Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

papildināts (18:57) - FOTO: Eiropraida gājienā piedalījušies 5000 cilvēku; aizturēts Orols un vēl divi vīrieši

Eiropraida gājiena caur Rīgas ielām šodien piedalījušies aptuveni 5000 cilvēku, atklāj pasākuma organizatori.

Gājiens noslēdzies bez būtiskiem starpgadījumiem un protestiem. Kāds Eiropraida pretinieks gan pie Augstākās tiesas sadedzināja varavīksnes karogu, kas ir lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kustības simbols. Viņu aizturēja policija, novēroja aģentūra LETA. Policija šodien aizturēja arī kādu vīrieti, kurš bija sagatavojis olas, lai ar tām mestu pa Eiropraida dalībniekiem.

Tāpat zināms, ka aizturēts ticis biedrības Antiglobālisti vadītājs Andris Orols, kurš Eiropraida pasākumu laikā pie Vērmanes dārza pieteica piketu ģimenes vērtību atbalstam. Aģentūrai LETA viņš pastāstīja, ka esot filmējis Eiopraidu un aizturēts ap plkst.14.45. "Uzskatu, ka speciāli, lai nenotiktu Antiglobālistu pikets," teica Orols.

Neskatoties uz biedrības vadītāja aizturēšanu, ap desmit tās atbalstītāju bija pulcējušies pie Vērmanes dārza. Vienam no viņiem rokās bija plakāts ar uzrakstu "Mēs atbalstām ģimenes vērtības".

Eiropraida dalībnieki gājienā devās pacilātā noskaņojumā, rokās turot dažādus plakātus, no kuriem dažos teikts "Mīlestība ir ģimenes vērtība", "Kāpēc sabiedrībai patīk redzēt divus vīriešus turam ieročus, nevis rokas?", "Mīlestībai nav dzimuma", "Dzīvosim draudzīgi", "Ienīst ir viegli, mīlestībai vajag drosmi", "Love is never wrong", "Homophobia free zone".

Cilvēkiem rokās un ap pleciem bija varavīksnes karogi, kas ir LGTB kustības simbols. Lielizmēra varavīksnes karogs "pārklāja" arī daļu gājiena, proti, cilvēki ar rokām to turēja augšā. Gājiena dalībniekiem rokās bija arī Latvijas un citu valstu, tai skaitā Vācijas, Norvēģijas un Krievijas karogi. Vairākiem cilvēkiem ap kaklu bija krāsainas šalles. Daudzi turēja rokās krāsainus balonus.

Atsevišķi gājiena dalībnieki bija diez gan skaļi, tai skaitā svilpa. Gājienu pavadīja automašīna ar mūzikas tumbām.

Eiropraidu vēroja arī skatītāji, kuri pulcējās aiz gājiena maršrutu norobežojošajiem žogiem. To gan nebija daudz. Vairāki apkārtējo māju iedzīvotāji no logiem māja garāmejošajiem.

Gājienā piedalījās visu gadu gājuma cilvēki, no bērnam līdz sirmgalvim. Daļa dejoja mūzikas pavadījumā.

Gājiena pretinieku apkārt nebija daudz, vien retais nosauca "fuj".

Eiropraids ir starptautisks Viseiropas LGBT pasākums, kas katru gadu notiek citā Eiropas pilsētā. Parasti šī pilsēta ir ar iesakņojušos praida tradīciju vai spēcīgu LGBT kopienu.

Šogad Eiropraida organizēšana uzticēta Rīgai pēc Mozaīkas izteiktā piedāvājuma, kas balstījās solidaritātē ar LGBT kopienu postpadomju valstīs, un runas brīvības un pulcēšanās brīvības stiprināšanas nozīmi Austrumeiropā.

papildināta fotogalerija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas