īpaši svarīga ir mērķtiecīga valdības un nozares ekspertu komunikācija, skaidrojošais darbs, kas dod pārliecību par vakcinēšanās nepieciešamību un nozīmīgumu sabiedrības veselības saglabāšanas nolūkā.''

Savukārt par Eiropas Komisijas iecerēto vienoto digitālo sertifikātu Rezevska norāda, ka tajā ir ietverts ne-diskriminācijas elements, dodot iespēju ceļot gan vakcinētajiem, gan negatīvi testētajiem, gan izslimojušiem, kam vēl ir saglabājušās antivielas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas