Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pārtrauks Stūra mājas pagalma ekspluatāciju

Stūra mājas jeb Tetera nama pagalma pārsegums ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī, un ēkas pagalma ekspluatāciju līdz drošības risku novēršanai ir jāpārtrauc, atzinis Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB).

Muzeja kopējās ekspozīcijas apskates iespējas lēmums būtiski neskaršot. Jau iepriekš drošības apsvērumu dēļ ēkas apmeklētājiem tika norobežotas kritiskās pagalma zonas, tagad pagalma ekspluatācija un apmeklētāju plūsma pagalmā pilnībā pārtrauktas.

Kā norāda AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs, lai strādātu pie turpmākiem reāliem ēkas attīstības scenārijiem, nepieciešams lēmums par īpašuma tālāko pielietojumu un finansējuma avotu ēkas atjaunošanai.

LETA jau ziņoja, ka valdības koalīcijas partijas ir vienojušās, ka ēka nav nododama izsolei, ņemot vērā tās vēsturisko vērtību.

VNĪ norāda, ka no ēkas kopējās platības jeb 8553 kvadrātmetriem muzejam iznomāti tikai 690 kvadrātmetri, tādejādi gandrīz 92% ēkas platības ir neapdzīvoti. VNĪ ilgstoši uztur namu ar nopietniem zaudējumiem.

Kopš 2014.gada veikti ieguldījumi ēkas uzturēšanā, kārtējos remontdarbos un fasādes atjaunošanā 550 044 eiro apmērā.

VNĪ uzsver, ka kopš 2003.gada veikusi visas iespējamās darbības, lai vēsturiskajai ēkai rastu pielietojumu un vienlaikus saglabātu vēstures mantojumu.

Griškevičs norāda, ka VNĪ gaida politisku lēmumu par turpmāko ēkas izmantošanas mērķi un atbilstošu finansējumu. 

"Fakts, ka Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde ēkai piešķīrusi vēsturiska notikuma vietas statusu neatrisina jautājumu par saimniecisku ēkas izmantošanu," uzsver VNĪ vadītājs. 

Jau pirms BVKB atzinuma, izvērtējot ēkas stāvokli, ēkas izsoļu procesā VNĪ pasūtīja projektēšanu ēkas pagalma pārsegumu stiprināšanai 21 094 eiro apmērā. Tādejādi tika paredzēts, ka pēc ēkas pārdošanas jaunais īpašnieks pārņems namu jau ar gatavu tehnisko projektu un varēs ātrāk uzsākt kopējo nama atjaunošanu.

VNĪ norāda, ka nams jau 18 gadus meklē savu lietotāju, tā stāvoklis prasa ieguldījumus ne tikai pārsegumu stiprināšanā, bet arī inženierkomunikācijās, ēkas iekštelpu atjaunošanā un pārbūvēs. Darbi esot jāveic nekavējoties, tiklīdz taps skaidrs ēkas pielietojums. 

"Ilgstoši strādājot pie reāliem nama attīstības scenārijiem valsts līdzekļu optimālam izmantojumam, kas saglabātu arī muzeja intereses ilgtermiņā, kā racionālāko un saimnieciski izdevīgāko VNĪ plānoja nama pārdošanu, kas paredzēja nodrošināt ekspozīciju telpas Okupācijas muzejam," uzsver Griškevičs.

Muzeja nomas tiesības ir reģistrētas Zemesgrāmatā līdz 2050.gadam, kas nama pārdošanas gadījumā jaunajam ēkas īpašniekam būtu saistošas.

Kopējā ēkas stāvokļa sakārtošanai pēc provizoriskajām aplēsēm nepieciešami vairāk nekā 10 miljoni eiro, no kuriem nepilni 700 000 eiro vajadzīgi Latvijas Okupācijas muzeja biedrībai nomāto telpu sakārtošanai, kas jāveic kompleksi ar visas ēkas remontdarbiem, tiklīdz būs skaidrs ēkas nākotnes pielietojums. Pagalma pārseguma stiprināšanas projektēšana tiks pabeigta līdz maijam, un pēc provizoriskiem aprēķiniem pagalma pārsegumu stiprināšanas būvdarbu izmaksas ir ap 300 000 eiro, informē VNĪ

Griškevičs ir pārliecināts, ka investori spētu tikt galā gan ar vēstures mantojuma saglabāšanu, gan ar ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanu, tādējādi tiktu sakārtots vēl viens vēsturiskais nams Rīgā, nodrošinot muzeja pilnvērtīgu darbību īpašumā, bet iegūtie līdzekļi no pārdošanas tiktu novirzīti citiem nepieciešamajiem valsts infrastruktūras objektiem. 

Pārdošanas process šobrīd ir apturēts, bet nav arī skaidras informācijas par vēsturiskās izpētes plānu un to, kādā laika posmā to plānots pabeigt, uzsver VNĪ vadītājs.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) iepriekš atzinis, ka Kultūras ministrijas (KM) ieskatā lietderīgai ēkas izmantošanai turpmāk iespējami vairāki scenāriji. Viens no scenārijiem varētu būt tāds, ka vēlreiz jāmeklē nomnieks no valsts vai pašvaldības institūcijām. Tāpat jāņem vērā, ka interesi par ēku kā savu mītni ir izrādījušas arī dažādu profilu nevalstiskās organizācijas, kas šo vēlmi pauduši vairākām ministrijām.

"Līdz ar to vispirms ir jāvienojas par ēkas turpmāko nākotni, savukārt iniciatīvai par finanšu resursiem vispirms jānāk no Finanšu ministrijas un VNĪ," uzsvēra ministrs.

LETA jau rakstīja, ka pagājušā gada 17.decembrī NKMP Stūra mājai piešķirt valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietas statusu. Savukārt valdību veidojošās partijas 30.novembrī vienojās pārtraukt Stūra mājas izsoli, domājot par citiem šīs ēkas apsaimniekošanas veidiem.

VNĪ jau 20.novembrī apturēja Stūra mājas izsoles procesu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā Latvijas Okupācijas muzeja un tā pārraugošās iestādes - KM lūgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas