Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

papildināts (12:15) - TV3 operatora apcietināšana Ķuzim liek apšaubīt policistu profesionalitāti

Vakardienas notikumi pie Krievijas vēstniecības liek apšaubīt konkrēto darbinieku profesionalitāti, ir sākta dienesta pārbaude, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis. 

Pēc iepazīšanās ar videomateriāliem un vakar radušos situāciju pie Krievijas vēstniecības Ķuzim radušās šaubas par TV3 operatora aizturēšanas nepieciešamību un darbinieku profesionalitāti. Tāpēc Ķuzis Iekšējās drošības birojam uzdevis izvērtēt šo darbinieku faktisko rīcību. Tāpat atsevišķi tiks izvērtēta pati aizturēšana, tās nepieciešamība un administratīvās lietas sākšanas pamatotība. 

"Policistu rīcība nebija atbilstoša šai situācijai. Ir sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu visus notikušā apstākļus, un es vēlos, lai turpmāk šādas situācijas nebūtu iespējamas," šodien preses konferencē pauda Ķuzis. "Incidentā bija iesaistīti darbinieki, kas ikdienā nestrādā masu pasākumos. Tur strādāja darbinieki, kas ikdienā veic objektu apsardzes pienākumus, vērtēsim arī šo darbinieku apmācību," piebilda policijas priekšnieks. 

Preses konferencē Ķuzis atzina, ka notikušais rada vairāk jautājumu nekā atbilžu. Viņam šajā gadījumā ir neizprotama policijas darbinieku rīcība, ko viņš secinājis pēc iepazīšanās ar nofilmētajiem videomateriāliem.

Kā ziņots, pirmdien pie Krievijas vēstniecības Rīgā notiekošā protesta laikā policijas darbinieki aizturēja TV3 operatoru Sergeju Medvedevu. Skaidrojot savas aizturēšanas iemeslus, operators aģentūrai LETA sacīja, ka policists esot nobijies, ka operators filmē viņa neizpildīto darba pienākumu, proti, faktu, ka nav savāktas izmētātās lapiņas ar uzrakstiem par Putinu. 

"Ja pārbaudē pārkāpumi tiks konstatēti un nebūs ievērotas normatīvo dokumentu prasības, tad šie darbinieki tiks sodīti. Tāpat ir jāizvērtē šī pasākuma organizācija, jo pirms katra pasākuma jābūt instruktāžai policijai darbiniekiem par rīcību pasākumā. Un arī šajā jautājumā nav īsti skaidrs, kāda bijusi šī instrukcija. Šeit ir vairāk jautājumu nekā atbilžu. Protams, notikušais neceļ policijas prestižu. Notikumā iesaistītie darbinieki ikdienā apsargā objektus un ikdienā nenodarbojas ar administratīvo pārkāpumu fiksēšanu un protokolu noformēšanu. Policijas rīcība man nav saprotama," žurnālistiem norādīja VP priekšnieks.

Ķuzis atturējās komentēt, kādu sodu varētu saņemt incidentā iesaistītie policisti. Soda apmērs būs atkarīgs no pārbaudes secinājumiem. Likums paredz, ka policistiem var piemērot kādu no šiem disciplinārsodiem - piezīmi, rājienu, algas samazināšanu, pazemināšanu dienesta pakāpē, pazemināšanu amatā vai atvaļināšanu no dienesta.

Kārtībsargi pēcāk esot visiem spēkiem centušies viņu dabūt prom no notikuma vietas, lai tur notiekošais netiktu piefiksēts. Pēc operatora komentāriem par preses brīvību viņam paziņots, ka jādodas uz iecirkni. Pēc tam operators tika atbrīvots, ir noformēts administratīvais protokols, taču Medvedevam neviens neesot paskaidrojis, pēc kādiem likuma pantiem tas darīts, un viņam neesot iedoti nekādi dokumenti. 

Operatora aizturēšanu kā nepieņemamu jau nosodījusi Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība). Atbildīgais ministrs ir uzdevis izvērtēt notikušo un skaidrot to sabiedrībai. 

Tikmēr VP aģentūrai LETA skaidroja, ka 1985.gadā dzimušais operators policijas iecirknī nogādāts "par iespējamu piegružošanu". VP priekšnieks Ints Ķuzis skaidroja, ka saistībā ar televīzijas operatora aizturēšanu administratīvās lietvedības kontekstā tiks vērtēts, vai kādu pārkāpumu ir veicis žurnālists vai policisti.

pievienota 5. un 6. rindkopa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas