Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +7 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Par prettiesisku atzīst SPRK lēmumu strīdā ar Latvijas gāzi par trešo pušu piekļuvi infrastruktūrai

Administratīvs apgabaltiesa apmierinājusi AS Latvijas gāze pieteikumu un atzinusi par prettiesisku Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2016.gada 25.augusta lēmumu, ar kuru noraidīts Latvijas gāzes lūgums piešķirt pagaidu atkāpi trešo personu tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Latvijas gāzes pārstāvji aģentūrai LETA pauda gandarījumu par šādu spriedumu. "Tiesas spriedums ir svarīga tiesiskās paļāvības principa uzvara, aizsargājot uzņēmumu no administratīvās iestādes patvaļas, kas politisku vai citu iemeslu dēļ vēlējās piemērot likumu ar atpakaļejošu spēku attiecībā uz valsts un Latvijas gāzes akcionāru noslēgtajiem līgumiem," pauda Latvijas gāzes valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Uzņēmumā atgādināja, ka lietas apstākļi ir saistīti ar 2016.gadā AS Latvenergo iesniegto pieprasījumu Latvijas gāzei dabasgāzes pārvades un sadales sistēmas lietošanas pakalpojumu nodrošināšanai, lai izlietotu cita dabasgāzes tirgotāja iegādāto dabasgāzi savam galapatēriņam Latvijas teritorijā - Rīgas TEC-2 - pirms 2017.gada 3.aprīļa jeb pirms gāzes tirgus liberalizācijas. Saistībā ar to Latvijas gāze vērsās SPRK, tomēr regulators uzstāja, ka Latvijas gāzei ir pienākums izpildīt Latvenergo pieprasījumu.

"Administratīvā apgabaltiesa ar 17.oktobra spriedumu ir pilnībā noraidījusi regulatora nostāju tirgus atvēršanā, kā arī sniegusi detalizētu vērtējumu dabasgāzes tirgus atvēršanai Latvijā. Cita starpā tiesa ir veikusi padziļinātu Enerģētikas likuma grozījumu vēsturisko analīzi, izvērtējot gan ekspertu viedokļus, gan arī likumprojektu materiālus, tādā veidā apgāžot regulatora nostāju par gāzes tirgus atvēršanu pirms 2017.gada 3.aprīļa. Tāpat tiesa ir kritiski vērtējusi demisionējušās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vadītā Ministra kabineta centienus bez pilnvarojuma, pretēji Enerģētikas likuma regulējumam valdības darbības pēdējās dienās atvērt gāzes tirgu. Visbeidzot tiesas ieskatā nepareiza ir bijusi arī regulatora veiktā Eiropas Savienības tiesiskā regulējuma iztulkošana, kas tiesas ieskatā novestu pat pie situācijas, kad citu valstu nacionālie tiesību akti regulētu Latvijas enerģētikas nozari," klāstīja Latvijas gāzes pārstāvji.

Tiesas spriedumu viena mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā, iesniedzot kasācijas sūdzību Administratīvajā apgabaltiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas