Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināts (17:34) - Par jauno vilcienu nomas konkursa uzvarētāju atzīst Šveices Stadler

Par AS Pasažieru vilciens (PV) izsludinātā atklātā konkursa par jaunu elektrovilcienu nomu ar iepirkuma uzvarētāju tiek atzīts Šveices uzņēmums Stadler Bussnang AG, biznesa portālu Nozare.lv informēja uzņēmumā.

Konkurss par jaunu elektrovilcienu nomu uz 15 gadiem tika izsludināts 2013. gada 25. novembrī. Konkursa mērķis ir nodrošināt jaunus, modernus vilcienus Latvijas iedzīvotājiem, lai garantētu drošu un ekonomisku pārvietošanos atbilstoši pasažieru vajadzībām.

Pēc pretendentu iesniegto dokumentu atvēršanas tika konstatēts, ka Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA nav iesniedzis savu piedāvājumu. Savukārt Dienvidkorejas uzņēmuma Hyundai Rotem Company iesniegto piedāvājumu iepirkumu komisija bija spiesta noraidīt, jo tas neatbilda iepirkumu nosacījumos definētajām kvalifikācijas prasībām.

PV valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis skaidro, ka iepirkums par jauno vilcienu nomu ir viens no lielākajiem un svarīgākajiem iepirkumiem uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē un tas ir nozīmīgs solis uzņēmuma attīstībā. Pēc diviem gadiem uzņēmums nodrošināšot Latvijas iedzīvotājiem vilcienu satiksmi, kas ir "modernākā, ātrākā, kā arī ekonomiskākais pārvietošanās veids". Birkmanis uzsver, ka iepirkumam tika izvirzītas augstas prasības "atbilstoši valsts un uzņēmuma interesēm".

Izsludinātā iepirkuma pamatnosacījumi potenciālā piegādātāja izvēlei esot definēts piedāvājums, kurā esot skaidri definētas garantijas un spēja nodrošināt vilcienu piegādi plānotajā apjomā, termiņā un kvalitātē, apgalvo uzņēmuma vadītājs.

Iepirkumu komisijas pienākums bijis rūpīgi pārbaudīt iesniegto piedāvājumu atbilstību izvirzītajiem nosacījumiem, un pēc pretendentu iesniegto piedāvājumu izvērtēšanas par konkursa uzvarētāju tika atzīts Šveices uzņēmums Stadler Bussnang AG.

Pēc līguma noslēgšanas ar konkursa uzvarētāju PV speciālisti rūpīgi sekošot līdzi visu nolikumā definēto prasību izpildei, kā arī kontrolēs ražotāja kvalitātes garantiju ievērošanu, apgalvo uzņēmumā.

Paredzamie uzņēmuma ieguvumi no jauno vilcienu nomas būšot samazināts energoresursu patēriņš līdz 30%, samazinātas uzturēšanas izmaksas no 30%, kā arī nebūs nepieciešams nepārtraukti veikt ritošā sastāva kapitālos remontus. Tāpat, optimāli izmantojot vienību skaitu maksimumstundās un dienas vidū, būšot iespējams samazināt personāla izmaksas līdz 3%, bet pasažieru plūsmas pieaugums un ieņēmumu palielinājums plānots līdz 20%.

Kā ziņots, uzņēmuma PV neviennozīmīgi vērtētajā atklātajā konkursā par jaunu elektrovilcienu nomu uz 15 gadiem tika iesniegti trīs piedāvājumi. Piedāvājumus iesniedza Polijas kompānija Pesa, Šveices Stadler un Dienvidkorejas ražotājs Hyundai.

Saistībā ar iepirkumu Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) iepriekš saņēma divas sūdzības - no AS Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca un Spānijas uzņēmuma Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles. Sūdzības galvenokārt bija saistītas ar PV konkursa nolikumu. Maija beigās IUB nolēma atļaut PV turpināt vairāku miljonu eiro elektrovilcienu nomas konkursu. 

Kā ziņots, valdība pērn novembrī akceptēja informatīvo ziņojumu, kurā par pamatotāku atzīts variants iegādāties jaunus elektrovilcienus nomā uz 15 gadiem, tos atpērkot, ja pieejamie kredīta resursi būs lētāki nekā nomas izmaksas.

Elektrovilcienu parka atjaunošanas aprēķinos tika izmantoti pieņēmumi, ka PV turpina veikt pasažieru pārvadājumus pa dzelzceļu vismaz līdz 2045. gadam un vienas vienības iegādes cena ir 4,3 miljoni eiro. Savukārt kopējā līguma summa paredzēta 153,6 miljoni eiro. Plānots iegādāties no 25 līdz 45 elektrovilcienu vienībām jeb sastāviem, kur katrā būtu līdz 270 sēdvietām.

Diena.lv jau ziņoja, ka tieši otrdien, 1.jūlijā, satiksmes ministram Anrijam Matīsam (Vienotība) atlūgumu iesniedzis PV valdes loceklis Aigars Štokenbergs. Satiksmes ministrs pēc valdības sēdes preses konferencē žurnālistiem sacīja, ka otrdien bijusi plānota PV valdes sēde, kurā tiktu lemts par tālāko rīcību saistībā ar jauno vilcienu iepirkumu. Matīss pieļāva, ka šis varētu būt viens no iemesliem, kādēļ Štokenbergs atstājis amatu. "Bet es to nevaru apgalvot pilnīgi droši."

Papildināts viss teksts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas