Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Papildu naudu demogrāfijai varētu rast, atliekot Liepājas cietuma būvniecību

Demogrāfijas problēmu finansēšanai varētu atlikt Liepājas cietuma būvniecības projekta īstenošanu, atzīst Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Pēc tikšanās ar sociālajiem partneriem žurnālisti Ministru prezidentam vaicāja, vai demogrāfijas problēmu risināšanai nepieciešamo finansējumu varētu rast, piemēram, atliekot Liepājas cietuma būvniecības projektu. Kučinskis atzina, ka tiek pārrunāti dažādi varianti, bet viens no risinājumiem ir kāda investīciju projekta atlikšana. "Esmu tādām sarunām atvērts, neesmu noliedzošs," teica premjers.

Savukārt finanšu ministre aģentūrai LETA norādīja, ka viņa atbalstītu ideju par Liepājas cietuma būvniecības projekta apturēšanu. "Ja jāizvēlas starp atbalstu ģimenēm ar bērniem vai dubultu izmaksu cietuma celtniecībai, tad šādu ideju atbalstu," pauda Reizniece-Ozola.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka politiskais spēks atbalstītu projekta īstenošanas grafika pagarināšanu, lai iegūtu finansējuma avotu demogrāfijas pasākumiem. Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka Liepājas cietums ir vajadzīgs, jo ilgtermiņā ļautu ietaupīt uz cietumu uzturēšanu un stiprinātu drošību.

Vienotības priekšsēdētāja vietnieks Ainars Latkovskis uzskata, ka premjeram ar finanšu ministri jārod risinājums sarunās par budžetu. Vienlaikus viņš bažījās par to, ka cietuma būvniecības izmaksas jau esot pieaugušas, līdz ar to valdībai būtu jānoskaidro izmaksu pieauguma pamatotību.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem uzsvēra, ka valdībai ir jāturas pie Ministru kabineta rīcības plāna, kurā ir minēti demogrāfijas veicināšanas pasākumi, tomēr vēl nepieciešams izstrādāt detalizētu šo pasākumu finansēšanas plānu.

"Valdības rīcības plāns paredz, ka Ministru kabinetam ar sociālajiem partneriem un citiem ekspertiem ir jāizstrādā īpaša programma ģimeņu. Programma ir izstrādāta, kas drīzumā tiks skatīta valdībā. Tomēr nākamajam solim vajadzētu būt - finansēšanas modeļa izstrāde. Jābūt skaidrībai, kā nodrošinās finansējumu programmas īstenošanai, gluži kā tas bija ar veselības nozares finansēšanu," sacīja LDDK prezidents.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā koalīcijas partneri vēl nespēja vienoties par nākamā gada budžetu, jo Nacionālā apvienība demogrāfijas jautājumu risināšanai prasīja ap 85 miljoniem eiro. Tomēr fiskālā telpa nākamgad kopumā ir 80 miljoni eiro. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš atzina, ka nākamgad demogrāfijas pasākumiem varētu novirzīt 12 miljonus eiro.

Tāpat ziņots, ka jaunā Liepājas cietuma būvniecības starptautiskajā iepirkumā pieteikumus iesniedza divas Latvijas kompānijas - Re&Re un UPB. Iesniegtajos pieteikumos norādītā informācija liecina, ka UPB darbus piedāvā veikt par kopumā 114 120 357 eiro plus pievienotās vērtības nodoklis (PVN), savukārt Re&Re - par 123 416 618 eiro.

Ņemot vērā, ka būvnieku iesniegtie piedāvājumi jaunā Liepājas cietuma celtniecībai pārsniedz projektam pieejamo finansējumu, attiecīgo iepirkumu plānots pārtraukt, tā vietā sludinot jaunu.

pievienota 4.-5.rindkopa

 

Top komentāri

Latvija un Igaunija. Mazliet kauns.
L
Latvijā ģimene ar 3 bērniem katru mēnesi saņem 68 euro lielu ģimenes valsts pabalstu un, ja vecāki daudz strādā, iespēju saņemt IIN atvieglojumu 120 euro apmērā. Igaunijā ģimene ar 3 bērniem katru mēnesi saņem 500 euro lielu ģimenes valsts pabalstu un, ja vecāks strādā, iespēju saņemt IIN atvieglojumu 61 euro apmērā.
Reirs: atbalsta vietā prezervarīvus
R
Igaunijā Labklājības ministrija ģimenēm piešķir lielākus pabalstus, Latvijā - vairāk prezervarīvu!
Una
U
Vai tad RE unRE pēc Zolitūdes veikala sabrukšanas vēl eksistē.Un viņi vēl grib izgrābt naudu no Latvijas.Esmu šokā par nekompetenci mūsu valdībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas