Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināta - Vilks: Trīs gados Latvija veikusi budžeta konsolidāciju par 2,3 miljardiem latu

Trīs gados Latvija ir veikusi valsts budžeta konsolidācijas pasākumus par 2,3 miljardiem latu, šodien žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Ieskaitot nākamā gada budžetu, samazinājums esot vērtējams 17,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta, kas ir ļoti liels apjoms, uzsvēra finanšu ministrs. Tam neesot precedenta nevienā citā valstī, un neviena valsts, kurai patlaban ir vēl lielākas problēmas, nav gatava paveikt to, ko paveikusi Latvija.

No šiem veiktajiem konsolidācijas pasākumiem 1,4 miljardi latu esot izdevumu pozīcijās, bet 900 miljoni latu - ieņēmumu pozīcijās.

Valdības šodien akceptētais 2012.gada budžets paredz konsolidācijas pasākumus 156 miljonu latu apmērā, no kuriem 90 miljonus nodrošinās izdevumu samazinājuma, bet 66 miljonus latu - papildu ieņēmumu pozīcijas. Šie pasākumi gan vēl tiek saskaņoti ar starptautiskajiem aizdevējiem, tomēr esot skaidrs, ka tikšot saņemts akcepts.

Ministrs arī norādīja, ka visos pēdējo gadu valsts budžetos bijis pieaugums ieņēmumos, bet izdevumu daļās nodrošināts samazinājums, kas esot unikāls gadījums pie situācijas, kad ekonomika aug. Šīs tendences saglabāsies arī nākamgad.

Vilks uzsver, ka akceptētais budžeta likumprojekts nodrošina atbilstošas valsts fiskālās politikas īstenošanu, kā arī valsts budžeta izdevumus atbilstoši reālajai sociāli ekonomiskajai situācijai valstī un pasaulē. Tajā nodrošināta ļoti konservatīva pieeja un prognozes.

"Šis ir pēdējais budžeta likumprojekts, kas tiek sagatavots stingrā starptautisko aizdevēju uzraudzībā, jo ar šo likumprojektu ir plānots šā gada 22.decembrī veiksmīgi noslēgt starptautiskā aizdevuma Latvijai programmu, tādējādi Latvija faktiski atgūs neatkarību savos ekonomiskajos un finanšu lēmumos," sacīja Vilks, norādot, ka aizdevuma programmas rādītāji vienmēr izpildīti labāk, nekā sākotnēji lēsts.

Arī valsts budžeta deficītu Latvija pēdējos gados būs samazinājusi no viena miljarda latu līdz 124 miljoniem latu, norādīja ministrs.

Kā ziņots, valdība šodien akceptēja 2012.gada valsts budžeta likumprojektu, kas rīt, 6.decembrī, tiks iesniegs izskatīšanai Saeimā. Valdība apņēmusies, ka budžeta deficīts pēc ESA metodoloģijas nākamgad nepārsniegs 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

2012.gadā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 4,516 miljardi latu, bet izdevumi - 4,641 miljards latu. Salīdzinājumā ar 2011.gada budžeta plānu likumprojektā paredzēts ieņēmumu palielinājums par 255,1 miljonu latu un izdevumu samazinājums 113,5 miljonu latu apmērā.

(papildināta visa ziņa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas