Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pagājušajā nedēļā elektrības cena Latvijā saruka par ceturtdaļu

Aizvadītajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas cena saruka līdz 75,51 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 25% mazāk nekā nedēļu iepriekš, aģentūru LETA informēja AS Latvenergo.

Tādas pašas cenas novērotas arī pārējās Baltijas valstīs - Lietuvā un Igaunijā. Tikmēr Nord Pool sistēmas kopējā cena pieauga par 1% - līdz 80,46 eiro par megavatstundu (MWh).

Aizvadītajā nedēļā Nord Pool reģionā bija novērojami mēreni un nokrišņiem bagāti laikapstākļi, tādēļ Ziemeļvalstīs uzlabojas hidrorezervuāru aizpildījuma līmenis. Tomēr par 21% samazinājusies vēja elektrostaciju izstrāde reģionā panāca nelielu Nord Pool sistēmas cenas pieaugumu.

Aizvadītajā nedēļā Baltijā cenas samazinājumu veicināja no atjaunojamajiem energoresursiem ražotās elektroenerģijas izstrādes pieaugums. Ietekmi uz cenām Baltijā atstāja arī par 9% lielākas plūsmas no Krievijas, tikmēr enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala samazinājās par 12%, bet plūsmas no Somijas bija par 12% zemākas.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, Nord Pool reģionā elektroenerģijas patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī − 9367 gigavatstundas (GWh), tikmēr izstrādes apjomi samazinājās līdz 9423 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, samazinājās par 2% - līdz 579 GWh. Latvijā patēriņš samazinājās par 1%, un kopā tika patērētas 149 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī, un kopā tika patērētas 176 GWh. Lietuvā patēriņš bija 254 GWh, kas ir samazinājums par 4%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 9%, tika saražotas 315 GWh. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 39% - līdz 102 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi kritās par 21% - līdz 91 GWh, savukārt Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 122 GWh, kas bija par 21% lielāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 68%, Igaunijā - 52%, bet Lietuvā - 48%. Baltijas valstīs tika saražoti 54% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas