Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Vaļsirdīga privātas informācijas publiska izpaušana sociālajos tīklos var palīdzēt ārvalstu specdienestiem izvēlēties potenciāli vieglāk savervējamas personas

Pārlieku liela atklātība sociālajās vietnēs - medusmaize naidīgu specdienestu vervētājiem

Valsts drošības dienests (VDD) pārskatā par darbību 2018. gadā brīdina - lai izpētītu potenciāli vervējamās personas raksturu, vērtības, vēlmes un vājības, Latvijai naidīgu ārvalstu specdienesti izmantoto personu sociālos tīklus. VDD atgādina - publicējot tīmeklī personisku informāciju, šie dati tiek padarīti pieejami plašam cilvēku lokam.

Pēdējo gadu laikā VDD ir novērojis pakāpenisku apdraudējuma pieaugumu, kas ir sekas datortehnikas un komunikācijas tehnoloģiju klātbūtnei rietumvalstu iedzīvotāju ikdienā.

Interneta vidē cilvēki publicē nesamērīgi plašu informāciju par savu dzīvi, darba vietu, hobijiem, kontaktpersonu loku. Šādi dati var būt vērtīgi, lai noskaidrotu personas vājos punktus, ko var izmantot šantāžas nolūkos vervēšanas laikā.

Tāpat viens no būtiskākajiem riskiem, kas skar ikvienu valsti – arī Latviju -, ir internetā brīvi pieejamie teroristisko organizāciju propagandas materiāli. VDD vērtējumā propaganda ir viens no noteicošajiem faktoriem, kas šobrīd ietekmē Eiropā dzīvojošo personu radikalizēšanos un arī iesaistīšanos teroristiskās darbībās. Radikalizācijas riskam var būt pakļauti dažādu sociālo grupu pārstāvji neatkarīgi no dzimuma, vecuma, etniskās izcelsmes vai profesionālās nodarbošanās. 

Ņemot vērā, ka pasaulē ir atšķirīga attieksme pret nepieciešamību nodrošināt interneta vides stingrāku regulēšanu, ir paredzams, ka arī turpmāk teroristu propaganda iedvesmos radikāli tendētas personas iesaistīties teroristiskās darbībās. 

Jau vēstīts par precedentu, kad Latvijas pilsonis Mārtiņš Grīnbergs notiesāts par saiknēm ar teroristu grupējuma Islāma valsts. Arī viņa ceļš līdz spriedumam par saistību ar teroristisku grupējumu sākās tīmeklī - mācoties 12.klasē, Grīnbergs reģistrējās vienā no lielākajiem musulmaņu forumiem. Jaunietis intervijā Latvijas Televīzijai apgalvoja, ka uz Sīriju devies, jo viņu aizrāvusi islāma kalifāta ideja un viņš "meklējis patiesību". 

Grinbergu 2017. gadā aizturēja Turcijā, bet septembrī pieņemts lēmums par viņa deportēšanu uz Latviju. 2018. gada decembrī apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesa Grīnbergam piesprieda sodu ar brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem un astoņiem mēnešiem par piedalīšanos noziedzīgās organizācijas izdarītajos noziegumos pret cilvēci un mieru.

Šis bija pirmais gadījums, kad Latvijā visās trīs instancēs izskatīta lieta par personas pievienošanas islāmistu teroristu grupējumam. 

Top komentāri

gribu
g
Gribu tikts savervēts... kur lai piesakos?
rekur
r
Lai tevi vervētu- jāatbilst kritērijiem. Vismaz 10 gadus jābūt pensionāram. Vēlams dzīvot Latgalē Balvos, Viļakā vai vēl tālāk. Nedrīkst apmeklēt Rīgu biežāk kā 1x trīs gados. Jābūt minimāliem ienākumiem, bet ne vairāk par 150 eu mēnesī. Jāprot uztīt smēķus no veca avīžu papīra un braukt ar mopēdu. Jā aizmirsu - jāprot rakstīt ar roku.
Irlielāmērāticams
I
ka šāds specdienesta paziņojums radies no tam, ka paši savā darbā arī piekopj līdzīgas metodes. Tas būtu tikai loģiski. Nekā personīga.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas