Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par 153 700 eiro izsolē nosolīta Īles sanatorija, Mālmuižas pilij tiks rīkota atkārtota izsole

Spraigā izsolē 21.aprīlī par 153 700 eiro tika nosolīts Dobeles novadā esošais nekustamais īpašums Īles sanatorija, savukārt Gulbenes novadā esošajai Mālmuižas pilij tiks rīkota atkārtota izsole, informē VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes loceklis Andris Vārna.

23 hektāru plašo īpašumu “Īles sanatorija” vēlējās iegādāties trīs pretendenti, pēc 131 veiktā izsoles soļa tā sākumcena - 88 200 eiro – palielinājās par 74%. Pirkuma līgums ar izsoles uzvarētāju varētu tikt noslēgts aptuveni viena līdz divu mēnešu laikā pēc tam, kad pircējs būs veicis apmaksu par nosolīto īpašumu. 

“Ar Īles sanatorijas izsoles rezultātiem esam patiešām apmierināti. Tas ir skaidrs signāls, ka, neskatoties uz sarežģīto ekonomisko fonu, investoriem ir noturīga interese par ieguldījumiem vēsturiskos nekustamajos īpašumos. Sabiedrībai tas nozīmē, ka salīdzinoši drīz, iespējams, jau pēc dažiem gadiem mūsu valsts būs kļuvusi vēl skaistāka un būs sakārtots vēl viens Latvijas stūrītis,” norāda Vārna.

Īles muižas apbūve veidojusies XIX gs. un XX gs. sākumā, tai raksturīgs XIX gs. vidus muižas centra plānojums un telpiskā organizācija. Muižas vēsturiskajā apbūvē saglabājusies pils, parks, ar pārveidojumiem – stallis, veļas māja un krogs, kā arī XX gs. 20.-30.gadu sanatorijas apbūves elementi – direktora māja, sauļotava un bijusī kantora ēka.

Šodien nekustamajā īpašumā “Īles sanatorija” ietilpst 22 būves, tostarp arī valsts un vietējās nozīmes kultūras pieminekļi, tā kopējā platība ir 23 hektāru, tostarp meža zeme – 14,4 hektāru platībā. No 2007.gada līdz 2014.gada 30.maijam to pārvaldīja Labklājības ministrija. VNĪ pārvaldībā īpašums nonāca 2014.gada 30.maijā, kad Labklājības ministrija to nodeva Finanšu ministrijas valdījumā.

Savukārt nekustamajam īpašumam “Mālmuiža”, kas atrodas Gulbenes novada Lejasciema pagastā, aptuveni divu nedēļu laikā tiks izsludināta atkārtota izsole un izsoles sākumcena tiks samazināta līdz 72 720 eiro. Iepriekšējās izsoles sākumcena bija 80 800 eiro.

Nekustamajā īpašumā “Mālmuiža” atrodas vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis “Mālmuižas apbūve”. Mālu muižas kungu māja celta XIX gs. beigās un XX gs. sākumā. Īpatnējā izskata ēka ir būvēta no trim daļām: divām gandrīz paralēlām un trešās savienojošās daļas. Tās aizmugurē bijis izbūvēts balkons, kas laika gaitā zudis, bet palikusi terase ar kāpnēm. Pirmais stāvs būvēts no ķieģeļiem, bet otrais un jumta stāvs – no koka. Logu ailas un atdalošās joslas starp stāviem jeb dzega bijusi greznota ar koka siluetzāģējumiem – zobiņveida kokgriezumiem. Tikai pateicoties koka daļām, ēka ieguvusi patīkamāku izskatu. Vairāk par īpašumu iespējams uzzināt šeit.

Atbilstoši uzņēmuma stratēģijai, VNĪ ilgtermiņā uztur īpašumus, kas nepieciešami valsts pārvaldei, savukārt īpašumi, kuri publiskā sektora iestādēm ilgtermiņā nav nepieciešami un valstij rada zaudējumus, likumā noteiktajā kārtībā tiek pārdoti publiskas izsoles ceļā vai tiek izskatīta īpašumu nodošana citiem valdītājiem. Pamatkapitālā esošie īpašumi, kas rada uzņēmumam zaudējumus un kurus nav iespējams iznomāt komercnomniekiem, tiek virzīti atsavināšanai, tādejādi ļaujot tiem gūt jaunu pielietojumu.

VNĪ nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību 350 ēku un būvju īpašumiem, kuros ietilpst 975 ēkas 0,95 miljonu m2 platībā, kā arī zeme zem ēkām 599 ha platībā, un 3441 zemes īpašumam ar kopējo platību 892 ha. VNĪ ir viens no 23 Latvijas uzņēmumiem, kas 2022.gadā Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta „Ilgtspējas indeksa” vērtējumā saņēma augstāko platīna godalgu, apliecinot labu pārvaldību un savas darbības ilgtspēju. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100 % akcionārs ir Finanšu ministrija.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas