Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

papildināts (14:39) - VK: Baložu komunālajā saimniecībā dāsnas kompensācijas un nesaimnieciski iztērēti simtiem tūkstoši

SIA Baložu komunālā saimniecība (BKS), sākot un tad pārtraucot siltumapgādes uzlabošanas projektus, ir nelietderīgi izlietojusi pusmiljonu eiro, turklāt vēl četrus gadus tai būs jāatmaksā aizņēmums - katru gadu 100 tūkstoši eiro, secinājusi Valsts kontrole (VK).

Tāpat dažiem šī uzņēmuma darbiniekiem dāsni maksāti atlaišanas pabalsti, prēmijas un piemaksas par nepadarītiem darbiem, konstatēts VK revīzijā.

Jau pavasarī pēc revīzijas Ķekavas novadā VK norādījusi, ka pašvaldība neuzrauga savas kapitālsabiedrības. Tas pats atklāts arī Baložos. Pašvaldībai nekontrolējot ne BKS ikdienas procesus, ne aktīvus, ne saistības, ir pieļauta nesankcionēta vai nepārdomāta rīcība ar sabiedrības mantu. BKS procesus nereglamentē tikpat kā neviens iekšējais normatīvais akts.

Pretēji likumā noteiktajam BKS nav izstrādājusi un saskaņojusi ar Ķekavas novada pašvaldību sabiedrības darbinieku atlīdzības noteikumus, tai skaitā atlīdzības ierobežojumus. Tas ļāvis valdes loceklim, kas BKS strādāja līdz 2013.gada jūnijam, vienpersoniski pieņemt īpaši labvēlīgus lēmumus dažiem darbiniekiem, piemēram, iekļaujot viņu darba līgumos nosacījumus par atlaišanas pabalstiem sešu mēnešalgu apjomā. Tādējādi, izbeidzot darba attiecības ar trim darbiniekiem, atlaišanas pabalstos izmaksāti 19 tūkstoši eiro. Šis pats valdes loceklis divu darbinieku līgumos bija iekļāvis arī vienreizējas piemaksas par pienākumu pildīšanu ES struktūrfondu projektu ietvaros kopumā par 18,5 tūkstošiem eiro. Revidenti gan nav guvuši pierādījumus, ka šīs piemaksas būtu pamatotas ar izvērtētiem darba rezultātiem.

Diviem valdes locekļiem, beidzot pildīt amata pienākumus, neraugoties uz normatīvo aktu ierobežojumiem, ir izmaksāti bonusi – vienam prēmija 1700 eiro, lai gan BKS tobrīd bija nodokļu parādi, savukārt otram, kurš amatā bija mazāk par diviem mēnešiem un kuru atbrīvoja par uzticības zaudēšanu, izmaksāts atlaišanas pabalsts divu mēnešalgu jeb vairāk nekā 3000 eiro apjomā.

Nav sakārtota arī BKS grāmatvedība un darījumu uzskaite, piemēram, nav uzskaitīti visi saimnieciskie darījumi, pamatlīdzekļu nolietojums aprēķināts nepareizi, debitoru atlikumi nav atbilstošā apjomā.

BKS nesaimniecisko rīcību ar finanšu līdzekļiem spilgti ilustrē sabiedrības uzsāktie vairāk nekā 8 miljonu eiro vērtie projekti par šķeldas katlumājas izbūvi un siltumtīklu modernizēšanu. BKS kapitāldaļu turētāja – Ķekavas novada pašvaldība - 2013.gada sākumā tos atbalstīja, BKS aizņēmās 500 tūkstošus eiro un noslēdza līgumus ar būvniekiem. Tomēr jau pēc gada Ķekavas novada dome, atkārtoti vērtējot šos projektus, konstatēja neatbilstības gan projektā, gan jau veiktajos iepirkumos un nolēma projektus vairs neatbalstīt. BKS nācās lauzt līgumus gan ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), gan ar būvniekiem. Projekti ir pārtraukti, bet vairāk nekā 500 tūkstoši eiro izlietoti nelietderīgi. Turklāt BKS vēl četrus gadus būs jāatmaksā aizņēmums - katru gadu 100 tūkstoši eiro. Arī īstenojot divu dzīvojamo ēku atjaunošanas un siltināšanas projektus, BKS kā dzīvokļu īpašnieku pilnvarotā pārstāve nav rīkojusies godprātīgi, jo par neatbilstoši veiktajiem iepirkumiem LIAA samazināja atbalsta finansējumu par 25%. Rezultātā dzīvokļu īpašniekiem būs jāatmaksā par 38 tūkstošus eiro lielāks kredīts nekā iepriekš plānots.

Pārbaude notikusi par laika posmu no 2013.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.jūlijam. Tās rezultātā VK sniegusi 12 ieteikumus. Par konstatētajiem pārkāpumiem - valdes locekļiem izmaksātajiem bonusiem - informēta Ģenerālprokuratūra.

Ķekavas novada pašvaldība, iepazīstoties ar Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumu, vēlreiz guvusi apliecinājumu tam, ka finansiāli sarežģītā situācija Baložu komunālajā saimniecībā (BKS) ir iepriekšējās Ķekavas novada domes un bijušās uzņēmuma valdes atstātais mantojums.

"Esošā Ķekavas novada dome daudz spēka un laika veltījusi tieši Baložu komunālajai saimniecībai, lai pieņemtu būtiskus un neatliekamus lēmumus šī pašvaldības uzņēmuma glābšanai. Diemžēl mums, jaunajai domei, bija jācīnās jau ar iepriekšējās domes vadības un bijušās Baložu komunālās saimniecības valdes pieļautajām, iespējams, apzinātām kļūdām, piemēram, pašvaldībai neizdevīgi līgumi par gandrīz deviņu miljonu eiro projektiem saistībā ar katlumājas būvniecību un siltumtrašu izveidi Baložos steigā parakstīti tikai dažas dienas pirms pašvaldību vēlēšanām 2013. gadā. Tāpat 0,5 miljonu eiro liels kredīts, ieķīlājot visus Baložu komunālās saimniecības ražošanas līdzekļus, noformēts pēc vēlēšanām, kamēr vēl nebija apstiprināti jaunie deputāti," skaidrojis Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks. Viņš piebilst, ka saistībā ar šo projektu iespējamo neatbilstošo iepirkumu procedūru Ķekavas novada pašvaldība bija vērsusies prokuratūrā jau 2013.gada rudenī, esošās domes sasaukuma laikā.

Izvērtējot gan tehniskos, juridiskos, gan iepirkuma aspektus, esošajai Ķekavas novada domei bija ilgs un grūts ceļš, lai pierādītu, ka šie daudzu miljonu jaunas katlumājas un siltumtrašu projekti pašvaldībai ir ļoti neizdevīgi, un īstenošanas gadījumā, ņemot kredītu, tie tiešām novestu Baložu komunālo saimniecību uz maksātnespējas sliekšņa. "Mēs to nevarējām pieļaut, un tāpēc esošā Ķekavas novada dome to apturēja. Un tas bija pareizs lēmums, ko apliecina arī Valsts kontroles revīzija. Par projekta apturēšanu vienbalsīgi nobalsoja visi 12 klātesošie deputāti no kopumā 17," klāstīja domes galva.

Ķekavas novada pašvaldība arī uzsvērusi, ka Valsts kontroles revīzijas ziņojums apliecina arī tos faktus, ko jau 2014. gada jūnijā, veicot pārbaudi, konstatēja jaunā Baložu komunālās saimniecības valde attiecībā uz iepriekš vairāku gadu garumā nepamatoti izmaksātajām dāsnajām piemaksām atsevišķiem Baložu komunālās saimniecības darbiniekiem, piemēram, esošajiem domes deputātiem no partijas Saskaņas centrs (SC) - Ivanam Pihtovam, Maksimam Volkovičam; un toreizējai BKS valdes priekšsēdētājai Olita Krastiņai (arī SC).

Pievienotas pēdējās četras rindkopas ar Ķekavas novada domes pausto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas