Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

papildināts (15:54) - Sudraba: Ceļš līdz partijas dibināšanai nebija ne viegls, ne gluds

Šodien tika nodibināta politiskā partija No sirds Latvijai, par kuras priekšsēdētāju ir ievēlēta bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Kopsapulcē piedalījās 247 partijas dibinātāji, un lēmums par partijas dibināšanu tika pieņemts vienbalsīgi. Sudraba, uzrunājot kopsapulces dalībniekus, sacīja, ka "ceļš uz šodienas notikumu - jaunas partijas dibināšanu, kas likumsakarīgi radās mūsu kustībā - nebija nedz viegls, nedz gluds".

Sudraba bija kritiska par līdz šim īstenoto politiku. "Ir sajūta, ka vara dzīvo uz vienas planētas, sabiedrība - uz citas. Cilvēki vairs netic valsts institūcijām, to spējām kvalitatīvi veikt savas funkcijas," sacīja Sudraba. Savukārt jaundibinātas partijas mērķis ir panākt, lai "Latvija ir droša, neatkarīga un vienota labklājības valsts, kurā gribētu dzīvot gan mēs, gan mūsu bērni un mazbērni".

Sudraba arī uzsvēra, ka vīzijas sasniegšanai par Latviju kā demokrātisku, harmonisku un ietekmīgu valsti nederēs "kosmētiskais remonts", bet ir jāmaina valsts pārvaldes attieksme un darba stils.

Partijas mērķis ir "restartēt ne tikai ticību valstij, bet arī pašu valsti," piebilda politiskā spēka līdere. Partijas programmā norādīts, ka kustības No sirds Latvijai biedri noteikuši desmit būtiskākās problēmas mūsdienu Latvijā, kas prasa tūlītēju risinājumu un kas ir galvenie sabiedrības neapmierinātības cēloņi. Viena no šādām problēmām ir tas, ka valstij nav īstermiņa un ilgtermiņa mērķu, un tas veicina vispārēju sabiedrības apātiju un neticību rītdienai.

Tāpat kustības biedri uzskata, ka būtiska problēma ir arī drošības sajūtas zudums, neuzticēšanās valsts un pašvaldību iestāžu spējai kvalitatīvi veikt tās funkcijas, kas nodrošina cilvēka galvenās vajadzības - veselības aizsardzība, izglītība, indivīda drošība, valsts spēja aizsargāt sevi un savus iedzīvotājus. Kā vēl viena no problēmām nosaukta plaisa starp valsts varu un sabiedrību, varas neiejūtība pret cilvēku un nesapratne par viņa vajadzībām. Vēl tiek norādīts, ka lielākās sabiedrības daļas, godīgi strādājot, nespēja pašapliecināties un nodrošināt sev cilvēka cienīgu dzīvi un labklājību.

Biedrības pārstāvji par būtiskākajām problēmām nosauca morāles vērtību zudumu, "patērētāju sabiedrībai" raksturīgu pazīmju pastiprināšanās, kā arī naudas un varas koncentrēšanās dažu cilvēku rokās, kuri tādējādi patiesībā lemj valsts likteni u.c. Partija uzskata, ka galvenais iemesls minētajam ir valstiskā mērķa un valsts varas atbildības trūkums Latvijā.

Sudraba arī solīja, ka partija padarīs pensiju sistēmu "loģisku, jēgpilnu un taisnīgu", kā arī izstrādās atbalsta programmu vientuļajiem pensionāriem. Vēl parijas līdere piebilda, ka arī nodokļu slogam jābūt sociāli taisnīgām, jo pašlaik nodokļu slogs pārsvarā gulstoties uz personām ar zemiem ienākumiem, tāpēc šiem cilvēkiem nodokļu slogs jāsamazina un jāpaaugstina neapliekamais minimums. Sudraba uzskata, ka galvenā atbildība par Latvijas tautsaimniecības attīstību un iedzīvotāju pamatvajadzību apmierināšanu jāuzņemas valstij. Tāpat viņa norādīja uz nepieciešamību pēc reformās izglītības un zinātnes sistēmā un kvalitatīvas veselības aprūpes.

Latvijai vajadzīgs ilgtermiņa stratēģiskās attīstības plāns, kas būšot pamats gan valsts interešu aizstāvībai un nozaru koordinētai attīstībai. Pēc Sudrabas teiktā, partijas biedriem ir zināšanas un pieredze, lai izvērtētu valsts budžetu un nodrošinātu tā sociāli atbildīgu un lietderīgu izmantošanu. "Mēs izveidosim valsts budžetu no "baltas lapas", un tas būs sabiedrībai saprotams," teica Sudraba.

Partija apzinās, ka šis darbs - valsts pārveide - ir smags un uzņemoties to, no partijas tiks prasīts vērā ņemams rezultāts, akcentēja Sudraba.

Partijas dibināšanas kopsapulce šodien pieņemta partijas darbības programma, statūti un ievēlēta politiskās organizācijas valdi. Uz partijas priekšsēdētājas amatu kandidēja tikai Sudraba, savukārt uz valdes locekļu amatiem - viena no kustības dibinātājām Diāna Novicka, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, uzņēmēji Viesturs Tamužs, Aivars Meija, Aldis Kromans un Raimonds Nipers, kā arī Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas Andris Priekulis.

Kustībā No sirds Latvijai ir iesaistījušies aptuveni 750 biedri. Kā Sudraba iepriekš sacīja intervijā aģentūrai LETA, par partijas līderiem varēs kļūt ikviens, kurš ir iesaistījies kustībā, lai gan konkrētas personas viņa nenosauca.

Sudraba iepriekš klāstīja, ka viņai politiskā līmenī nav pa ceļam nedz ar Saskaņas centru, nedz kādu citu partiju.

No sirds Latvijai šogad plāno startēt Saeimas vēlēšanās, savukārt Eiropas Parlamenta vēlēšanās nepiedalīsies.

Kā liecina Latvijas faktu aprīlī veiktā aptauja, par partiju, kuras sarakstā būs Sudraba, Saeimas vēlēšanās būtu gatavi balsot 2,8% respondentu.

Saskaņā ar likumu partijas dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par 200.

(Papildināts viss teksts.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas