Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Par LU rektora pienākumu izpildītāju varētu iecelt Straubi

Valdībā iesniegtais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) projekts Par Latvijas Universitātes (LU) rektoru paredz Indriķa Muižnieka neapstiprināšanas gadījumā par rektora pienākumu izpildītāju iecelt augstskolas profesoru Juri Borzovu, tomēr ministrija arī pieļauj iespēju šos pienākumus uzticēt LU Vēstures un filozofijas fakultātes profesoram un bijušajam dekānam Gvido Straubem, aģentūrai LETA norādīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ministre nenoliedza, ka valdībā iesniegtajā rīkojuma projektā, kurā pašlaik norādīts, ka Muižnieka neapstiprināšanas gadījumā par rektora amata pienākumu izpildītāju kļūtu Borzovs, tiks viestas izmaiņas, kas piedāvātu rektora amatā virzīt Straubi.

Otrdienas Ministru kabineta darba sēdes kārtībā ir iekļauts jautājums par Muižnieka neapstiprināšanu LU rektora amatā, kas nozīmē, ka valdība par Muižnieka likteni izšķirsies rīt.

Kā ziņots, neoficiālā informācija liecina, ka LU rektora vietas izpildītāja amatam pēdējo nedēļu laikā izskatīti un uzrunāti vairāki cilvēki, taču viņi esot atteikušies ieņemt šo amatu.Stāties amatā bija piekritis Borzovs, tomēr tagad rektora vietas izpildītāja amatā varētu stāties Straube.

Balstoties uz Valsts kancelejas paustajām bažām par IZM sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, valdība pagājušajā nedēļā nolēma atlikt jautājuma izskatīšanu uz nedēļu, lai dotu laiku ministrijai sagatavot pamatotāku rīkojuma projektu.

Valsts kancelejas juriste valdības sēdē skaidroja, ka kanceleja sniedz tikai juridisko viedokli, bet lēmumu jāpieņem valdībai. Kancelejas juriste gan secināja, ka pamatā visa IZM argumentācija balstās uz apsvērumiem pieņēmumu formā, uz kuriem Ministru kabinets balstīties nevar. Viņi norādīja, ka ir divas iespējas - rīkojuma projektu labot vai arī ministriem jābalso un jāpieņem konkrētu lēmumu.

Attīstībai/Par ministri pagājušajā otrdienā aicināja vēl nelemt par IZM sagatavoto rīkojuma projektu, bet gan lemt tad, kad tiesību akts tiktu sagatavots tiesiski. Šim viedoklim pievienojās Jaunās Vienotības un KPV LV ministri. Savukārt Nacionālās apvienības ministri atbalstīja IZM sagatavoto rīkojuma projektu.

Premjers piedāvāja šo jautājumu sadalīt un otrdien nelemt par Muižnieka apstiprināšanu rektora amatā, bet lemt par otro jautājumu, kas nosaka, ka IZM sadarbībā ar Kultūras ministriju, Veselības ministriju un Zemkopības ministriju līdz 17.decembrim sagatavo un izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP) iesniedz izskatīšanai konceptuālo ziņojumu par augstskolu un valsts zinātnisko institūtu iekšējās pārvaldības modeļa maiņu. Ministri šo priekšlikumu atbalstīja.

IZM rosinājusi neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo pēc tās domām rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā Par Latvijas Universitātes Satversmi noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

LU, kopš IZM lūdza Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD) sniegt atzinumu par vēlēšanu tiesiskumu, ir noliegusi visus tai piedēvētos pārkāpumus un pat pieaicināja divus zvērinātu advokātu birojus veikt neatkarīgu atzinumu. Juristi norādīja, ka LU neesot būtiski pārkāpusi Augstskolu likumu un LU Satversmi, lai Muižnieku neapstiprinātu amatā.

LU vairākkārtīgi ziņoja, ka gadījumā, ja Muižnieks netiks apstiprināts rektora amatā, lēmums tiesas ceļā tiks apstrīdēts.

Top komentāri

Turpmāk
T
LU rektoru iecels ministrija. To sauc par bezkompromisa tiesiskumu!
.
.
Šis nav bijis čekas ziņotājs?
Muižnieks vismaz ir ievēlēts
M
kaut arī IZM ir atradis dažādas nianses pie kā piekasīties, bet Muižnieks vismaz ir labākā vai sliktākā procedūrā ievēlēts. Savukārt IZM plāno iecelt personu, kas nu pavisam noteikti nav ievēlēta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas