Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Paredz augstu aktivitāti referendumā; eksperti to skaidro ar sakāpinātajām emocijām valodas jautājumā

Sakāpinātas emocijas abās pusēs var rezultēties ļoti augstā vēlētāju aktivitātē šīs nedēļas beigās gaidāmajā referendumā par krievu valodu kā otru valsts valodu, turklāt jārēķinās, ka par tā rezultātu varētu būt pastiprināta interese ārpus Latvijas. Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga intervijā Dienai jau norādīja, ka referendums būs «atspēriena punkts kārtējai propagandas kampaņai pret Latviju un mūsu diplomātiskajiem dienestiem jābūt tam gataviem».

Latvijas vēstniecībā Krievijā viss esot mierīgi, Krievijas mediji interesi neesot izrādījuši - arī konkrēta rīcības plāna, skaidrojot referenduma rezultātus, vēl nav, taču, iespējams, vēl sekos kādas vadlīnijas no Ārlietu ministrijas (ĀM). Eiropā par šo referendumu nerunā.

Latvijā gaidāmo referendumu Briselē kā problēmu neuztver, lielākā daļa par to pat nav dzirdējuši, saka eiroparlamentārietes Sandras Kalnietes padomnieks Pēteris Viņķelis. Tomēr, lai skaidrotu Latvijas pozīciju, lielākā Eiropas Parlamenta (EP) politiskā spēka - Tautas partijas (TP) - grupā, kur darbojas arī Latvijas eiroparlamentārieši Krišjānis Kariņš, S. Kalniete un Inese Vaidere, 15. februārī Strasbūrā paredzēts pasākums Kāpēc latviešu valodai ir jābūt vienīgajai valodai Latvijā. Pasākumā piedalīsies arī TP grupas prezidents Jozefs Douls un līdzšinējais EP priekšsēdētājs Ježijs Buzeks. «Ceram, ka viņi atbalstīs domu, ka latviešu valodai jābūt vienīgajai valsts valodai,» saka P. Viņķelis. Viņš arī norāda - vadlīnijas, kā rīkoties, eiroparlamentāriešiem neviens nav devis.

«Esam devuši skaidrojošos materiālus vēstniecībām, kā arī vadlīnijas, kas ir tie elementi, kas jāizmanto, publiskajā telpā runājot par referendumu,» saka Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis. Diplomātiskajiem pārstāvjiem ieteikts «intereses gadījumā informēt par Latvijas nostāju, izmantojot informāciju par valsts valodas jautājumiem, mazākumtautību izglītības reformas pozitīvajiem rezultātiem, kā arī valsts finansiālo atbalstu skolām astoņās mazākumtautību valodās,» informē ĀM Preses centrs.

Latvijas vēstnieks Krievijā Edgars Skuja stāsta, ka papildu pasākumi nav paredzēti, tāpat kā citas reizes vēstniecībā strādās iecirknis, izveidota komisija, ko vada vēstniecības padomnieks Ilmārs Heniņš, visa informācija, kas saņemta no Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK), ir vēstniecības mājaslapā. Vēl nav apspriests, kā tiks komunicēti referenduma rezultāti - vēstnieks pieļauj, ka vēl saņems kādas vadlīnijas no ĀM. E. Skuja arī stāsta, ka esot atvērts Krievijas medijiem jebkurā brīdī, taču līdz šim interesi neviens nav izrādījis, kā būs pēc referenduma, prognozēt nav iespējams.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars portālam Diena.lv sacīja, ka šobrīd būtu pārdroši izteikt prognozes par gaidāmo aktivitāti, jo līdz referenduma dienai atlikusi vairāk kā nedēļa un daudz kas atkarīgs no vēlētāju uzrunāšanas intensitātes tieši šajā laika periodā. Tiesa gan, LNT raidījumā 900 sekundes viņš atzina, ka teorētiski aktivitāte varētu būt nedaudz lielāka, jo varētu piedalīties cilvēki, kuri līdz šim vēlēšanās nav piedalījušies, taču kurus uzrunājis valodas jautājums. "Centrālā vēlēšanu komisija, protams, gatavojas ar aprēķinu, ka varētu atnākt arī visi un izteikt savu viedokli," piebilda A.Cimdars.

Arī Providus pētniece Iveta Kažoka pieļauj, ka iedzīvotāju aktivitāte lielā mērā būs atkarīga no pēdējās nedēļas pavērsieniem aģitācijas kampaņā. "Jo skaļāka un agresīvāka būs kāda no pusēm, jo vairāk uz referendumu aizies ne tikai šī viedokļa pārstāvji, bet arī nokaitinātie pretējā viedokļa pārstāvji," pauž I.Kažoka. Tomēr politoloģe atzīst, ka aktivitāte varētu būt pat lielākā nekā referendumā par Saeimas atlaišanu, kas skaidrojams ar ļoti sakāpinātām emocijām no abām iesaistītajām pusēm. "Neskatoties uz to, ka divas valsts valodas Latvijā nebūs - vienkārši nav tik daudz pilsoņu, kas nobalsotu par šo ideju tā, lai tā varētu stāties spēkā -, tomēr vispārējās histērijas gaisotne ir tik izteikta, ka jānoteik kaut kam ļoti negaidītam, lai referendumā aktivitāte būtu zema," teica I.Kažoka.

Referenduma aktivitātes rādītājus noteikti paaugstinās fakts, ka politiskā elite ir diezgan vienota savā pozīcijā, līdz ar to latviski runājošā sabiedrība šajā jautājumā nav sašķelta, uzskata tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra direktors Arnis Kaktiņš. "Aktivitāte būs. Tā visdrīzāk būs augsta, nekā zema, ņemot vērā to, ko un kā referenduma sakarā dara abu pušu spēlētāji," pauda sociologs.

Atšķirīgās domās ir politologs Jānis Kapustāns, kurš uzsvēra, ka ir cilvēki, kuri gaidāmo referendumu uzskata par tukšu brēku, līdz ar to iespējams, ka visi nemaz neaizies nobalsot. "Es domāju, ka pensionāri un vecākā paaudze viennozīmīgi būs ļoti aktīvi, turklāt viņi sastāda lielāko balstiesīgo iedzīvotāju daļu," uzskata J.Kapustāns. Viņaprāt, pasīvākā grupa varētu būt vidējā paaudze, kuri ir vairāk nodarbināti un nomākti ar ekonomiskajām grūtībām, līdz ar to valodas jautājums viņiem varētu būt mazāk aktuāla tēma.

Tautas nobalsošanā par 10.Saeimas atlaišanu piedalījās 44,73% balsstiesīgo iedzīvotāju, savukārt tautas nobalsošanā par grozījumiem likumā Par valsts pensijām nobalsoja vien 21% balsstiesīgo. Salīdzinoša liela iedzīvotāju aktivitāte bija tautas nobalsošanā par Latvijas dalību Eiropas Savienībā, kurā piedalījās 72,58% iedzīvotāju. 

Vēlētāju aktivitāte Saeimas vēlēšanās kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir pakāpeniski sarukusi. 5.Saeimas vēlēšanās piedalījās 89,9% balsstiesīgo, 6.Saeimu ievēlēja vien 71,9% balsstiesīgo, 7.Saeimas vēlēšanās piedalījās 71,9% balsstiesīgo vēlētāju, 8.Saeimas vēlēšanās - 71,36% balsotāju, par 9.Saeimas ievēlēšanu nobalsoja vien 60,98% vēlētāji. Par 10.Saeimu nobalsoja 62,62% Latvijas balsstiesīgo, taču viszemākā vēlētāju aktivitāte kopš neatkarības atjaunošanas bijusi 11.Saeimas vēlēšanās – tajā piedalījās vien 59,49% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka 18.februārī notiks referendums par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu. Gatavību balsot par krievu valodu kā otru valsts valodu pauduši vairāki Saskaņas centra (SC) politiķi, tostarp SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs un Rīgas mērs Nils Ušakovs. Savukārt pārējās Saeimā pārstāvētās partijas aicinājušas referendumā balsot pret. Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem jānobalso vismaz 771 350 pilsoņiem.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas