Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Parlamentā plānots balsojums par ST tiesneša amata kandidātiem

Saeimā plānots balsojums par Satversmes tiesas (ST) tiesneša amata kandidātiem.

Minētajam jautājumam Saeima ceturtdien bija sasaukusi ārkārtas sēdi, bet tā nenotika un tika pārcelta uz piektdienu. Pašlaik paredzēts, ka balsojums notiks parlamenta otrajā sēdē, kas notiks 15 minūtes pēc 2020.gada 17.decembra otrās attālinātās ārkārtas sēdes turpinājuma beigām.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, ST tiesnesi apstiprina parlaments ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu, kā to nosaka Satversme. ST tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

Ievēlot ST tiesnesi, iespējamas vairākas vēlēšanu kārtas. Ja pirmajā vēlēšanu kārtā neviens kandidāts nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, tad par visiem kandidātiem balso otrreiz. Ja arī tad neviens kandidāts netiek ievēlēts, vēlēšanas turpina, izslēdzot ikvienā turpmākajā vēlēšanu kārtā to kandidātu, kas iepriekšējā kārtā ieguvis vismazāk balsu. Vēlēšanas turpina, līdz viens no kandidātiem iegūst ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu. Ja vēlēšanu pēdējā kārtā neviens nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, rīko jaunas vēlēšanas.

Kā ziņots, koalīcijas pārstāvju paustais pirmdien pēc sadarbības sanāksmes liecināja, ka valdību veidojošās partijas pirms balsojuma sākuma nav gatavas piekāpties partneriem jautājumā par saviem ST tiesneša amata kandidātiem un par galīgajā balsojumā atbalstāmo lems pēc pirmo kandidātu izkrišanas pirmajos balsojumos.

Savus ST tiesneša amata kandidātus izvirzījuša četras no piecām koalīcijas partijām. Vēl vienu kandidatūru - bijušo ST priekšsēdētāju Gunāru Kūtri (ZZS) - pieteica opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība.

Partiju apvienības Attīstībai/Par! (AP) līderis Daniels Pavļuts solījis, ka līdz pat pēdējam balsojumam atbalstīs pašu izvirzīto Inesi Nikuļcevu.

Saeimas deputāta Jāņa Dombravas (NA) ieskatā moments, kad uz ST izvirzīti vairāki kandidāti, demokrātijai nāks tikai par labu. Viņš uzsvēra, ka no nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK, kas amatam izvirzījusi Ringoldu Balodi, skatupunkta nav saskatāmi iemesli vēl pirms pirmajām balsošanas kārtām atsaukt savus kandidātus.

"Sagaidīsim pirmās, otrās kārtas balsojuma rezultātu, un tad būtu vairāk skaidrs, kas varētu kļūt par nākamo ST tiesnesi," pauda politiķis.

"Vienošanās [par ST tiesnesi] nav," paziņoja Saeimas deputāts Atis Zakatistovs. Viņa iepriekš pārstāvētā partija KPV LV minētajam amatam bija izvirzījusi Inesi Druvieti.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) atzina, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP), kas vienīgā koalīcijā savu kandidātu neizvirzīja, pašlaik "nepauž viennozīmīgu atbalstu nevienam no kandidātiem", solot lēmumu pieņemt Saeimas sēdes laikā.

Uzsverot, ka JKP politiķi par atbalstāmo kandidātu spriež, vadoties arī pēc ideoloģiskās - liberālās vai konservatīvās - nostājas, Bordāns akcentēja, ka ST spriedumi var nospēlēt lielu lomu Latvijas vērtību situācijā. Līdz ar to noprotams, ka JKP varētu neatbalstīt AP izvirzīto kandidāti.

Ceturtā ST tiesneša amata kandidāte Inese Lībiņa-Egnere (JV) izvirzīta no partiju apvienības Jaunā Vienotība, taču to pārstāvošais premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) no komentāriem atteicās, uzsverot, ka "šis ir Saeimas kompetences jautājums".

Kā ziņots, visi pieci pieteiktie ST tiesneša kandidāti ir atbilstoši šim amatam, iepriekš atzina Saeimas Juridiskā komisija, lemjot visus piecus kandidātus arī virzīt uz balsojumu Saeimā.

ST tiesneša amatam tika izvirzīti pieci kandidāti - Balodis, Druviete, Kūtris, Lībiņa-Egnere un Nikuļceva.

ST tiesnesis jāapstiprina, jo līdzšinējā tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele ir iecelta Eiropas Savienības Tiesas tiesneses amatā.

Tieslietu padome par piemērotiem ST tiesneša amatam atzinusi visus piecus šī amata kandidātus, bet divus no viņiem - Lībiņu-Egneri un Nikuļcevu - par īpaši piemērotiem, aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Par Lībiņu-Egneri un Nikuļcevu doti atzinumi bez piebildēm. Tieslietu padome sniedza viedokli par kandidātiem, balstoties uz četriem kritērijiem. Pirmkārt, profesionālā autoritāte un sasniegumi profesionālajā jomā, otrkārt, pienesums tiesību sistēmas attīstībā, treškārt, profesionālā un personiskā reputācija pieejamo ziņu ietvarā un, ceturtkārt, redzējums par ST vietu un lomu valstī.

Atzinumā par Kūtri un Balodi piebilsts, ka kandidātiem iztrūkst plašāks mūsdienīgs redzējums par ST tiesas vietu valsts sistēmā.

Savukārt Druvietei Tieslietu padomes ieskatā iztrūkst profesionālā autoritāte, praktiskā pieredze un plašāks redzējums par konstitucionāliem jautājumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas