Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināta (19:15) - Neievēl jaunu Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentu

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pavasara pilnsapulcē ceturtdien netika ievēlēts jaunais LZA prezidents, jo abiem pretendentiem pietrūka balsu.

Uz LZA prezidenta amatu kandidēja akadēmiķi fizikas doktors Ivars Lācis un mākslas doktors Ojārs Spārītis.

Balsojumā par Lāci savu balsi atdeva 72, bet par Spārīti - 99 klātesošie.

Kopumā bija izsniegti 199 balsošanas biļeteni, kas visi bija iemesti balsošanas urnā, bet no tiem par derīgiem tika atzīts 171 biļetens, bet 28 biļeteni bija nederīgi. Tādējādi nevienam no kandidātiem neizdevās savākt nepieciešamo balsu skaitu - 50% + viena balss.

Šomēnes beidzas līdzšinējā akadēmijas vadītāja Jura Ekmaņa otrais četru gadu pilnvaru termiņš. LZA statūti paredz, ka prezidentu ievēl uz četriem gadiem ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. Iepriekšējā termiņa prezidents pēc amata atstāšanas tradicionāli tiek ieteikts par viceprezidentu un līdz ar to - par Senāta un Prezidija locekli.

LZA statūti paredz: gadījumā, ja neviens no prezidenta amata pretendentiem vēlēšanās neiegūst 50% + 1 balsi, prezidenta amatā uz pagaidu termiņu līdz vienam gadam paliek esošais prezidents.

Akadēmiķis, DU rektors Arvīds Barševskis pēc rezultātu paziņošanas aģentūrai LETA sacīja, ka ir grūti izskaidrot, kādēļ neizdevās ievēlēt jaunu LZA prezidentu. Savukārt LZA korespondētājlocekle, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V) teica, ka akadēmiskās aprindas ir paudušas savu brīvo gribu un tā ir jārespektē.

"LZA prezidenta amatam bija izvirzīti divi ļoti spēcīgi un līdzvērtīgi kandidāti, kuri abi būtu cienīgi ieņemt prezidenta amatu. Abiem bija līdzīgs skatījums uz LZA nākotni, un es ceru, ka viņi tikpat aktīvi turpinās darbu," teica Druviete.

Spārītis, kuram ievēlēšanai LZA prezidenta amatā pietrūka tikai vienas balss, pauda gandarījumu par to, ka viņam kā sociālo un humanitāro zinātņu jomas pārstāvim izdevies pārliecināt arī eksakto zinātņu pārstāvjus, ka zinātniekiem, neskatoties uz to jomu, kuru viņi pārstāv, ir raksturīga strukturēta domāšana un zinātnes valoda ir saprotama.

Ekmanis atzina, ka balsošanas rezultāti parādījuši, ka abi kandidāti ir līdzvērtīgi, tādēļ arī jaunu prezidentu neizdevies ievēlēt.

Pavasara pilnsapulcē tika nolemts, ka līdz rudens pilnsapulcei šī gada 22.novembrī tiks precizēta vēlēšanu kārtība, jo esošie statūti paredz, ka prezidenta vēlēšanas notiek vienu reizi, taču nav noteikta kārtība, kā rīkoties gadījumā, ja pirmajā kārtā netiek ievēlēts jauns prezidents. Pilnsapulce vienojās otro prezidenta vēlēšanu kārtu organizēt rudens pilnsapulcē, jo šodien to nebija iespējams izdarīt, tādēļ ka daudzi akadēmiķi balso pa pastu.

Abi LZA prezidenta amata pretendenti pirms balsošanas teica uzrunas. Lācis uzsvēra, ka pašlaik no valsts aizplūst talantīgākie prāti un pēc būtības tā ir kara situācija. Viņš uzskata, ka LZA vajadzētu izstrādāt stratēģiju talantīgo Latvijas zinātnieku atbalstam.

Lācis par neatliekamu LZA uzdevumu uzskata rast risinājumu tam, lai vispārējās izglītības programmās dabaszinātnēm tiktu ierādīta daudz lielāka loma, nekā patlaban. Viņš aicināja zinātniekus doties uz skolām un strādāt kā misionāriem, lai jauno paaudzi ieinteresētu eksaktajās zinātnēs.

Abi LZA prezidenta amata kandidāti par savu pienākumu uzskatīja valsts emeritēto zinātnieku atbalsta veicināšanu. Viņi uzskata, ka valdībai būtu jāatjauno grantu programma emeritētajiem zinātniekiem, kas tika pārtraukta 2009.gadā. Tāpat viņi norādīja nepieciešamību skaidrot sabiedrībai zinātnieku darba rezultātus.

Kā neatliekamu uzdevumu viņi minēja arī stratēģijas izstrādi zinātnes finansēšanai no 2013. līdz 2015.gadam, kad gaidāms būtisks finansējuma samazinājums zinātnei.

Spārītis uzsvēra, ka LZA uzdevums ir racionalizēt birokrātisko ceļu no finansējuma piešķīruma līdz zinātniskajām izstrādēm un produktu radīšanai. Spārītis norādīja, ka LZA ir vēl aktīvāk jāsadarbojas ar Saeimas komisijām, ministrijām, lai panāktu atsevišķu ministriju funkciju deleģēšanu LZA un valsts pasūtījumu veikšanai.

Spārītis rosināja arī nepieciešamību ciešāk sadarboties ar reģionālajām augstskolām.

"LZA misija ir nācijas pamatvērtības - valoda, ētika, sabiedrības veselība, ekonomika, vide, kultūra un cilvēcisko vērtību aizsardzība," sacīja Spārītis.

(ziņa papildināta no 7.rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas