Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Par Lāčplēša dienu mācās muzejos, ne tikai skolās

"Latvijā tiek atzīmēta Lāčplēša diena, jo 1919. gada 11. novembrī latviešu karaspēks uzveica bermontiešus jeb Rietumu brīvprātīgo armiju ar Pāvelu Bermontu priekšgalā," šādi uz Dienas jautājumu, kāpēc Latvijā tiek atzīmēta Lāčplēša diena, atbild 5. klases skolniece Elīna. Viņa arī pastāsta par triju zvaigžņu nozīmi Brīvības piemineklī, Latvijas valsts dibināšanu un pirmo Latvijas prezidentu. Viņa ir viena no 39 Dienas aptaujātajiem skolēniem, kuri zināja Lāčplēša dienas nozīmi.

Savukārt trešdaļa bērnu atceres dienu saista ar mitoloģiskā tēla Lāčplēša dzimšanas dienu. Šis gan ir vecuma posms, kad Latvijas vēsture kā mācību priekšmets vēl netiek mācīta un lielā mērā skolēnu zināšanas ir atkarīgas no skolotāja un ģimenes ieinteresētības. Lielu lomu šajā procesā gan var ieņemt arī dažādi muzeji, kuri īpašu skolēnu interesi izjūt valsts svētku laikā.

Vēl pirms pieciem gadiem uz Latvijas Kara muzeju pārsvarā devās 5., 9. un 12. klašu skolēni, lai gatavotos valsts pārbaudes darbiem, taču pašlaik ļoti liela interese ir no visu vecumu skolēniem. Lielākā aktivitāte ir tieši novembrī, atzīmējot valsts svētkus. Dienā vien tiek apkalpotas ap 40 pieteikto skolēnu grupu, bet netrūkst arī to, kuri gidu pakalpojumus neizmanto, Dienai pastāstīja Latvijas Kara muzeja Izglītības un informācijas nodaļas vadītājs Mārtiņš Mitenbergs.

Ļoti līdzīga situācija ir Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, kur šodien ekskursijām pieteikušās 20 skolēnu grupas, bet, neizmantojot gida pakalpojumus, plāno ierasties vēl virkne skolēnu. Kā Dienai pastāstīja muzeja pedagoģe Santa Miķelšteine, gadu laikā vairākām skolām došanās uz muzeju 11. novembrī ir izveidojusies par tradīciju.

Visu Annas Bērziņas rakstu lasiet otrdienas, 11.novembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas