Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pagarina ārkārtas situāciju

Tā kā pašreizējie saslimstības rādītāji vēl joprojām ir ļoti augsti, ir saglabājama gan ārkārtas situācija līdz 6. aprīlim, gan pašreizējie ierobežojumi, lēmusi valdība.

Papildus ir noteikts ceļošanas aizliegums uz un no Lielbritānijas, Portugāles un Īrijas. Tāpat satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aicina atturēties no tā dēvētās nebūtiskās ceļošanas, kas nav saistīta ar darbu, mācībām, veselību un neatliekamām ģimeniskām vajadzībām.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/) atkārtoti uzsver, ka būtiska pašreizējo ierobežojumu mīkstināšana būs iespējama vien tad, kad 14 dienu kumulatīvās saslimšanas rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju sasniegs 200. Pašlaik tas ir 561, kamēr vidēji Eiropas Savienībā – 421.


Vizieri tikai ar maskām

Vienīgie nosacīti mīkstinātie ierobežojumi attieksies tikai uz tirdzniecību. Proti, nosakot stingrākas drošības prasības, piemēram, samazinot atļauto cilvēku skaitu uz vienu kvadrātmetru, no 8. februāra  tirdzniecību klātienē ar visu preču tirdzniecību varēs nodrošināt veikali, kuri pārsvarā tirgo pārtiku un higiēnas preces, kā arī grāmatnīcas. Tas nozīmē, ka, sākot no nākamās pirmdienas, tādi veikali kā, piemēram, Rimi un Maxima varēs tirgot visas tajos esošās preces.

Ekonomikas ministrijas nostāja, ar kuru tās ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) gāja uz valdību, gan ir, ka jāatļauj strādāt visiem tirdzniecības uzņēmumiem un tirgot visas preču grupas, pašiem uzņēmējiem rūpīgi sekojot līdzi epidemioloģisko normu ievērošanai.

Latvijas Tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs par to sociālajos tīklos izteicies: "Diemžēl, vēl nav panākta labvēlība bērniem un augiem (precēm bērniem un dārzkopībai). Iespējams, šo preču tirgotājiem – tāpat kā grāmatu tirgotājiem Zvaigznei – jāsniedz pieteikums Satversmes tiesai."

Vienlaikus valdība lēma, ka turpmāk publiskās vietās, tajā skaitā veikalos, sejas vairogu cilvēki drīkstēs lietot tikai kopā ar sejas masku. Šāda prasība attieksies arī uz tirdzniecības jomas darbiniekiem. Šo prasību izpildi kontrolēs arī atbildīgās iestādes, kā arī tirdzniecības darbiniekiem būs tiesības neapkalpot pircēju, ja tiks lietots tikai sejas vairogs. Veselības ministrija (VM) jau līdz šim ir uzsvērusi, ka primāri cilvēkiem iekštelpās jālieto sejas maska un sejas vairoga lietošana bija pieļaujama izņēmuma gadījumos. 

Tiesa, realitātē vairākos veikalu tīklos līdz šim kasieri bija redzami tikai ar sejas vairogu bez maskas. Tomēr valdības lēmums par to, ka turpmāk sejas vairogus drīkstēs lietot tikai kopā ar maskām, pārtikas mazumtirgotājiem lielas problēmas nesagādās, aģentūrai LETA norādīja aptaujāto mazumtirgotāju pārstāvji.


Luksofora princips

Valdība arī pieņēma zināšanai VM sagatavoto informatīvo ziņojumu par Covid-19 izplatības risku novērtējumu un uz tiem balstītu lēmumu pieņemšanu par piesardzības un drošības pasākumu ieviešanu. Ziņojumā minēts, ka ārkārtas situāciju varētu izbeigt, ja saslimstība ar Covid-19 samazinātos trīs reizes.

Ziņojumā paredzēts ieviest jaunu Covid-19 izplatības vadības risku stratēģiju, aizvietojot līdzšinējo pieeju ierobežojumu pārskatīšanā ar "luksofora principu". Proti, ir definētas četras epidemioloģisko rādītāju grupas, kurām atbilstoši tiek noteikti ierobežojumi. 

Pavļuts uzsver, ka pašlaik Latvija atrodas pirmajā jeb tumši sarkanajā kategorijā, kas ir pati sliktākā, jo 14 dienās reģistrēti vidēji 561,26 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Sarkanā kategorija nozīmē, ka 14 dienu saslimstība būtu robežās no 100 līdz 200 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Šajā gadījumā varētu nedaudz mīkstināt pulcēšanās ierobežojumus, atvieglot tirdzniecību, atļaut individuāla sporta nodarbības iekštelpās, pakāpeniski atjaunot klātienes mācības, atļaut apmeklēt sabiedriskās ēdināšanas vietas.

Trešā jeb oranžā kategorija paredz, ka valstī ir vidēja Covid-19 riska situācija, bet 14 dienu saslimstība nokristos no 20 līdz 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Šajā fāzē varētu vēl vairāk mīkstināt ierobežojumus, tostarp atļaujot pulcēties, tirgoties, darboties kultūrvietām, sporta nodarbības iekštelpās.

Beidzamā jeb zaļā kategorija iestātos zema riska situācijā – 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 nokristos līdz 20 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Šādā situācijā būtu iespējams atgriezties pie ikdienas dzīves ar nelieliem ierobežojumiem.


Skolēniem elastīgāk

Vienlaikus plānā gan minēts, ja pie nemainīga Covid-19 veikto testu daudzuma būs novērojama saslimstības samazināšanās vismaz par 10% un nepieaugs stacionēto pacientu skaits, varētu atjaunot klātienes mācības, sākot ar 1.–2. klases skolēniem, un individuālām konsultācijām skolas vecuma bērniem, kas pakļauti sociālās atstumtības riskam. Savukārt turpmākajā periodā, ja epidemioloģiskā situācija nepasliktinās un to pieļauj, varētu lemt par klātienes mācību paplašināšanu skolas vecuma bērniem, ņemot vērā izglītības prioritātes un piesardzības pasākumu nodrošināšanas iespējas.

Pēdējās diennakts laikā veikti 12 949 Covid-19 izmeklējumi un reģistrēti 775 jauni inficēšanās gadījumi, saņemti ziņojumi par 17 mirušajiem. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir seši procenti. . 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas