Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināts (18:11) - Rasmusens paziņo par NATO kuģu nosūtīšanu uz Baltijas jūru

NATO trešdien panākusi vienošanos spert turpmākus atbildes soļus Krievijas agresijai Ukrainā, pastiprinot kolektīvo aizsardzību un tādējādi demonstrējot alianses solidaritāti. Plānoto drošības pasākumu starpā NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens min arī NATO kuģu nosūtīšanu uz Baltijas jūru un Vidusjūras austrumiem, liecina NATO publicētais paziņojums.

Tāpat tiks paaugstināta NATO iznīcinātāju lidojumu intensitāte Baltijas gaisa telpā, kā arī Austrumu dalībvalstīs tiks izvietoti sauszemes papildspēki."Mēs šos mērus pieņemsim nekavējoties. Ja nepieciešams, tuvākajās nedēļās un mēnešos sekos nākamie. [..] Mūsu šīs dienas lēmumi sūta skaidru vēstījumu – NATO aizsargās ikvienu savu sabiedroto," žurnālistiem paziņoja Rasmusens. Tāpat NATO uzsver, ka joprojām cer uz Ukrainas krīzes diplomātisku atrisinājumu, aicinot Krieviju atvilkt savu karaspēku no Ukrainas robežas rajoniem un neatbalstīt prokrieviski noskaņoto separātistu vardarbīgos centienus.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) portālam Diena.lv sacīja, ka Latvija ir gandarīta par pieņemto lēmumu, jo tas ietver visus trīs aizsardzības pamatelementus. Vienlaikus ministrs nenoliedza, ka uz šo lēmumu pretreakcija sagaidāma arī kaimiņvalsts.

"Latvija atzinīgi novērtē NATO vienoto lēmumu atbalstīt konkrētu pasākumu īstenošanu gaisā, uz zemes un jūrā, kas stiprina kolektīvo aizsardzību visā NATO teritorijā, un it īpaši Baltijas valstīs. NATO lēmums paredz militārās klātbūtnes palielināšanu, tai skaitā vairāk lidmašīnu, kas patrulē Baltijas valstu gaisa telpā, kuģus Baltijas jūrā, vairāk militāro mācību, aizsardzības plānu pārskatīšanu," teikts Latvijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš portālam Diena.lv skaidroja, ka līdz ar trešdienas Rasmusena paziņojumu militārajiem ekspertiem dots pilnvarojums un uzdevums to nekavējoties sākt īstenot dzīvē. 

Taujāts, vai NATO kuģi varētu tikt izvietoti arī pie Latvijas krastiem, diplomāts norādīja, ka patlaban diskusija nav skārusi konkrētas reģionālas koordinātes, bet spriests par militāro pasākumu kopumu, proti, norādīti virzieni, kuros tiks veikti papildu pasākumi. Piemēram, gaisa telpā iespējami papildu lidojumi, Baltijas jūrā un Vidusjūrā – papildu kuģi, sauszemē – papildu apmācības un treniņi. Notiks arī aizsardzības plānu caurskatīšana.

"Ar šodienas lēmumu saņemts pilnvarojums nekavējoties sākt lēmuma izpildi," teica Riekstiņš. Atsevišķos jautājumos lēmuma izpilde var ieilgt vairāku nedēļu garumā, kā arī lēmuma īstenošanas laika rāmis lielā mērā atkarīgs no notikumiem Ukrainā – to eskalācijas vai deeskalācijas.

Vaicāts, vai Latvija var būt apmierināta ar trešdien pieņemto lēmumu, Riekstiņš sacīja, ka ar to apmierinātas ir visas alianses dalībvalstis, jo tas bijis konsensusa lēmums, tostarp, vērtējot lēmumu šauri nacionāli, arī Latvija.

(Pievienots ārlietu ministra komentārs piektajā un sestajā rindkopā.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas