Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

papildināta (13:31) - Nordekas autobusu vadītāji streiko; Rīgas autoostā reisi nav atcelti

Vairāki Nordekas autobusu vadītāji, kas sestdienas rītā sapulcējušies streikam Rīgā, pauda neapmierinātību ar streiklaužiem, un Rīgas autoostā nav informācijas, ka būtu atcelti reisi, ziņo aģentūra LETA. 

Ģertrūdes ielā 36, kur pieteikts streiks, sestdien no rīta pulcējas aptuveni desmit autobusu vadītāji. 

Viņi atzina, ka uzņēmuma vadība ir sameklējusi streiklaužus, lai nodrošinātu autobusu iziešanu reisos. Esot arī kolēģi, kuri atsaukti no atvaļinājuma, lai nodrošinātu reisus. 

Kā atzina sapulcējušies autobusu vadītāji, uz viņiem uzņēmuma vadība izdarījusi spiedienu, lai darbinieki nepiedalītos streikā. Netieši likts saprast, ka var draudēt pat atbrīvošana no darba. Taču streikotāji cer, ka šodien protestēs visi 22 šoferi, kuri pieteikti streikam. 

Streiks sākas plkst.1:00 Ģertrūdes ielā 36. 

Visos paredzētajos reisos, tostarp tajos, ko nodrošina Nordeka, pasažieri tiek pārvadāti, informē LETA.

Šobrīd neviens reiss nav atcelts. nav arī nekādas informācijas par to, ka streika dēļ būtu iespējama kāda reisa atcelšana.

Kā atzina kāds Nordekas autobusa vadītājs, kurš šodien strādā un neplāno streikot: "Kādam cilvēki ir jāved". Viņš piebilda, ka pirms vairākiem gadiem, jau esot zaudējis darbu līdzīga streika dēļ, citā kompānijā.

Šoferis piebilda, ka algas likme 1,93 eiro par stundu, ņemot vērā atbildību, kāda ir autobusu vadītājiem, tiešām esot par zemu. Bez piemaksām un ievērojot normatīvajos aktos noteiktās normas, viņam mēnesī neizdodas nopelnīt 500 eiro.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa arodbiedrības LABA pieteikumu rīkot streiku atzina par likumīgu, un streiks var notikt. 

Savukārt Nordekas vadība streika laikā sola nodrošināt visus reisus, žurnālistiem norādīja kompānijas pārstāvis Gunārs Baubelis. Viņš skaidroja, ka kompānijā kopumā strādā 150 autovadītāji. Streikam esot pieteikušies 22 šoferi. Viņš gan apšaubīja, ka tik daudzi autobusu vadītāji būs gatavi streikot. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pasažieri streika laikā necietīs un šajā situācijā reisus nodrošināt varēšot. 

Autobusu firmas Nordeka lielākais īpašnieks Juris Savickis šoferus uzskata par vergiem, kuriem viņam jāvergo, aģentūrai BNS norādīja arodbiedrības LABA valdes priekšsēdētājs Raimonds Gailis.

Viņš atzīmēja, ka arodbiedrība pašreiz ir izvirzījusi maksimālās prasības algu palielināšanai, un ir gatava sarunām, tomēr Savickis, pēc Gaiļa teiktā, ir principiāli iestājies pret šī jautājuma risināšanu.

"Mēs esam izvirzījuši maksimālās prasības, un esam gatavi sarunām soli pa solim, un, ja stundas tarifa likmi nevar palielināt šobrīd, tad kad to var palielināt. (..) Bet es saprotu, ka uzņēmuma īpašnieks ir principiāls šajā pozīcijā. Viņš uzskata cilvēkus par vergiem, kuriem ir jāvergo viņa labā, un nav gatavs vispār principiāli šādu jautājumu runāt," teica Gailis.

Pēc viņa sacītā, arodbiedrības un Nordeka vadības pārstāvjiem piektdien, 7.novembrī, bijušas pārrunas par to, vai darba devējs vispār būtu gatavs diskutēt par darba algas palielināšanu, tomēr Savicka pārstāvis informējis, ka akcionārs šādas sarunas nav gatavs sākt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas