Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
To, vai notikusi neatļauta ar autoratlīdzībām aizsargātu darbu atskaņošana, pārbaudīs policija

Pārbaudes brīdī Ģirģena mātes uzņēmumam nebija AKKA/LAA un LaiPA licenču

Pirmdien iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) savā Facebook kontā ievietoja vairāku viņa mātei piederošā ēdināšanas uzņēmuma Krustpils ceļavējš 3 veikto pārbaužu protokolus, paužot aizdomas, ka secīgās pārbaudes esot mēģinājums izdarīt spiedienu uz viņu un viņa brāli - deputātu Kasparu Ģirģenu (KPV LV). Ministrs ierakstā pieļāva, ka atsevišķas pārbaudes notikušas saistībā ar autoratlīdzības licencēm par ar autortiesībām aizsargātu darbu izmantošanu publiskās vietās. Portāls Diena.lv sazinājās ar atbildīgajām iestādēm un guva apstiprinājumu, ka uzņēmumam Krustpils ceļavējš 3 pārbaudes dienā - 6. jūnijā - nebija izņemtas licences.

Kā liecina paša ministra Facebook ievietotie attēli ar pārbaužu protokoliem, policija, tostarp Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki, viņa mātes uzņēmumā ieradās pagājušajā ceturtdienā, 6. jūnijā. 

Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) sabiedrisko attiecību nodaļā portālam Diena.lv apstiprināja, ka šajā datumā uzņēmums bija bez AKKA/LAA izsniegtas licences ar autoratlīdzību aizsargātu darbu publiskam atskaņojumam vai citādai izmantošanai. 

Portāls Diena.lv sazinājās arī ar Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaiPA) izpilddirektori Lieni Grīnu, kura apstiprināja - 6. jūnijā Krustpils ceļavējš 3 nebija arī LaiPA izsniegtas licences. Grīna atklāja, ka pēc pārbaudes uzņēmums izrādījis iniciatīvu šo jautājumu sakārtot: "Pie mums pēc pārbaudes vērsās persona, kurai pieder kafejnīca, un attiecīgi vēlējās sakārtot šo jautājumu."

Par to, vai kafejnīcā laikā, kad nebija izņemtas attiecīgās licences, notika ar autortiesībām aizsargātu darbu atskaņošana, pārbaudīs policija. Valsts policijas šefs Ints Ķuzis otrdien apstiprināja, ka policijā sāktas divas administratīvās lietvedības par audiovizuālā satura retranslēšanu. 

Iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam savukārt koordinētas pārbaudes klātienē, iesaistot vairākas struktūrvienības, lai pārbaudītu autortiesību ievērošanu, šķiet neefektīva resursu izmantošana. 

"Tiek veikta vesela operācija pat ar koordināciju no Rīgas. 154 kilometru attālums. Vienlaicīgi divās kafejnīcās Jēkabpilī ierodas Kriminālpolicija, ENAP. Kāpēc netika iesaistīta Omega?" ironizē Ģirģens, turpinot: "It kā par licencēm AKKA/LAA. Vai tad AKKA/LAA rīcībā nebūtu informācijas par to, vai uzņēmumiem ir vai nav licences? Smieklīgi. Kāds sakars tik saskaņotai specoperācijai?" 

Ministrs norāda, ka AKKA/LAA un LaiPA būtu jāveido saskaņots saraksts elektroniskā formā ar to komersantu sarakstu, kuriem ir spēkā esošas licences, lai šie komersanti būtu ārpus pārbaužu loka un "netiktu tērēti resursi tur, kur tie nav jātērē". Pēc tam aģentūrām sadarbībā ar nodokļu uzraugiem un Uzņēmumu reģistru būtu jāprofilē tie komersanti, kuri ir potenciāli pārkāpēji un nemaksā par aizsargātu darbu izmantošanu, savu redzējumu ieskicē Ģirģens.

LaiPA portālam Diena.lv atzina, ka apvienības rīcībā nav tādu resursu, lai izsekotu visiem komersantiem Latvijā, bet komersanti informēti par iespējām izņemt licenci, cerot uz uzņēmēju godaprātu.

Top komentāri

Dubultā aplikšana
D
Vispirms ar autortiesību maksājumiem atbilstoši reitingiem tiek apliktas raidstacijas un tiktāl viss ir pareizi. Nepareizības sākas, kad veikalu un kafejnīcu īpašniekiem liek maksāt vēlreiz, lai gan arī to klausītāji jau ir ieskaitīti reitingos.
Latvijastēls
L
Maksāt naudu par to, ka klausāmies? Un skatāmies? Ko klausāmies!? Varbūt drīz būs jāmaksā par to, ka, pacēlis miskastes vāku , ieskatījos tajā?
krustdels
k
Patiesības labad vajadzētu informēt, kad tad beizdzās iepriekšējās licenzes, Vai tik nebūs tāk, ka pavisam nesen?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas