Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Par šiku Rīgas tramvajā ir jāmaksā, Tallinā bez maksas brauc deklarētie

Tallinā, kurā ir bezmaksas sabiedriskais transports, dotācija uz vienu pārvadāto pasažieri ir mazāka nekā Rīgā, liecina laikraksta Dienas Bizness aprēķini.

Salīdzinot abu Baltijas galvaspilsētu – Rīgas un Tallinas tēriņus sabiedriskā transporta nodrošināšanai, secināms, ka Rīgas izmaksas ir lielākas, ne vien to kopējā dotācija, bet arī dotācija uz vienu pārvadāto pasažieri. Jāpatur gan prātā, ka, lai gan Tallinā teju 94% pasažieru brauc bez maksas, pēc iedzīvotāju skaita un platības Igaunijas galvaspilsēta ir mazāka, sabiedriskā transporta nodrošināšanai tiek izmantots mazāks skaits autobusu, tramvaju un trolejbusu. Jāņem arī vērā, ka pēdējos gados Rīgā ir ieplūdinātas ļoti lielas naudas summas sabiedriskā transporta modernizēšanā.

Laikraksta aplēses liecina, ka 2014. gadā Rīgas satiksme pārvadājusi 150,5 miljonus pasažieru, bet kopējā dotācija no Rīgas domes un valsts budžeta bija plānota 101,2 miljoni eiro. Rīgas domes dotācija pēc pēdējiem gada nogalē veiktiem grozījumiem pilsētas gada budžetā tika plānota ap 96 miljoni eiro. Līdz ar to, pēc Dienas Biznesa aplēsēm, katrs brauciens tieši Rīgas domei izmaksāja 0,64 eiro, kas ir vairāk nekā pērn noteiktā braukšanas maksa – 0,60 eiro. Tikmēr Tallinas pašvaldības dotācija bija 58,4 miljoni eiro (bez PVN). Ņemot vērā, ka PVN likme ir 20%, kopējā dotācija, pēc avīzes aprēķiniem, pērn bija 70,1 miljoni eiro. Tā kā kopumā pārvadāti 142 miljoni pasažieru, viena pasažiera pārvadāšana pašvaldībai izmaksāja 0,49 eiro.

Tallinā bez maksas 2014. gadā braukuši 93,83% pasažieru, kas ir mazliet vairāk nekā vēl gadu iepriekš, un par maksu braukušie radījuši 4,28 miljonu eiro (bez PVN) lielus ieņēmumus. Tas ir ap 7% no kopējiem ieņēmumiem. Jāpiebilst, ka biļete Tallinas sabiedriskajā transportā vienam braucienam cilvēkam, kas nav deklarējies Igaunijas galvaspilsētā, pie vadītāja maksā 1,6o eiro, savukārt vienas stundas brauciena biļete maksā 1,1 eiro, bet vienas dienas e-biļete - trīs eiro.

Visu rakstu lasiet 26. janvāra laikrakstā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas