Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

papildināts (9:40) - Krokodila asaru pulkstenis joprojām muitā, Māris gatavs tiesāties

Pagājuši jau divi mēneši, kopš Mārim e-pastā pienāca ziņojums no pazīstamā ASV luksusa skaistumlietu veikala Jomashop, ka viņa pasūtītais teju tūkstoš dolāru vērtais Baume & Mercier rokaspulkstenis ir ceļā uz Latviju. Saņemot vēsti, viņš pat neiedomājās, līdz kādam absurdam attīstīsies viena nevainīga vēlme iepriecināt savu mīļoto ar sen kārotu dāvanu. Diena par šo gadījumu rakstīja jau 10. jūlijā.

Kaut gan nauda tirgotājam ir samaksāta, Māris pulksteni joprojām nav redzējis. Vīrietis Dienai atzīst, ka ir gatavs cīnīties līdz tiesai. Pagaidām pret viņu ir ierosināta lieta par kontrabandu, par ko draud 700 eiro liels sods.

Par spīti tam, ka Jomashop Mārim joprojām raksta vēstules, norādot, ka pulksteņa siksniņa ir veidota no govs ādas, Dabas aizsardzības pārvaldes veiktajā ekspertīzē apstiprinājušās muitas pārstāvju aizdomas. Pulksteņa ādai izmantots Crokodilia kārtas dzīvnieks, un, kā norāda Valsts ieņēmumu dienestā (VID), tas nozīmē, ka preces ievešanai nepieciešama īpaša CITE atļauja. Māris šobrīd nonācis tādā kā strupceļā - Jomashop norāda, ka CITE atļaujas šim produktam nav, jo tāda nemaz neesot vajadzīga. VID pārstāvji norāda, pat ja tagad Māris CITE sertifikātu iegādātos, jēgas tam vairs nebūtu. Tāda esot sistēma.

Augusta beigās nozīmēta lietas izskatīšana. Māris pārliecināts, ka VID rīcība neatbilst normatīvajiem aktiem. "Pat ja tā tomēr ir aligatora āda un veikals mani maldina, tad visvairāk esmu samulsis par VID mājaslapā norādīto. Tur rakstīts, ka bez sertifikāta var ievest līdz četriem krokodilādas izstrādājumiem. Teorētiski strīds varētu būt par to, ka es nevis pirku klātienē, bet pasūtīju internetā," prāto Māris un neslēpj sarūgtinājumu par notiekošo: "Šis ir tas gadījums, kad es skaidri zinu, ka man nevar neko piesiet. Kāds tad es kontrabandists? Man kā juristam jāsaka, ka šajā gadījumā nav nekāda sastāva pamata, jo man nekad nav bijis ne tāda nodoma, ne informācijas par to, ka būtu bijis jārīkojas citādi. Man tas liekas tik negodīgi - es šo lietu neesmu ne aptaustījis, ne redzējis dzīvē. Kāpēc tad šo preci nevar vienkārši aizsūtīt tirgotājam atpakaļ, lai tas man atskaita naudu?"

Māris nenoliedz, ka pagaidām ir apmulsis un nezina, kā cīnīties ar interneta veikalu, bet saistībā ar VID ierosināto lietu par kontrabandu viņš ir gatavs arī tiesāties.

VID Muitas pārvaldes direktora vietniece Sandra Kārkliņa-Ādmine aicina Māri nākamreiz izvairīties no preču pirkšanas, paļaujoties tikai uz veikala sniegto informāciju. "Mūsu mājaslapā ir pieejama informācija par dažādiem ierobežojumiem, ko nedrīkst ievest. Katrai kategorijai blakus ir norādīti kompetento iestāžu tālruņu numuri un e-pasti, dodot iespēju pakonsultēties. Arī šajā gadījumā varēja vienkārši pakonsultēties ar speciālistiem, lai saprastu, kādi riski pastāv," skaidro Kārkliņa-Ādmine.  

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Pulkstenis vēl muitā, Māris gatavs tiesāties ceturtdienas, 14.augusta, laikraksta Diena 6.lpp.!

Pievienota pēdējā rindkopa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas